Skip to content

Coves del Salnitre / Salnitre Caves EarthCache

Hidden : 1/13/2011
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
4 out of 5

Size: Size:   not chosen (not chosen)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Coves del Sanitre / Salnitre Caves

<See English Description Below>

Benviguts al nou EarthCache de Collbató, Us presentem les Coves del Salnitre que em porten fantàstics records de quan les vaig visitar per primer cop esent un menut de 10 anys. Avui día la entrada a la cova té un cost de 7 euros amb reducció usual per grans, nens i estudiants.


Ens espera un recorregut seguint un conjunt de conductes, galeries, passadissos i estances ornamentades d’una forma espectacular per les capricioses formes geològiques que la natura ha creat: estalactites, estalagmites, columnes i banderes formen un paisatge màgic, que costa d’explicar si no el veus.

L’acció de l’aigua de la pluja sobre el conglomerat i el material calcari durant milers d’anys i les múltiples esquerdes generades per moviments, han deixat com a llegat un paisatge kàrstic impressionant que la visita a la Cova de Salnitre permet observar de prop.

El recorregut es fa amb guies experts que expliquen d’una manera molt amena i divertida les característiques i el resultat del procés geològic que ha donat forma a la cavitat, i també ens endinsaran en un món de llegendes.

IMPORTANT: Les entrades de la cova es compren abans d’entrar, en una caseta de fusta situada a l’ÀREA D’ESPLAI DE LA SALUT.
Després es pot seguir amb el cotxe fins al pàrquing de les coves.en caps de setmana és preferible fer reserva.
S’accedeix a les Coves pujant per unes escales exteriors de 244 graons (10-15 minuts). L’ascens no té complicació, però és cansat i s’ha de fer amb calma.

Per resoldre aquest cache haureu de resoldre les dues tasques proposades. Malgrat ambdues tasques son obligatòries si algu té algun problema per respondre alguna pregunta, que envii la informació que tingui i s'evaluarà si pot o no signar el EarthCache.
Els tres primers cachers tindran un certificat en 3D que enviaré per mail.


Formació de les coves. 
  
Quantes vegades ens hem trobat amb la següent situació: Una font a prop del fons d'una vall i una mica més amunt l'entrada d'una galeria fòssil (sovint amenys d'uns 30 metres d'alçada).  Entrant per aquesta galeria s'observa que en certs llocs el sòl està molt esquerdat i si en algun lloc s'aconsegueix baixar es descobreix un rierol que flueix en direcció font. 

Seguint per la galeria principal, finalment es troba amb un rierol que es perd en un forat.  Aquesta és una situació comuna, la qual és el resultat d'una aprofundiment natural d'un riu subterrani.  Les coves del Salnitre són un exemple semblant al descrit. L'aprofundiment d'un rierol sol passar en etapes, però com aquestes etapes deixen les seves emprentes és possible reconstruir els fets.

PRIMERA ETAPA 
El sòl subterrani d'un rierol o flux d'aigua de pluja en muntanya sol estar esquerdat, igual que la resta de la massa rocosa del voltant, i naturalment aquestes fractures són plenes de aigua o s'omplen amb el pas del temps. Com tots els fluxos amb una superfície lliure flueixen cap avall, per això totes les fractures (o conjunt de fractures) que es van connectant unes amb les altres, tenen una diferència en altitud entre l'entrada (punt superior a la figura) i la sortida (punt inferior a la figura) de la fractura. 

Aquesta és la causa que l'aigua començi a fluir per aquestes fractures engrandint, per desgast,els possibles forats o roques entre aquests dos punts d'entrada i sortida.Amb el pas del temps, la massa d'aigua acumulada va creant forats més profunds i per tant la creació d'una sèrie de fissures, que depenent de la seva massa poden arribar a col.lapsar i crear grans avencs. 

Ara imagineu el següent exemple: Una galeria com la de la figura (el que se sol considerar una cova vertical): 
Per raons d'aixecament i erosió de les muntanyes, els cursos d'aigua generats dins de la roca per la pluja, normalment excaven el seu llit o caminet.El resultat és que després d'un cert temps aquestes fractures es van eixamplant cada cop més fins a formar un conducte, a partir de qual aquest eixamplament accelera la seva velocitat (geològicament és molt ràpid) i es formen noves galeries. 

Amb el temps aquest nou conducte es farà gran, i arribarà el moment que tot el flux d'aigua que anava entrant per les petites fisures s'anirà esvaint. Al principi només en temporada d' estiu, però després durant tot l'any.  La galeria superior formada inicialment es queda fòssil des del punt de pèrdua del flux d'aigua i quedarà formada una cavitat.  


SEGONA ETAPA 

Si s'analitza la nova situació s'observa el següent: Per a les fractures que es troben en la part alta, el nivell de base ja no és el que era ja que els fluxos d'aigua han variat amb l'esdevenir de noves galeries. 
El nou nivell de base són les noves galeries acabades de formar. El procés descrit amunt es repeteix i es pot formar altres punts des fisures en els nous fluxos creats. Aquest procés es pot repetir diverses vegades creant les coves tal com les coneixem avui.

Mireu aquesta simulació:

FEU CLICK

Tasca 1/Task 1:
- Les gotes que cauen del sostre arroseguen sals i fan que es vagin solidificant. Amb el pas del temps es creen formacións verticals que s'aixequen allà on les gotes han caigut i solidificat. com es diuen aquestes formacions que s'aixequen verticalment?

Equivalentment a la part superior on cauen les gotes també creix verticalment una formació solidificada descendent. Com es diu?

Si aquestes dues formacions s'ajunten rebran un nou nom.Quin?
(Can you say what is the name of the vertical formation that grows vertically from the ground?
And the name of the opposite formation that grows desending from the ceiling?
If these two formations becomes one, What is its new name?)


- Com es diu la sala més gran i quina famosa contrucció de grans dimensions podria albergar?
(Name of the biggest chamber and which famous building could fit in)


- Mira el 2on dibuix de la figura on apareix una dolina inundada. Saps com anomenen els mexicans a aquestes dolines inundades quan amb el temps colapsen el seu sostre i queden al aire lliure com un gran pou d'aigua (paraula d'origen Maya)?
(Do you know the mexican word for a sinkhole filled with groundwater (see figure) that has lost its cealing and it seems like a big pool outdoors? -Mayan origin word-)


- A quina figura recorda la formació que trobem a la darrera sala?
(Which figure resembles the rock formation in the last chamber)

- Pujant les escales (NO a peu de parking) trobareu un cartell de fusta,que marca un temps en minuts fins a un lloc. Quants minuts? A quin lloc?
(When you climb the stairs (NOT in the parking) there's a wooden sign with a time in minutes to a specific place. How long? Which place?

Tasca 2: Feu-vos una fotografía amb el vostre GPS, hauria de ser una foto divertida simulant un home de les cavernes extranyat de l'aparició d'un estri tant extrany com el GPS. Imaginació al poder... Mireu que es reconegui la entrada de la cova o alguna de les sales interiors o les guixetes i si no pot ser... algun punt bonic a les escales. Els logs sense fotografía seran esborrats.

Task 2: Take a funny photo of you with your GPS pretending to be a cavern man staring at that strange GPS device.Try to take a picture with the background of the entrance, or in any chamber or in a beautiful point at the stairs. If you don't attach a photo, your log will be erased.

Enviad respuestas a: / Send answers to: jmasachs(arroba/at)hotmail.com

HORARIS i PREUS
- Dilluns: tancat (Closed on monday)
- De dimarts a divendres: solament visites concertades de 10h a 13h. (Tuesday to Friday ... Programmed visits)
- Dissabtes, diumenge i festius: de 10h a 13h (*) i de 16.30h a 18.30h (*) (Sat, Sun and feasts)
(*) hora d’entrada de l’última visita. (last visit entrance)

- Agost obert de dimarts a diumenge, matí i tarda. (August Opened Tues to Sunday all day)

Preu entrada general: 7 euros
Preu entrada reduïda (Carnet Jove, jubilats, estudiants, infants de 5 a 12 anys): 5.90 euros
Gratuït amb el Carnet del Club Super3

Preus susceptibles de canvi. Per a més informació, consultar l'Oficina de Turisme de Collbató.Telèfon i fax: 93 777 90 76 (More info)

COM ARRIBAR:
C-55 (Carretera que uneix Manresa amb l’A2). Quan veieu l’estació de l’aeri de Montserrat, allà mateix hi ha el desviament cap a Collbató. Seguiu la carretera fins arribar al trencall on ja s’indica el camí cap a les coves. Recordeu que al passar per la casa de fusta de l'Àrea d'Esplai heu de comprar l'entrada. Després podeu seguir fins al pàrquing de la cova.

Additional Hints (No hints available.)