Skip to content

04-09-10 Traditional Geocache

This cache has been archived.

Toa Ignika: Arkiveret pga manglende reaktion.

More
Hidden : 8/6/2010
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

I Skive er der lidt et specielt syn midt i byen, vi har nemlig to kirker lige ved siden af hinanden, og ikke nok med det vender de heller ikke ens.

Denne cache er opkaldt efter en meget speciel dag i vores liv...

Cachen indeholder kun en log, FFC kan sendes via mail.

Cachen er ikke en nano, Løsen proppen før du trækker i snoren.

Da det er meningen at cachen skal findes inde fra kirkens område, opfordres der til at udvise respekt for området og dets besøgende.

I Skive er der lidt et specielt syn midt i byen, vi har nemlig to kirker lige ved siden af hinanden, og ikke nok med det vender de heller ikke ens. Herunder kan I læse lidt om kirkernes histore.

Cachen er ikke en nano.
Da det er meningen at cachen skal findes inde fra kirkens område, opfordres der til at udvise respekt for området og dets besøgende.

HUSK! at lukke beholderen og placere den hvor du fandt den så den ikke forsvinder.

Denne cache er opkaldt efter en meget speciel dag i vores liv...

Historien om Vor Frue kirke (Den Hvide):

Vor Frue kirke er opført o. 1200. Kirken er udvidet og ombygget flere gange. Kirkens kærne er romansk og kan tydeligt ses, når man kigger på kirken fra nord. Senere i middelalderen er kirkens kor og skib forlænget. Omkring 1400 tilbyggedes tårnet, kapellet og våbenhuset, der o. 1750 blev forsynet med barokgavl af bygmester N.H. Riemann, Skive.

O. 1880 var kirken blevet for lille til Skives stærkt voksende befolkning. Man overvejede at udvide kirken eller at rive den ned, men fundet af de smukke og usædvanligt velbevarede kalkmalerier på hvælvingerne reddede kirken. I stedet opførtes Skive Kirke.

Vor Frue Kirke blev tømt for næsten alt inventar og fungerede fra 1898 til 1946 som kapel. Siden er en del af det oprindelige inventar, bl.a. døbefonten, ført tilbage til kirken.

Altertavlen er et renæssancearbejde fra o. 1600. Prædikestolen med "helligåndsdue",
lavet af billedhuggeren Erik Heide, er opsat i 1992.

Kalkmalerierne udgør den største samlede præsentation af middelalderkirkens helgener i Danmark. Malerierne er udført i 1522 og bekostet af adelsslægten Høg, hvis våbenskjold findes på en korbue. I alt 75 personer er afbildet på kirkens hvælvinger. Personerne er placeret på en ?helgentrappe?, som er ordnet efter rang fra alteret:
1.korhvælving: Treenigheden (Jesus, Gud, Helligånden) omgivet af lovsyngende engle.
2.korhvælving: Maria og Maria Magdalena, omgivet af 11 apostle (- Judas)
1.hvælving i skibet: Den hellige familie: ?Annas hus og slægt? ? Marias mor og hendes tre ægtemænd og hendes tre døtre (én med hver!), der alle hed Maria, med deres familie.
2.hvælving i skibet: De egentlige martyrer med deres martyrsymboler.
3.hvælving i skibet: Kirkens bekendere ? vidner i kraft af deres liv, f.eks. kirkefædre, ordensstiftere, abbeder, lokale helgener ? Kjeld fra Viborg og Thøger fra Vestervig.

Til kirkens placering knytter sig et sagn: Skive Å var for århundreder siden en fjord, der fyldte hele ådalen. I en storm kom en jomfru af ædel byrd i havsnød. Hun bad til Gud og lovede, at hvis hun kom frelst i land, ville hun bygge en kirke, hvor hun fik fast bund under fødderne. Nogle skibonitter trak hendes skib i land med et tov, og som tak lod hun Vor Frue Kirke opføre. Og tovet ? det blev til en forstening, som er muret ind i kirkens kor!

Historien om Skive kirke (Den røde)

Skive Kirke er opført 1896 til 1898 efter tegninger af professor H.J. Holm, København.

Initiativet til kirkens opførelse blev taget af pastor J.J. Lohmann i begyndelsen af 1880?erne. Der var store pladsproblemer i Vor Frue Kirke, så der måtte gøres noget.
Løsningen blev nybyggeri. Pengemangel satte flere gange byggeprojektet i stå ? men så skænkede apoteker Gerhard Norgaard og hans hustru i 1893 100.000 kr. til opførelsen af en ny kirke i Skive: Beløbet blev udbetalt, når den sidste af de to var døde, men indtil da kunne det stå som et lån i apoteket, som skulle forrentes med 4% om året. Det var en overkommelig udgift for stat og kommune, og nu kunne planlægningen gå i gang.

Efter en del diskussion blev man enige om at bygge kirken på Hestemarkedspladsen ved Vor Frue Kirke og Kirkegade. Arkitekt Holm forlangte, at kirketårnet skulle placeres, så det kunne ses fra - mindst - bunden af Vestergade, mens resten af kirkebygningen kunne placeres, som byrådet ønskede det. Resultatet blev, at Skive Kirke fik retningen syd-nord, i modsætning til næsten alle andre kirker i Danmark, der har retningen øst-vest.

Det hævdes hårdnakket i Skive, at kirkens placering blev bestemt af apoteker Norgaard, Som betingelse for at give den store gave til kirkebyggeriet skulle han have forlangt, at kirketårnet blev placeret, så han om morgenen kunne stå på trappen uden for Skive Apotek og se på kirkeuret, hvad klokken var. Skive Apotek lå dengang (fra 1801 til 1934) på hjørnet af Posthustorvet og Slotsgade. Stiller man sig der, hvor apotekets trappe var, kan man ganske rigtigt se kirkeuret!

Oprindelig forventede man, at kirken var færdig i 1897. Dette årstal findes på tårnet og vindfløjen, men i efteråret 1897 måtte man erkende, at kirken ikke kunne nå at blive ordentligt gennemtør, og indvielsen blev udsat til den 15. maj 1898.

Apoteker Norgaard og hustrus store gave forslog ikke til at gøre kirken færdig, men så trådte en række skibonitter til og skænkede store dele af kirkens udstyr. En del overflyttede man simpelthen fra Vor Frue Kirke, der nu kun skulle anvendes som ligkapel.

Skive Kirke er bygget i historicistisk stil med mange detaljer hentet fra renæssancen. Den er opført af røde teglsten på en granitsokkel og dekoreret med kridtstensbånd og murede mønstre om døre og vinduer. Sidstnævnte mønstre er forskellige fra vindue til vindue.

Additional Hints (Decrypt)

(QX) Fgraføwyr v uæxxra. (RAT) Fgbar cvyyne va gur urqtr.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)