Skip to content

The Rock Traditional Geocache

This cache has been archived.

Lord Vampyre: This cache has been archived by a Swedish reviewer
Hej
För ett tag informerade jag dig om att allt inte verkade stå rätt till med din cache och bad dig ta reda på hur det stod till och åtgärda eventuella problem. Då det inte syns några tecken på att du gjort det kommer jag nu att arkivera din cache. Om du vill reparera/återställa den någon gång i framtiden är du välkommen att ta kontakt med oss, lämpligen via (länk). Om din cache då följer gällande riktlinjer och ingen annan hunnit lägga ut en cache för nära, så hjälper vi gärna till med avarkivering av din cache.
Hälsningar

Lord Vampyre, reviewer

På vår hemsida, swedenreviewers.se, hittar du många användbara tips för dig som cacheägare.

More
Hidden : 10/8/2010
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Naturreservat

Det 380 hektar stora området avsattes som naturreservat 1984. Syftet är att för framtiden bevara en särpräglad naturtyp. Skötseln av området är i huvudsak årligt bete och röjningar vid behov. Reservatet är beläget på Kinnekulles kalkstensplatå, den s.k. ortocerkalken, som är 50 m tjock. Ortocerkalkens understa skikt, undre rödstenen, är utformad som en markant klev (rödstenskleven), som kan ses runt hela Kinnekulle. Rödstenskleven är gräns för reservatet i öster med vackra vattenfall och rasbranter.

Växtlighet

Läget på kalkstenslagret, med tunt jordtäcke, tillsammans med betet som pågått i många år och det milda klimatet har skapat speciella förutsättningar för den växtlighet som finns här. Naturtypen kallas alvar och återfinns endast på ett fåtal platser i världen. I Sverige finns den, förutom på Kinnekulle, också i Falbygden samt på Öland och Gotland. På våren växer orkidén Sankte Pers Nycklar i stor mängd på heden vid kyrkan. Växterna på det tunna jordlagret är oftast små och kryper utmed marken, t.ex. backtimjan och olika fetknoppsarter. Här kan man också hitta den lilla sällsynta kalknarven med vita blommor, som bara finns här och på Gotland. Inom reservatet finns även lövskogar och kärr.

Kulturhistoria

Så gott som hela reservatet har tidigare varit ängs- och betesmarker, förutom några åkrar i anslutning till de gårdar och torp som fanns här. Betet var magert på det tunna jordtäcket och under torra år svalt korna. Varje hemman ägde en bit av det s.k. täljstenslagret i kalkstenen, där man bröt byggnadssten för husbehov. Stora delar av det som tidigare var öppna marker har idag vuxit igen och flera gamla åkrar är granplanterade.

Additional Hints (No hints available.)