Skip to content

Kommunikation Mystery Cache

This cache has been archived.

c0m4: Arkiverar denna av hygienskäl

More
Hidden : 3/14/2010
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Koordinaterna ovan leder inte till cachen

Kommunikation

Optisk telegraf

Länge var det enda sättet att överföra ett meddelande över stora avstånd att skicka en budbärare. Mellan fartyg användes ibland semaforer (flaggor) för att kommunicera men i mitten på 1700-talet testades systemet på land. Mest utbyggt blev systemet i frankrike där utvecklingen drevs av revolutionen. Som mest fanns 556 optiska telegrafstationer över en sammanlagd sträcka på 4800 km. Ett meddelande på 32 tecken tog mellan 15 och 30 minuter att skicka mellan Paris och Lille. Även i Sverige fanns system av optiska telegrafer för militärt bruk i skärgårdarna runt Stockholm, Göteborg och Karlskrona

Elektrisk telegraf

Idén till en elektrisk telegraf kom redan i mitten på 1700-talet men först måste batteriet (1800), elektromagneten (1825) och reläet (1835) uppfinnas. 1839 byggdes den första kommersiella telegrafen mellan Paddington station i London och West Drayton (21 kilometer)

Radio

1886 lyckades Herz skicka radiovågor tvärs över ett rum efter principer som räknats fram av Maxwell 1873. Denna radiosändning skedde inte på någon särskilt frekvens, snarare på alla frekvenser samtidigt. Genom att skicka ström genom en spole med hjälp av en strömbrytare kunde Herz överföra en ström i en annan spole på andra sidan rummet som resulterade i en svag gnista som bara kunde ses om rummet var mörklagt. Herz såg ingen som helst praktisk nytta med exprimentet. 1891 byggde Nikolai Tesla vidare på exprimentet och kunde på ett förutsägbart sätt demonstrera överföringen av radiovågor. 1896 förfinade Marconi tekniken och han fick patent på uppfiningen.

Långvåg

All modern radiokommunikation bygger på att man modulerar en bärvåg för att överföra information. Den viktigaste egenkapen hos bärvågen är dess frekvens, eller våglängd. Eftersom vågens hastighet är konstant (samma hastighet som synligt ljus) innebär en låg frekvens en lång våglängd och en hög frekvens en kort våglängd. Till dom långa våglängderna räknas frekvenser på 3 Hz till 300 kHz. Våglängderna är då mellan 100000 km och 1 km. Dessa frekvenser används bland annat för kommunikation med ubåtar eftersom de tränger genom vatten.

Mellanvåg

Till mellanvåg räknas frekvenser mellan 300 kHz och 3 Mhz. Dessa vågländer används till radiosändningar och kommunikation. Våglängden är 1 km till 100 m.

Kortvåg

Till kortvåg räknas frekvenser mellan 3 MHz och 30 Mhz. Dessa vågländer används till radiosändningar och kommunikation. Med en bra sändare kan sändningen höras på mycket stora avstånd eftersom dessa frekvenser studsar mellan jordens jonosfär och havsytan och därmed följer jordytans krökning. Våglängden är 100 m till 10 m

VHF

VHF (very high frequency) används för FM-sändningar och TV-sändningar och till mobiltelefoni (gammla NMT-nätet). Våglängden är 10 m till 1 meter.

UHF

UHF (ultra high frequency) används till TV, wLan, mikrovågsugnar, mobiltelefoni, GPS och Bluetooth. Våglängden är 1 m till 10 centimeter.

Ännu kortare våglängder

Våglängder kortare än 10 cm används till (i fallande ordning): wLan, radar, radioastronomi och satelitkommunikation.

Additional Hints (No hints available.)