Skip to content

De Speelberg EarthCache

This cache has been locked, but it is available for viewing.
Hidden : 3/25/2011
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Het Heverleebos strekt zich uit op een zachtgolvend plateau, met een hoogteverschil van ongeveer 20m. Ten westen wordt het plateau begrensd door de Dijlevallei en ten zuiden door de vallei van de Vaalbeek. Het Meerdaalwoud wordt begrensd door de Dijlevallei, ten zuiden door de vallei van de Nethen, ten oosten door de vallei van de Mollendaalbeek en ten noorden door de vallei van de Vaal

Het complex is in totaal 2.071 hectare groot, waarvan het Meerdaalwoud 1.351 hectare, het Heverleebos 609 hectare, het Egenhovenbos 52 hectare en verbindingsgebied 59 hectare beslaat. De meest voorkomende boomsoorten zijn beuk (30%), grove den (17%), zomereik (12%) en Amerikaanse eik (10%).

Dit bosrijk gebied maakte oorspronkelijk samen met het Zoniënwoud, het Hallerbos, het Buggenhoutbos, het Heverleebos, het Neigembos, het Meerdaalwoud, het Kravaalbos en het bos van La Houssière deel uit van het uitgestrekte Kolenwoud. Het Kolenwoud, ook wel in de Latijnse kronieken Silva Carbonaria genoemd, is de naam die Julius Ceasar in zijn oorlogsdagboek gaf voor het oerbos dat zich uitstrekte in Gallië vanaf Brabant tot Picardië en eens het middendeel van België bedekte.

Sfeerbeeld

Op de bovenstaande coördinaten vindt u een ruime parking met onder andere infoborden en wegwijzers. Van hieruit kan u tal van verschillende wandelingen starten doorheen het Meerdalwoud en het Heverleebos. Tijdens deze wandeling kan u verschillende locaties bezoeken zoals de talrijke holle wegen, merkwaardige bomen, de Hertebron, het ecoduct, het bospavilioen en nog veel meer.

De earthcache:

Hoe ontstaan holle wegen?

Een holle weg is een weg of pad waarvan het wegdek lager ligt dan het omliggende land. Eeuwenlang gebruik van hetzelfde pad, te voet of met paard en kar, leidde tot een natuurlijk erosieproces. Losgewoelde aarde spoelde af met het regenwater en op die manier diepte de weg zich jaar na jaar verder uit. Het is een proces dat ook vandaag nog optreedt zolang het wegdek onverhard blijft. Per definitie noemen we een weg een ‘holle weg’ wanneer het wegdek minstens een halve meter lager ligt dan de gronden rondom.

Holle wegen zijn typische kleine landschapselementen voor heuvelachtige streken met een leemondergrond. De fijne leemkorrels kleven goed samen en laten de vorming van stevige, steile wanden toe. Zand daarentegen brokkelt makkelijk af zodat hierin enkel ondiepe holle wegen ontstaan. Naast een geschikte bodem is een hellend reliëf nodig, opdat het afstromend regenwater voldoende kracht krijgt om grond mee af te voeren. Sommige holle wegen in het Dijleland hebben zich op deze wijze wel tien meter ingesneden in het landschap.

De meeste holle wegen zijn vermoedelijk vanaf de Middeleeuwen ontstaan. Door toedoen van een groeiende bevolking ontgonnen de boeren steeds meer stukken land en werden nieuwe paden gevormd. Sommige holle wegen zijn echter nog ouder en dateren uit de Romeinse tijd. Holle wegen dragen dus een stukje geschiedenis mee en maken daarom deel uit van ons cultureel erfgoed.

Waarom zijn holle wegen zo bijzonder?

Naast hun cultuurhistorische waarde hebben holle wegen ook een belangrijke natuurwaarde. In ons intensief gebruikte landschap zijn holle wegen van groot belang voor plant en dier. Ze herbergen soms het laatste restje wilde natuur te midden van uitgestrekte akkers en dienen als verbindingsweg of stapsteen tussen bosjes en andere stukjes natuur die versnipperd liggen in de omgeving. Vele vogels, vlinders, vleermuizen, knaagdieren, vossen, ... (en wie weet in de toekomst opnieuw de das) vinden in holle wegen voedsel en beschutting. Ze bouwen er hun nesten of burchten of gebruiken de holle wegen om zich te verplaatsen doorheen het landschap.

Door hun verzonken ligging heerst in holle wegen een microklimaat, zeker wanneer de bermen bebost zijn. Het is er windluw, schaduwrijk, vochtig, koeler in de zomer en zachter in de winter dan ‘erbuiten’.

Naast een ecologische functie hebben holle wegen uiteraard ook een economische functie - in de eerste plaats voor de landbouw - en een recreatieve functie. Samen met andere ‘trage wegen’ zijn ze ideaal voor wandelaars, ruiters en fietsers om van het landschap te genieten.

Sfeerbeeld

Voor deze cache te loggen beantwoord u de volgende vragen:

  1. Op bovenstaande coördinaten vindt u "Ons totemdier" terug, wat is de naam van dit dier en geef zijn zeven buren.
  2. Op de parking vindt u tevens een bewegwijzering naar een speelbos met bad in vermeld. Welk dier staat hier centraal?

    Ga vervolgens naar N 50° 48.282' E 004° 40.070'.

  3. Hier vindt u enkele sporen op denappels terug. Hoe kan men achterhalen of een eekhoorn of een specht een denappel heeft opgepeuzeld?
  4. Hoe verraden deze zoogdieren hun aanwezigheid in het bos?
  5. (Optioneel, maar wordt wel ten zeerste geapprecieerd) Neem een foto van uzelf in een holle weg of in dit speelbos vergezeld van uw gps.

Stuur nu deze antwoorden in een berichtje naar mij en NADIEN kan u onmiddellijk loggen. U krijgt zo snel mogelijk een antwoordje van mij terug. Bij een foutief antwoord wordt je gecontacteerd voor een tweede kans vooraleer je found-log verwijderd zou worden.

Alvast veel en aangenaam wandelplezier!

Additional Hints (No hints available.)