Skip to content

TGN - DIC DE LLEVANT Traditional Geocache

This cache has been archived.

GeoDeep: Arxivat.

Gràcies per la seva col·laboració a la geocerca

GeoDeep
Revisor voluntari de Geocaching.com

More
Hidden : 12/11/2010
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Es tracta d’un catxé que us invita a passejar al llarg del Passeig de l’Escullera o Dic de Llevant del Port de Tarragona, ja sigui a peu, en bicicleta o en patins. Hi ha la possibilitat de fer els primers 3 km del passeig en cotxe, però necessàriament l’últim tram s’ha de fer sense vehicle a motor. Es per aquest motiu que us proposem dos aparcaments.

Des del catxé, a part del Port de Tarragona, podreu observar bona part del Camp de Tarragona (el Cap de Salou, la platja de la Pineda, la Mola de Colldejou, la Mussara, la ciutat de Tarragona...).

A l’hora de buscar el catxé no sigueu imprudents.

Cal que porteu bolígraf per fer el log.

PASSEIG DE L'ESCULLERA

Fa més de 200 anys, la societat tarragonina, aprofitant una època de bonança econòmica, feu una aposta decidida per restablir l’activitat portuària iniciant la construcció del que havia de ser el port modern.

Els projectes de Juan Ruiz de Apodaca i de Joan Smith aprofitaren les restes romanes i medievals que existien i establiren les bases del port actual, partint d’un eix principal: el dic de Llevant.

El Dic de Llevant, principal construcció d’abric i de protecció del Port de Tarragona es va anar bastint, pedra rere pedra, extreta de la pedrera de Pons d’Icart amb la força dels presidiaris confinats a la ciutat. El material es transportava fins al moll amb carros estirats per bous i mules; les grans pedres, però, eren mogudes pel “burro”, plataforma de fusta que es movia relliscant sobre corrons. Anys més tard, s’utilitzà el tramvia que des de la pedrera transportava els grans blocs fins al moll passant per la plaça dels Carros.

En el segle XIX destaca l’empenta donada per l’enginyer Saturnino Bellido, artífex de la construcció del Moll de Costa, i també de la prolongació del dic de Llevant que l’any 1849 tenia ja 1.064 metres de llargada.

A començaments del segle XX, la maquinària s’anà imposant com a mitjà de càrrega i descàrrega de mercaderies, però també per a la construcció; així, la grua Titán amb capacitat de fins a 20 tones s’instal•là al dic de Llevant per a les seves obres de prolongació fins l’any 1918.

En aquesta magnífica obra que s’endinsa en el mar, donant protecció i recer als molls interiors i als vaixells ancorats al Port, s’hi col•locava un far al seu extrem per indicar als vaixells l’entrada a la dàrsena. En els primers anys, aquesta construcció era de fusta i es podia traslladar segons les necessitats de creixement de l’obra; més tard, ja en el segle XX, se’n construí un d’obra que actualment resta com a testimoni al mig del moll d’Aragó. En els anys 80 es traslladà des de la Punta de la Banya al delta de l’Ebre, a Tarragona, el far de ferro construït entre 1861 i 1864, on va ser restaurat, esdevenint un punt de referència dins el Port.

L’última ampliació del Dic de Llevant va finalitzar l’any 2007 aconseguint els 4.850 metres de llargada actuals que han permès no només el creixement de la infraestructura portuària per aquella banda, amb la projecció de nous espais terrestres, sinó també que hagi esdevingut per als tarragonins un espai urbà on poder fer diverses activitats: des d’un passeig tranquil per contemplar l’activitat portuària, a una ruta cultural amb diferents punts d’interès: la torre- rellotge del Port, el punt geodèsic, el far del moll d’Aragó i el far de la Banya; un circuit en bicicleta pel carril habilitat, patinatge, running o fins i tot submarinisme en el parc subaquàtic de la Societat d’exploracions Submarines.

Additional Hints (No hints available.)