Skip to content

Vakio Pii Mystery Cache

This cache has been archived.

Pek47ka: Arkistoon 10.07.2023 14:35
Tämän aika on mennä nyt arkistoon. Paikka muuttui ulkoisesti vuosien aikana niin, että tuo pyörätuoliatribuutti tuli jodenkin mielestä kyseenalaiseksi.
Lisäsin viimeiset kuvat lokikirjasta, joka kuivattamisen jälkeen oli jotenkin luettavissa.

Found it 312
Didn't find it 1
Write note 10
Temporarily Disable Listing 3
Enable Listing 2
Publish Listing 1
Needs Maintenance 1
Owner Maintenance 4
Suosikkipinnat 3, (1%)

Kiitos kaikille kävijöille

More
Hidden : 3/30/2011
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Alkukoordinaatit osoittavat paikkaan, jossa on jonkinlaista käyttöä piille, mutta purkki ei ole siellä.


Luku pii (merkitään pienellä kreikkalaisella pii-kirjaimella) on matemaattinen vakio, joka esiintyy monilla matematiikan ja fysiikan alueilla. Se tunnetaan myös nimillä Arkhimedeen vakio ja (erityisesti saksankielisellä alueella) Ludolfin luku.

Määritelmän mukaan pii on yhtä kuin ympyrän kehän suhde halkaisijaan (euklidisessa geometriassa).

Koska pii on transsendenttiluku, sitä ei voi esittää päättyvänä lausekkeena peruslaskutoimituksia, potenssiinkorotusta ja juurenottoa käyttäen. Sitä on kuitenkin kauan arvioitu likimääräisesti. Vanhan testamentin Kuningasten kirjassa pii on 3: "Hiram valoi myös pyöreän altaan, jota kutsuttiin mereksi. Se oli reunasta reunaan kymmenen kyynärän levyinen, korkeutta sillä oli viisi kyynärää, ja vasta kolmenkymmenen kyynärän pituinen mittanuora ulottui sen ympäri". (Tätä selkeää virhettä on selitetty sillä, että halkaisijan arvona on käytetty astian sisämittaa.)

Ensimmäisiä säällisiä säilyneitä piin likiarvoja on egyptiläisen matemaatikko Ahmosen käyttämä. Se on säilynyt laskutehtävissä, jotka sisältyvät niin sanottuun Rhindin papyrukseen. Sen mukaan ympyrän pinta-ala on yhtä suuri kuin sellaisen neliön, jonka sivu on 8/9 ympyrän halkaisijasta. Tämä vastaa piin likiarvoa 256/81 eli noin 3,16.

Luku pii todistettiin irrationaaliluvuksi 1700-luvulla.

Ratkaisu tämän purkin koordinaatteihin ainakin osaksi löytyy lukusarjojen 511743807 ja 412244970 läheltä.

Checkeriä voi käyttää kerran tunnissa, eli se on tarkoitettu vain laskelmien varmistamiseksi, mutta sitä kannattaa käyttää, sillä samalla löytyy jotakin muutakin.

Purkissa ei ole kynää,
mutta kyllä sisällä on loki ja kätkötiedote!!

14.11.2020: Satelliittikuvien perusteella näyttäisi aivan kätkön viereen pääsy estyneen pyörätuolilla, joten se ei ole nykyään T1. Tämä tilanne on ollut luultavasti jo pidempään.

17.08.2021: Paikalla käyneenä nyt voin sanoa, että pyörätuolilla (sellaisella tavallisella, ei varmaankaan sähkömopolla) kyllä pääsee kätkön noukkimaan eli sen viereen rullailemaan. Normaalin ihmisen käppäileminen kyllä purkin viereen onkin vaikeampi. Että silleen!!


free counters




Additional Hints (No hints available.)