Dronning Sophie Amalie 1628 - 1685

I midten af 1600-tallet lå der en stor have, eller park, med springvand, lysthuse, alleer og drivhuse, midt i det område som vi i dag kender som Frederiksstaden. Denne have tilhørte Frederik d. 3s dronning Sophie Amalie. Fra 1667-1673 byggede hun et lille lystslot som fik navnet Sophie Amalienborg, og haven blev dronningens pendant til Kongens have og Rosenborg slot.

Københavns slot var et rædselsfuldt, koldt og uhumsk sted. Det var så forfærdeligt, at det var berygtet i hele Europa. Derfor trak dronningen sig tilbage til Sophie Amalienborg da Frederik d. 3. døde i 1670. Skønt det lille lystslot ikke var særligt stort, så var det både fornemt og moderne. Sophie Amalie brugte slottet som enkesæde og her døde hun i 1685.

I 1689 fejrede man Christian d. 5s fødselsdag med en opera. Teatersalen på det lille lystslot var alt for lille til de store ambitioner og derfor opførte man et teaterhus i fyrretræ, klods op af Sophie Amalienborg.

Forestillingen var en stor succes og Christian d.5 var så begejstrejstret, at han arrangerede en gentagelse for offentligheden. Salen var beklædt med silketapeter. Dekorationerne var lavet af mos, blomster og enebærris. Salen og scenen blev oplyst af 800 olielamper.

Der var gået 4 dage siden kongens store festforestilling og dekorationerne var blevet knastørre. Da en af olielamperne væltede tog det kun et øjeblik før hele salen stod i flammer. Dørene åbnede indad, så de mange hundrede gæsterne var fanget i et brændende inferno. Omkring 180 mennesker omkom i flammerne. Bygningen brændte på 15 minutter, men ilden sprang videre til Sophie Amalienborg der også snart var forvandlet til en ruinhob.

Herefter stod området tomt i mange år, indtil Frederik d. 5 grundlagde Frederiksstaden med Amalienborgs fire adelspalæer som det monumentale centrum. Man begyndte byggeriet i 1750, men bevarede en del af navnet. Derfor hedder det Amalienborg!

Kongehuset overtog Amalienborg i 1794 efter branden på Christiansborg slot, men det var kun tænkt som en midlertidig bolig. Det tog mange år at genopbygge Christiansborg slot og så brændte det igen i 1884. Heldigvis havde kongehuset stadig Amalienborg og man havde egentlig boet der mere eller mindre permanent siden 1794. Men det var først i 1920 at Amalienborg slot blev officiel residens for kongefamilien.

Grundig gennemgang af Amalienborgs historie findes her.

Her findes en navneliste over alle som omkom i operahusets brand.

 

Sophie Amalienborg

 

De fleste jeg kender der sidder i kørestol kan få fat i denne cache, men der er også nogle som ikke kan. Er du usikker på om du vil kunne, er du velkommen til at kontakte mig.
  

The Royal Danish Theatre can be traced back to the 1680s, when there was a 5-man French acting troupe at the court of King Christian V as well as a ballet. The original Royal Danish Theatre on this site was built in 1748 under the auspices of King Frederik V.  However, the original building was impractical, and it was decided to completely rebuild the theatre.  The building as we know it today was opened in 1874. It has one stage, room for an audience of 1600 people plus a special gallery for the royal family. The building was listed (preserved) in 1985.