Skip to content

Winkel kunst Multi-cache

Hidden : 9/13/2010
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:






Ik dank Team Guppies voor het proeflopen.

Bovenstaande coördinaat kan geparkeerd worden.
…………...

Welkom in Drachten !
Dit is een foto rondwandeling van 5 km door en rond het centrum van drachten. Langs kunstwerken en gebouwen. Er zijn genoeg mogelijkheden om wat te eten, te drinken of om te winkelen. Op donderdag en zaterdag is er zelfs een markt.

Beeldende kunst
Het standbeeld op het pleintje, of de schilderijen aan de muur in openbare gebouwen. Dat is waarschijnlijk waar u aan denkt bij gemeentelijke kunst. Maar de gemeente heeft een bredere rol op het gebied van beeldende kunst: het onderhouden van kunstcollecties, het stimuleren en ondersteunen van lokale kunstenaars en galeries, en het vergroten van de belangstelling voor kunst.

Kunst in de openbare ruimte.
Beeldende kunst vormt een belangrijk onderdeel van de openbare ruimte. Kunst kan u aan het denken zetten en inspireren; kunst maakt de omgeving vriendelijker en aantrekkelijker, en bevordert de onderlinge samenhang tussen u en anderen.

De foto multi.
Hieronder staan 26 waypoints. Ter plaatse van 23 waypoints moet steeds bepaald worden welke foto daar bij hoort. Oog voor detail kan hierbij van pas komen. Als de juiste foto gevonden is, kan men het cijfer noteren van de foto op het invulveld (A t/m W).

Bij elk waypoint word ook iets verteld over het kunstwerk of gebouw.

Om het wat moeilijker te maken zijn er extra foto’s genomen, zodat er aan het eind 3 foto’s overblijven. Die heb je later nog nodig. De foto’s zijn ook samengevoegd tot 1 afbeelding met invulveld (A t/m W). Uitprinten op A4 is voldoende om de foto’s te herkennen. Hier te vinden.






Je moet een aantal keer een drukke straat oversteken, pas daarbij goed op!

A WP1: N 53° 06.383' - E006° 06.055'
Grote Kerk
De ‘Grote Kerk’ is gebouwd op een T-vormige plattegrond, met de ingang in de noordelijke poot. De soberheid van de gevels wordt alleen bij de ingangspartij onderbroken. De rijke bekroning van de toegangsdeur in Lodewijk XIV-stijl bevat opschriften en wapenschilden, waarvan in de Franse tijd de adellijke wapens en titels weggekapt zijn. Op de houten geveltoren met achtzijdig ingesnoerde spits staat een gesmede windwijzer in de vorm van het Drachtster wapen: drie gekroonde turven.

Aan de andere kant van de straat. Staat een voormalige tabaksfabriek gebouwd in 1902 voor de firma Fokke van der Meulen. Hier werd tot oktober 1989 halfzware pruimtabak van het beroemde merk 'Drachtster Kei' geproduceerd. Het gebouw stond op de nominatie om te worden afgebroken, maar is nu opgeknapt en geïntegreerd in een nieuwbouwcomplex.

De kroon
Op het pleintje voor de tabaksfabriek is op 28 juni 2014 een kunstwerk geplaats door het Oranje Comité. Het is ter ere van de kroning van onze koning gemaakt. En het steld een bank voor als een kroon en daar boven op een bol. Met de afbeelding van het hoofd, en de handtekening van de koning erop. Symbolisch betekent het. (De Koning maakt deel uit van het volk)
Jaar: 2014 kunstenaar: Roelie Woudwijk

B WP2: N 53° 06.259' - E006° 06.082'
Boog
Het kunstwerk vormt een verbinding tussen de stad en Reidingpark. De in een hoek van 45 graden gebogen vorm sluit aan bij de heuvel in het park. De boog is opgebouwd uit rechthoeken die zijn ‘gepotdekseld’. Dit is een oude scheepsbouwterm; het betekent dat de balken van een scheepswand in lagen over elkaar liggen. De scheepsbouw was in Drachten een bloeiende industrie. Vele skûtsjes die nu nog varen - bijvoorbeeld tijdens de beroemde races - zijn op Drachtster werven gebouwd.
Jaar: 1994 kunstenaar: Ids Willemsma

C WP3: N 53° 06.221' - E006° 06.068'
Movement
Het kunstwerk bestaat uit twee delen. De rechterkant geeft de kosmos weer met de hemellichamen maan, zon en sterren. Aan de linkerdeel zijn onderdelen van het menselijk lichaam schematisch weergegeven (zoals een oor en een been). De kunstenaar heeft geprobeerd beweging en rustmomenten in evenwicht te brengen. Als lichtinstallatie komt dit kunstwerk uiteraard ’s avonds het beste tot z’n recht.
Jaar: 1995 kunstenaar: Carlo Kroon

D WP4: N 53° 06.172' - E006° 05.888'
Notenschrift
Er is veel commotie geweest om dit kunstwerk. De gemeentearchitecten vonden dat het beeld, door het Ministerie van Onderwijs Kunsten en Wetenschappen aangeboden, moest aansluiten bij het karakter van het gebouw. Die opdracht werd aanvankelijk als te beperkend gezien. Uiteindelijk heeft de kunstenaar een associatie gelegd met de muziek, één van de activiteiten die plaatsvinden in het theater. Het kunstwerk werd bij de opening van De Lawei onthuld.
Jaar: 1964 kunstenaar: Shinkichi Tajiri (1923 - 2009)

E WP5: N 53° 06.065' - E006° 05.641'
Moeder die haar kind leert zwemmen.
Het kunstwerk verbeeldt op realistische maar toch losse wijze de zwemles die de moeder haar kind geeft. Opvallend is met hoeveel zorg dat gebeurt. Het benadrukt het realistische karakter van het beeld. De kunstenaar geeft overigens niet een gedetailleerde natuurgetrouwe weergave, maar drukt met simpele lijnen en vormen toch heel goed de zwemles uit.
Jaar: 1975 kunstenaar: Kees Verkade

WP6: N 53° 06.037' - E006° 05.629'
Foto niet nodig.
Tussen punt.

F WP7: N 53° 05.924' - E006° 05.680'
Dynamische werking
Het kunstwerk stond oorspronkelijk op het Von Knobelsdorffplein en moest de dynamische naoorlogse groei van Drachten uitbeelden en vormde zo ook een eerbetoon aan burgemeester Von Knobelsdorff die in de jaren zestig een grote rol heeft gespeeld in de economische en culturele ontwikkeling van Drachten. Het kunstwerk is opgebouwd uit rechthoeken die in een spiraalvorm een dynamische beweging suggereren.
Jaar: 1972 kunstenaar: Leo Schatz

G WP8: N 53° 05.898' - E006° 05.485'
De buurtvereniging
De gevelsteen toont zes paar gestileerde handen. Ze drukken spel en samenwerking uit. Het zijn essentiële bestanddelen voor leefbaarheid. Het bankje kan dienen als ontmoetingsplaats.
Jaar: 2005 kunstenaar: Roelie Woudwijk

H WP9: N 53° 05.959' - E006° 05.443'
Skûtsje
Het kunstwerk is in opdracht van transportbedrijf Schroor gemaakt en stond oorspronkelijk voor dat bedrijf. Het bedrijf bestaat echter niet meer en daarom is het beeld verplaatst naar deze locatie. Het skûtsje aan de voorkant verwijst naar het verleden van het transportbedrijf dat vroeger met deze boten voer. Op de achterkant van de steen zijn veertien gestileerde skûtsjes te zien, het aantal dat ieder jaar meezeilt in de wedstrijden. De scheefgeplaatste steen versterkt de dynamiek van het skûtsje. De Friese skûtsjes werden destijds op grote schaal op Drachtster werven gebouwd.
Jaar: 1988 kunstenaar: Anne Woudwijk

I WP10: N 53° 06.068' - E006° 05.524'
Rûm sicht en Sjoerd
Rû vormt een twee-eenheid met het beeld Sjoerd dat aan de andere kant van het water staat. Ze verwijzen naar het verleden van Smalingerland. Bij het klooster van Smalle Ee (de beelden zouden daar oorspronkelijk worden geplaatst) ligt de ontstaansgeschiedenis van de gemeente. In het beeld Sjoerd kan men een gestileerde monnik ontdekken die zijn hand reikt naar de tegenwoordige tijd. Het borstbeeld met verrekijker Rûmsicht kijkt juist naar het verleden en de twee beelden symboliseren zo samen heden en verleden. De bronzen hand van Sjoerd is een afgietsel van de hand van de vader van Albert Oost.
Jaar: 2001 kunstenaars: Albert Oost en Monique Vogelsang

J WP11: N 53° 06.117' - E006° 05.646'
Twee futen
Het kunstwerk verbeeld twee nestelende futen en is geïnspireerd op de namen van de (water) vogels van de appartementenblokken waar het beeld voor staat. Ze verbeelden ook het bouwen van een woning. Op de sokkel staan de (vogel)namen van de blokken: Meerkoet, Smient, Lepelaar, Stern en Fuut.
Jaar: 2006 kunstenaar: Yvonne Visser

WP12: N 53° 06.132' - E006° 05.748'
Foto niet nodig.
Tussen punt.

K WP13: N 53° 06180' - E006° 05.671'
Anti-apartheidsbeeld
Het kunstwerk werd gemaakt in opdracht van de jubilerende Rabobank in Drachten. De kunstenaar was in die tijd geschokt door het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Als reactie daarop ontwierp hij een beeld waarin twee kinderen samen een schoof koren binden. Het ene kindje is een Zoeloemeisje en het andere een blank jongetje. Samen vormen zij het symbool voor een betere toekomst.
Jaar: 1986 kunstenaar: Anne Woudwijk

L WP14: N 53° 06.195' - E006° 05.797'
vleugels
Het kunstwerk bestaat uit twee driehoeken die opgebouwd zijn uit elk vijftien kubussen. Het lijken de twee uit elkaar gevallen delen te zijn van een complete kubus, die ook weer in elkaar gezet kunnen worden. Het beeld heeft vormovereenkomsten met het gemeentehuis, die is ontworpen door architect Abe Bonnema.
Jaar: 1986 kunstenaar: Ids Willemsma

M WP15: N 53° 06.271' - E006° 05.765'
Bemint
Op deze muurschildering zijn menselijke fragmenten te herkennen als een oog en een hand, maar ook een vogel, een vis en de zee. Symbolisch geeft het gehele schepping weer. Centraal staat is het woord ‘Bemint’ geschilderd. Als een oproep.
Jaar: 1962 kunstenaar: Max Reneman (1923-1978)

N WP16: N 53° 06.259' - E006° 05.816'
De Godin
Dit vijf meter hoge beeld was in opdracht van Vroom en Dreesman gemaakt als geschenk aan de gemeente Smallingerland. Het stond oorspronkelijk voor het warenhuis. Het kunstwerk is geïnspireerd door het “Oera Lindaboek” ( een gefantaseerde geschiedenis van Friesland) en de kunstenaar heeft geprobeerd om in dit beeld tijd en ruimte bij elkaar te brengen. Op de horizontale kruis zijn de vier seizoenen afgebeeld en op de bol zijn 360 stipjes aangebracht. De bol zelf symboliseert het nieuwe jaar en samen met de vier afgebeelde seizoenen en de 360 stippen kom je op het getal 365, de dagen van het jaar. De drie poten drukken de drie fasen van het leven uit ( jeugd, volwassenheid en ouderdom). Volgens de kunstenaar moest het beeld een eiland van cultuur in een materialistische wereld zijn. Het staat ook bekend onder de titel “Wording”
Jaar: 1974 kunstenaar: Tseard Visser (1929-1979)

O WP17: N 53° 06.247' - E006° 05.864'
To Close To
Het kunstwerk is gebaseerd op een doornhaag en opgebouwd uit een grote hoeveelheid metalen staafjes. Het vormt een visuele en functionele afscheiding tussen de straat en de boomgaard die hoorde bij het voormalig Franciscanenklooster.
Jaar: 1997 kunstenaar: Jan Merx

In dit voormalige kloostergebouw zit sinds 1994 het Museum Smallingerland. Het klooster werd gebouwd in 1937 in de stijl van de Delftse school naar een ontwerp van de architect H.H. de Graaf uit den Bosch. In vroeger tijden werd het sfeervolle gebouw bewoond door de paters en broeders Franciscanen en van 1972 tot 1992 deed het dienst als gemeentehuis.

P WP18: N 53° 06.226' - E006° 05.849'
De bok
Het beeld houdt de herinnering levend aan 'De koe der armen'; de geit. In het Drachten van weleer was dit dier een belangrijke bron van voedsel en inkomen.
Jaar: 1976 kunstenaar: Jan van Druten

Q WP19: N 53° 06.275' - E006° 05.910'
Chip
Het kunstwerk is een 6 meter hoge verbeelding van een chip. De (geheugen) chip speelt een belangrijke rol in de nieuwe informatie-technologie waar bibliotheken veel gebruik van maken. De chip is niet meer weg te denken uit de moderne wereld en dit beeld is in die zin een monument voor de moderne technologie.
Jaar: 1992 kunstenaar: Frank Sciarone

R WP20: N 53° 06.399' - E006° 05.883'
Peije de Speelman
Het is een realistisch beeld van Peije de Speelman (ook wel bekend als Peije Rasp). Peije (1879- 1941) was een in Ureterp als Freerk de Jong geboren straatmuzikant en was aan het begin van twintigste eeuw in Drachten en omgeving een kleurrijke en graag geziene figuur. Het beeld staat op de plek waar vroeger de ophaalbrug was over de Drachtster Compagnonsvaart. Daar kwam in vroegere tijden de bevolking samen en speelde Pije zijn muziek. De Drachtster vaart is weer gedeeltelijk geopend.
Jaar: 1975 kunstenaar: Mindert Wilstra

Kruiwagen vol turf
Hier in de kademuur, is ook het kunstwerk met een kruiwagen met daarop turf. Het verwijst naar het oorspronkelijke doel van de in 1641 gegraven vaart. Dit is in opdracht van de Drachtster centrumwinkeliers gemaakt RoelieWoudwijk. En is al in 2002 onthuld. Het heeft eerst gestaan bij het informatiecentrum in de nieuwe woonwijk Drachtstervaart. Als de nieuwe vaart klaar was zou het in de kademuur geplaats worden.
Jaar: 2002 kunstenaar: Roelie Woudwijk

Carillon
Hier ook het kunstwerk Carillon het staat precies op de plek waar vroeger de ophaalbrug over de Drachtster Compagnonsvaart was. Het carillon stond tot 1989 in het Thalenpark te Drachten. Op de draagbalken staat een tekst van de schrijver en dichter Harmen Wind. De tekst verwijst naar de vier elementen; aarde, vuur, water en lucht en is zowel in het Nederlands en in het Frysk aangebracht.
Jaar: 1996 Kunstenaar: Gunnar Daan

S WP21: N 53° 06.469' - E006° 05.866'
Kwebbelende vrouwen
Het kunstwerk verbeeldt op realistische wijze twee winkelde vrouwen die even uitrusten op een bankje. De bronzen bank is onderdeel van de ‘echte’ bank rond de boom. Dat was in 1973 een nieuw element en benadrukt het realistische karakter van het beeld. De kunstenaar geeft overigens niet een gedetailleerde natuurgetrouwe weergave, maar drukt met simpele lijnen en vormen toch heel goed de zittende vrouwen uit. Ze vallen nauwelijks op tussen het winkelende publiek.
Jaar: 1973 kunstenaar: Kees Verkade

T WP22: N 53° 06.536' - E006° 05.835'
Monument tegen zinloos geweld
Het monument stelt een gesloten boek met daarop de woorden zinloos geweld. Het is bedoeld om mensen bewust te maken van de zinloosheid van geweld, vernielingen en baldadigheid. Het boek van dit onwenselijke gedrag moet voorgoed worden gesloten volgens initiatiefnemers Gatso Lamsma en Roelie Woudwijk. Het is door sponsorgelden gefinancierd.
Jaar: 2004 kunstenaar: Roelie Woudwijk

U WP23: N53° 06.621' - E006° 06.030'
Rijks Hoogere Burgerschool
In 1916 kwam de toestemming om in Drachten een ‘Rijks Hoogere Burgerschool’ te bouwen. Een geschikte locatie was niet voorhanden. De oplossing werd gevonden in het ontwikkelen van een gedurfd ‘uitbreidingsplan voor Dragten’ (plan Stapensea), zowel voor de noordoost- als de noordwesthoek. De Rijks HBS, in 1920 opgeleverd, heeft op een E-vormige plattegrond twee bouwlagen. Opvallend is de sierlijke dakpartij: een leiengedekte mansardekap met ingezwenkte dakschilden. Een gootlijst op klossen boven een geprofileerde daklijst vormt de markante gevelafsluiting. Boven de oorspronkelijke hoofdingang bevat een mozaïek de naam van de school, geflankeerd door de wapens van Friesland en Smallingerland. Nog hoger is in een gemetselde dakruiter met tentdakje een uurwerk ondergebracht. Pas na enkele jaren kreeg de oostkant hiervan een wijzerplaat. Tot dan werd dat niet nodig gevonden: aan die kant woonde toch niemand! Ter gelegenheid van het huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernhard werd op 7 januari 1937 een lindeboom geplant op het schoolplein voor de Rijks H.B.S. Deze ' Oranjelinde' wordt omringd door een achtzijdig hekwerk met opschrift.

Spina (Rembrandt en Newton)
Hier links bij de ingang. Ontwierpen twee kunstenaars een totaalplan voor de entree van het vernieuwde lyceum. Straatmeubilair als zitelementen en lantaarnpalen zijn samen met een dubbelbeeld van Rembrandt en Newton tot een geheel gemaakt.
Jaar: 2008 Kunstenaar: Erszebet Baerveldt en Marieke van Diemen

V WP24: N 53° 06.523' - E006° 06.043'
De papegaaienbuurt
Teo van doesburg bekent kunstenaar en architect. Heeft in het jaar 1921 het kleurenschema ontworpen voor 16 woningen en de landbouwschool in deze straat. Voor de school ontwierp hij ook de glas inlootramen met sterk vereenvoudigde voorstellingen van werkers op het land. De ideeën van de stijl zijn hier in een vroeg stadium in praktijk toegepast. De première kleuren rood, blauw, en geel vormen in afwisseling met zwart, grijs en wit een golvende beweging over het huizenblok de secundaire kleuren paars, oranje en groen op het schoolgebouw moeten een meer verticale beweging suggereren. In 1921 heeft de straat slechts korte tijd dit kleurrijke aanzien gehad. Uit die tijd stamt dan ook haar legendarische naam De papegaaienbuurt. In 1988 is het kleurenschema opnieuw uitgewerkt.
Jaar: 1921 kunstenaar: Theo van Doesburg

WP25: N 53° 06.459' - E006° 06.047'
Foto niet nodig.
Tussen punt.

W WP26: N 53° 06.481' - E006° 06.147'
Beter Wonen
In 1920 bouwde ‘woningstichting Beter Wonen’ 65 woningen in Beter Wonen en de ermee verbonden deel aan de Houdlaan. Het in vrijwel oorspronkelijke staat bewaard gebleven complex is ontworpen door architect A.J Wijbenga uit Noordwolde en was het eerste grootschalige woningcomplex voor de volkshuisvesting in drachten. Het op een hofje lijkende Beter Wonen maakt deel uit van het ‘uitbreidingsplan voor dragten’ uit 1918. Opvallend in het wijkje zijn de drie tussen dakkapellen aangebrachte tegeltableaus met azuurblauwe en okergele tegeltjes. Ook bijzonder is het siermetselwerk in de topgevels, bestaande uit een dubbele rollaag langs de dakrand en verticaal opgemetselde accenten.


Dit was het laatste waypoint. Je kunt nu even plaats nemen op het bankje. Hier kun je het coördinaat bereken voor het verkrijgen van de cach.

N 53° 0(A-B).(C+D+E+F+G-H)(I+J+K-L-M)(N-E)'


E006° 0(O-W).(P/E)(Q+R+T-S)(U+V+D)'



Als je de cache gevonden hebt. Gebruik dan de laatste foto’s die overgebleven zijn. Om de cache te openen. Neem de volgorde van plaatsing op het blad.

Je hoeft niet het erf te betreden. En ook niet te graven.
Zie je een witte geocaching stikker op de linker onderkant van het raam. Dan ben je op de goede locatie.

Plaats de cache op dezelfde plek terug.


Spoiler van sticker.

Je krijgt toch de grootste voldoening, als je echt zelf de puzzels en wandelingen doet die bij een cache horen dat is echt Geocaching.

Additional Hints (Decrypt)

xha wr urz avrg ivaqra. ra mvg wr rra orrgwr va qr chg. Qnf wnzzre.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)