Skip to content

Tot hier en niet verder Traditional Geocache

This cache has been archived.

Bangoti: Een aantal jaren terug toen ik deze cache legde zag het er nog redelijk uit.
Op een gegeven moment kwam er steeds meer zwerfvuil te liggen.
Nu is men daar ook nog grote bergen zand er heen aan het gooien.
Vandaar dat ik besloten heb om deze cache te archiveren, dit plekje verdient geen cache meer.
Mijn welgemeende excuses voor degenen die een vergeefse rit hebben gemaakt om deze te gaan zoeken.

More
Hidden : 7/19/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   not chosen (not chosen)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Tot hier en niet verder


Door de vondst van steenkool in het begin van de 20e eeuw en de exploitatie van steenkoolmijnen in Winterslag, Waterschei, Zwartberg en Eisden ontstond de behoefte om deze mijnen te verbinden met een spoorlijn zodat het transport van steenkool langs de spoorweg vlotter zou verlopen. Vanaf 1909 hadden de mijnen al zelf spoorverbindingen aangelegd naar de bestaande spoorlijn 21A die Hasselt met Maaseik verbond. In 1925 werd een nieuwe ringspoorlijn 21B die langs de drie Genkse steenkoolmijnen liep, aangelegd tussen Boxbergheide en As. De verlenging van deze lijn tot in Eisden aan de scheepswerf bij de Zuid-Willemsvaart was in 1926 klaar. Op de ringspoorlijn zelf lag er dubbelspoor tot in Waterschei. De rest was enkelsporig uitgevoerd. De rechtstreekse lijn 21A verloor spoedig aan belang. In 1941 werd dit baanvak opgeheven en in 1943 opgebroken. De ringspoorlijn werd vanaf dan een baanvak van lijn 21A. Enkel de verbinding tussen As en Eisden bleef het nummer 21B behouden. Rond 1983 werd het reizigersverkeer op de spoorlijn opgeheven. In 1985 werd de verbinding vanaf station Eisden tot aan de scheepswerf opgebroken. Na de sluiting van de steenkoolmijnen in 1988 werd ook het goederenverkeer op de lijn stopgezet. In 1989 werd dit baanvak officieel gesloten en voorbehouden voor toeristische exploitatie. Toch reden er nog tot na 1992 diensttreinen met afval naar de stortplaats die zich halverwege het baanvak bevond. Sinds 2000 gebeurt de toeristische exploitatie van het baanvak door de vzw Kolenspoor.
In 1959 werd het reizigersverkeer op de lijn naar Maaseik stopgezet en in 1983 werd ook de rest van het reizigersverkeer in het station opgeheven. Het stationsgebouw bleef nog open tot in 1985 voor de afgifte van pakjes. Daarna werd het gebouw een garage en schuilplaats voor de baanwerkers aan de spoorlijn. In 1987 werd een seinhuis afgebroken, in 1988 werd de lijn naar Maaseik afgebroken en omgevormd tot een fietspad en in 1989 werden de spoorlijnen 21A tussen Waterschei en As en 21B tussen As en Eisden officieel buiten dienst gesteld en voorbehouden voor toeristische exploitatie.
Het stationsgebouw werd gerestaureerd en sinds 1996 is het een beschermd monument[1]. In 1999 kocht de gemeente As het gebouw van de NMBS. De vzw Kolenspoor huurt sindsdien het gebouw en gebruikt het voor de uitbating van haar toeristische spoorlijn Waterschei-As-Eisden.
Het station van As is een van de zogenaamde poorten van het Nationaal Park Hoge Kempen. Andere toegangspoorten zijn Kattevennen (Genk), Lieteberg (Zutendaal), Pietersheim (Lanaken) en Mechelse Heide (Maasmechelen).
Station As is de poort van het wiel. Zowel de wielen van de treinen van het toeristische kolenspoor als de wielen van de duizenden fietsers die hier elk jaar langs komen. Het Limburgse mijnverleden speelde hier een belangrijke rol. Centraal op deze plek staat het oude stationsgebouw van As.
Dankzij de gedrevenheid van vrijwilligers van de vzw Kolenspoor kan je hier terecht voor een toeristisch ritje, naar Waterschei of naar Eisden, met een oude dieseltrein. Je kunt er zelfs logeren in een authentieke slaaptrein of fiets je door het Nationaal Park. een wandeling door Bosheide of naar de nabijgelegen Geologische wand loont de moeite. Hier vind je ook het smalste bezoekersonthaal







Probeer zo discreet mogelijk te loggen!!!
Géén logs met foto's die de cachelokatie verraden!!!

Additional Hints (No hints available.)