Skip to content

TT 0: University of Turku Traditional Geocache

Hidden : 4/7/2011
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kätkö Turun yliopiston kampuksella.
Tämä kätkö kuuluu Aikavaellus-kätkösarjaan Tuorlan tähtitornilta Turun yliopistolle.

Cache located to University of Turku.
This cache is part of Time Trek cache series from Tuorla Observatory to University of Turku.
Click here for English description


Aikavaellus

Aikavaellus on 13,7 kilometriä pitkä vaellus- ja ulkoilureitti, joka alkaa Tuorlan observatoriolta ja päättyy Turun yliopistolle. Kaarinan ja Turun kaupunkien läpi mutkitteleva reitti on suunnattu kaikille luonnontieteistä kiinnostuneille. Kokonaisuudet on rakennettu siten, että kaikenikäiset kävijät löytävät kiinnostavia asioita vaelluksen varrelta. Maisemat vaihtelevat metsästä aina puistomaisemaan ja urbaaniin asutukseen asti.

Reitin pituus on kytketty läheisesti universumin 13,7 miljardin vuoden ikään. Näin ollen yksi kilometri maastossa vastaa miljardia vuotta maailmankaikkeuden historiassa. Tärkeitä tapahtumia maailmankaikkeuden historiassa on maastossa merkitty rapakivilohkareilla, joihin on kiinnitetty messinkilaatta. Messinkilaatta kertoo sen hetkisen iän suhteutettuna reitin pituuteen (esimerkiksi 4,6 kilometrin kohdalla ikä on 4,6 miljardia vuotta) sekä keskeiset tapahtumat asiasanoin tiivistettynä.

Aikavaellus on suunniteltu siten, ettei koko reittiä tarvitse kiertää kerralla. Esimerkiksi Turun itäisen keskustan alueella voi tutustua maapallon kehityshistorian viimeiseen 1800 miljoonaan vuoteen.

Aikavaellus-reitti kuuluu Turku 2011 - ohjelmaan ja se avattiin virallisesti 19.5.2011.

Turun akatemia 1640-1827

Kuningatar Kristiina perusti vuonna 1640 Suomen ensimmäisen yliopiston, Turun akatemian. Turun tuomiokirkon vieressä on muistomerkki vanhan akatemiatalon paikalla. Lähes samalle paikalle rakennettiin edelleenkin pystyssä oleva akatemiatalo vuonna 1815.

Turun akatemiassa opiskelivat ja opettivat monet merkkihenkilöt, kuten Daniel Juslenius, Pehr Kalm ja Henrik Porthan. Vuonna 1822 Turun akatemiaan kirjautuivat Elias Lönnrot, J. V. Snellman ja Johan Ludvig Runeberg. Heidän muistokseen on vuonna 1968 pystytetty ns. Kolmen vekkulin patsas yliopiston nykyisen päärakennuksen viereen.

Kun Turun suuri palo vuonna 1827 tuhosi ison osan kaupungin keskustaa, myös Turun akatemian kokoelmat ja tilat paloivat suurelta osin. Keisari antoikin 25.10.1827 käskyn siirtää akatemia uuteen hallintokaupunkiin, Helsinkiin.

Turku ilman yliopistoa 1828-1917

1800-luvun lopulla suomalaisuusaate heräsi ja alettiin perustamaan suomenkielisiä oppikouluja eri puolelle Suomea. Ruotsinkieliset piirit vastustivat kehitystä ja yleisiä varoja koulujen perustamiseen ei saatu. Muunmuassa Jyväskylässä ja Turussa tehtiin kansalaiskeräyksiä suomenkielisten oppikoulujen saamiseksi kaupunkiin - Turun Suomalainen Yhteislyseo perustettiin 1879. Kun oppikoulujen toiminta saatiin vakiinnutettua, ajatukset siirtyivät yliopiston perustamiseen.

1910-luvulla pohdittiin jo vakavasti suomenkielisen yliopiston perustamista. Helsingin yliopistossa puuhattiin kieliasetusta, joka lisäisi suomenkielisen opetuksen määrää, mutta asia tuntui etenevän hitaasti. Muunmuassa Väisälän veljekset arvostelivat tilannetta Helsingin yliopistossa: opiskelijoista yli puolet olivat suomenkielisiä, mutta luennoista vain muutamat pidettiin suomeksi.

Toisaalta myös ruotsinkieliset piirit halusivat turvata korkeimman opetuksen saamisen ruotsin kielellä. Åbo Akademi perustettiin 1918 kansalaiskeräyksen tuottamin varoin. Samaan aikaan aloitettiin keräykset Turun Suomalaisen Yliopiston perustamiseksi. Yliopiston paikaksi suunniteltiin myös Jyväskylää, Lahtea ja Viipuria, mutta turkulaiset vaativat yliopiston palauttamista Turkuun. Kielikysymys oli päivän polttava eikä Åbo Akademi riittänyt turkulaisille.

Hotelli Phoenix 1920-1954

Vuonna 1920 keräysvaroja oli saatu jo niin paljon, että Turun Suomalainen Yliopisto voitiin perustaa. Samaan aikaan tuli kauppatorin pohjoislaidalla ollut hotelli Phoenix myyntiin ja se ostettiin yliopiston käyttöön. Turun Suomalainen Yliopistoseura sai vuonna 1919 Alfred Kordelinin testamentin perusteella Kultarannan tilan linnoineen Naantalista, mutta se vaihdettiin vuonna 1922 valtion kanssa Maarian Iso-Heikkilän tilaan. Alunperin suunniteltiin kampuksen rakentamista Iso-Heikkilään, mutta se todettiin alkuun liian kalliiksi ja myöhemmin suunnitelmasta luovuttiin. Iso-Heikkilässä toimi aikanaan Yrjö Väisälän tähtitorni, kemian laboratorio ja kasvitieteellinen puutarha. Rautatiehallinto olisi halunnut vetää rautatien Iso-Heikkilän läpi, mutta nykyinen linjaus pohjoisesta Vuoksenniskan rautatehtaalle johtuu yliopiston silloisesta kampuskaavasta.

Yliopistoon perustettiin aluksi kaksi tiedekuntaa: humanistinen ja luonnontieteellinen, joissa molemmissa oli alkuun 5 professoria. Yliopisto yritti tulla toimeen keräysvaroin saadun pääoman tuotoilla, mutta alkuvuosina myös pääomaan jouduttiin kajoamaan. Professorien palkat eivät olleet aivan Helsingin yliopiston tasolla ja muun opetushenkilökunnan puute piti professorit työllistettyinä perusopetuksen kanssa. Ensimmäiset professorit olivat onneksi ahkeria, luovia ja tee-se-itse-henkisiä ja saivat yliopiston toiminnan käyntiin halutulla tavalla.

Ensimmäiset professorinimitykset aiheuttivat heti kähinää samaan tapaan kuin nykyäänkin kaikki yliopiston "virantäytöt". Ensimmäisinä toimintavuosina oli tavanomaista, että professoriksi kutsuttiin jokin päteväksi ajateltu henkilö. Esimerkiksi vuonna 1921 kotimaisen ja yleisen kirjallisuustieteen professoriksi kutsuttiin runoilija, maisteri V. A. Koskenniemi, koska virkaa varten saatuun lahjoitukseen tehtailijanrouva Thekla Järnströmiltä sisältyi ehto, että nimenomaan Koskenniemi pitää kutsua. Koskenniemi toimi tarmokkaasti myös yliopiston rehtorina vuosina 1924-31, mutta silti kaikki eivät katsoneet hyvällä professoria, joka ei ollut tohtori. Muunmuassa Yrjö Väisälän on kerrottu puhuneen luennollaan: "siitä runoilijasta, joka seisotti asennossa meitä tohtoreita kansliassaan!"

Vuonna 1927 Turun Suomalainen Yliopistoseura luovutti keräyksellä saadun omaisuutensa Turun Suomalaiselle Yliopistolle, joka samalla nimettiin ytimekkäämmin Turun yliopistoksi. Toimintaa kehitettiin pikkuhiljaa ja uusia opetusvirkoja voitiin perustaa. Myös ajatus valtionavustuksista alkoi saada kannatusta yliopiston piirissä, kun toimintaa oli vaikea laajentaa pelkästään pääoman korkoja käyttäen. Sotavuodet kuitenkin pistivät eduskunnan rahanjakoperusteet uusiksi.

Yliopistonmäki 1955-

Yliopiston toiminta hotelli Phoenixissa kävi ahtaaksi jo 1920-luvulla. Varsinkin yliopiston kirjasto kamppaili jatkuvan tilanpuutteen kanssa. Lahjoituksena saatuja kirjakokoelmia piti säilyttää pakkilaatikoissa, kun hyllymetrejä ei kertakaikkiaan ollut riittävästi. Ylikirjastonhoitaja Volter Kilpi henkilökuntineen teki pieniä ihmeitä rajallisilla resursseillaan.

Nummenpakalla syntyneet Joutsenen veljekset lahjoittivat ison osan Klondiken kultaryntäyksestä saamasta omaisuudestaan Turun yliopistolle, joka rakennutti niillä Ryssänmäelle nykyisen kirjaston ja fysiikan laitosrakennuksen. Yliopistonmäen kampuksen rakennukset on suunnitellut Aarne Ervi ja ne ovat ensimmäisiä Suomessa rakennettuja elementtitaloja - ja sen kyllä huomaa. Arkkitehdeillä on valtaa: vielä 90-luvulla Ervin perikunta pystyi estämään Luonnontieteiden talo 1:n aulaan sijoitettujen käytäväpäätteiden käytön - ne eivät sopineet arkkitehdin suunnittelemaan sisustukseen.

Nykyään yliopistossa on 7 tiedekuntaa ja yliopiston kampus on laajentunut entiselle kasarmialueelle ja Kupittaan aseman suuntaan. Kampus on edelleen poikkeuksellisen tiivis verrattuna moneen muuhun suomalaisen yliopiston kampukseen. Viime aikoina on koitettu jälleen kerätä varoja yliopiston tulevaisuuden turvaamiseksi, mutta nyt on liikkeellä kaikki yliopistot yhtä aikaa - haastavampi tilanne kuin 1920-luvulla, vaikka ihmiset ovatkin varakkaampia.

Yliopistoilla tehtävää tutkimusta on monesti hiukan hankala selittää maallikolle. Parhaimmillaan tutkimustyö ei ole työtä lainkaan vaan luovaa leikkiä, jossa ei tarvitse työtunteja laskea, kun sitä tekee ihan huvikseen. Pahimmillaan tutkimustyö on tervanjuontia, ideat on loppu, pätkärahoitus on juuri loppumassa ja uudesta ei ole tietoa, työnarkomania ilman ylityökorvauksia on edellytys työsuhteen jatkumiselle ja esimiehenä toimiva professori on valtaa hamuava työpaikkakiusaaja, jolle ei voi saada potkuja. Molempia ääripäitä esiintyy yliopistolla yhtäaikaa – ajasta ja laitoksesta riippuen.

Kätkö

Kätkön nimessä TT viittaa reitin englanninkieliseen nimeen Time Trek ja 0 miljooniin vuosiin (Ma). Maailmankaikkeus syntyi nykykäsityksen mukaan Alkuräjähdyksessä 13720 Ma. Samoin Aikavaellus-reitti alkaa 13720 metriä Turun yliopistolta Tuorlan kallioon louhitun tunnelin suuaukon läheltä ja päättyy lähistöllä kohisevalle Marcus Copperin Big Bang Echo -teokselle. Teoksen ääni on kuulema alkuräjähdyksestä peräisin olevan taustasäteilyn kohinaa – eli ilmeisesti pieleen viritetyn FM-radion ääntelyä.

Istu alas yliopiston hallintorakennuksen ja Luonnontieteiden talo 1:n yhdistävän putken alle ja nauti näkymästä, jossa on mm. suihkulähde ja Wäinö Aaltosen Genius ohjaa nuoruutta -veistos. Kätkö on silloin hyvin lähellä. Katso ensin kätkön asento ja palauta samaan paikkaan.

 
 

Time Trek

The Time Trek is a 13.7 kilometer long trekking and outdoor route that starts at the Tuorla Observatory and ends at the University of Turku. The Trek passes through the cities of Kaarina and Turku and is designed for all those who are interested in the history of the Universe, Earth and Life. The Trek is designed for people of all ages, and should be interesting for the whole family. The scenery along the Trek is diverse ranging from forests, fields and parks to urban environments.

The length of the Trek, 13.7 km, is intended to reflect the Universe's age, 13.7 billion years. This can be seen along the Trek as one kilometer equals to a billion years in the age of the Universe. There are rapakivi granite boulders with brass plaques along the route marking out significant points in the history of the Universe. The plaques will briefly explain the events marking a certain period.

The Time Trek is designed so that you don't have to walk all 13.7 kilometers at once. You can familiarize yourself with the latest 1800 million years of history just in Turku.

Time Trek is part of Turku 2011 program and the route was officially opened 19.5.2011.

The Royal Academy of Turku 1640-1827

The first university in Finland, The Royal Academy of Turku, was founded in 1640 by Queen Christina of Sweden. The academy located nearby Turku Cathedral until the great fire burnt a big part of Turku and collections of academy in 1827. The academy and other government offices were moved to new capital, Helsinki.

Turku without university 1828-1918

Finnish-speaking Finns wanted to have a higher education also in Finnish - in addition to Swedish which was the language mostly used in government offices and education. First, a Finnish high school was founded in Turku by private donations in 1879 - it was difficult to get public funding for these schools due to the opposition of Swedish-speaking Finns.

In 1910's the public opinion wanted also Finnish university to Finland. In University of Helsinki - actually the academy moved from Turku - almost all lectures were given in Swedish even the majority of the students spoke Finnish.

Also Swedish-speaking Finns wanted to secure their higher education and Åbo Akademi was founded in 1918 with private donations. That was not enough for Finnish-speaking habitants in Turku and collections were started to get also Finnish university to Turku.

Hotel Phoenix 1920-1954

In 1920 there was enough funding from private donations that University of Turku could be founded. In the same time, Hotel Phoenix on the northern side of the market square was in sale and it was bought as a first university building. At that time there were plans to locate the university campus to Iso-Heikkilä but only observatory, chemistry lab and botanical garden were there for few decades.

The first years of the university were economically tight but the 5+5 professors in the two faculties (humanities and science) did little miracles with the small number of other staff. Salaries were not as good as with University of Helsinki but the professors were devoted, talented and had self-made-man attitude.

The university hill 1955-

The university and especially its library struggled with too small facilities in Hotel Phoenix and librarian Volter Kilpi could not arrange all donated literature to the shelves but they were partly stored in boxes due to lack of space.

Joutsen brothers donated most part of their gold fortune got from the gold rush in Klondike to University of Turku. University built then the library and physics building on the university hill. The buildings on the hill are designed by architect Aarne Ervi and they are one of the first concrete element buildings in Finland - as you can see.

Nowadays the university consists of 7 faculties and the campus has expanded downhill towards east and also nearby Kupittaa railway station. The campus is still one of the most compact among Finnish universities. Recently, private donations are again collected to ensure the future of the university but this time all universities are collecting simultaneously which makes the job more challenging than in 1920's - even though people are wealthier than those times.

The research work done in university is a bit difficult to explain to a layman. On the best, it is not work but joyful play that you want to do without counting the hours. On the worst, you are lack of ideas and funding, you need to do huge amount of overtime work without any compensation, and your boss is a bullying moron who can not get fired. Usually, both of these extremes can be found from the university - depending on time and the department.

The cache

TT in the cache name refers to the name Time Trek of the route and 0 refers to million years (Ma). According to the current understanding the universe was born in the Big Bang about 13720 Ma. In the same way Time Trek route begins 13720 meters from University of Turku - nearby the entrance to the optical tunnel in Tuorla Observatory - and ends here to Big Bang Echo sculpture by Marcus Copper.

Sit down below the tube connecting the main building and Science building 1 and enjoy the scenery. You can see the fountain and Genius guides youth -sculpture by Wäinö Aaltonen. Cache box is really close to you. Look first where the cache is and return to the same position.

 

Additional Hints (Decrypt)

nyyn / orybj

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)