Skip to content

Barnängen Traditional Geocache

This cache has been archived.

Toa Norik: [i]This cache has been archived by a Swedish reviewer.[/i]

Hej,

För ett tag sedan frågade jag dig om dina planer för denna cache och det är nu tid för arkivering.

Om du vill reparera/återställa den någon gång i framtiden är du välkommen att ta kontakt med oss, lämpligen via http://swedenreviewers.se/kontakt.aspx Om din cache då följer gällande riktlinjer så avarkiverar jag eller någon av mina kollegor den gärna åt dig.

Hälsningar,
Toa Norik (reviewer)

More
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Barnängen

Vid Hammarby sjö låg vid slutet av 1500-talet en äng där avsikten var att låta anlägga ett barnhus. Ett mindre hus ska också ha blivit uppfört och från 1602 kallas området Barnstugeängen. Efter några tiotal år hade namnet förenklats till Barnängen. Barnstugan blev en kortlivad historia men namnet Barnängen lever kvar än idag.

På 1690-talet anlade handelsmannen Jacob Gavelius en textil- och manufakturfabrik här. En viktig orsak till att fabriken byggdes var att det 1686 beslöts att endast svenskt kläde skulle användas för arméns uniformer.

Under 1700-talet blomstrade textiltillverkningen vid Barnängen och mellan åren 1761-1805 bedrevs verksamheten av bröderna Apriarie. I Per-Anders Fogelström bok, Vävarnas barn, beskrivs det hur det var att arbeta och leva i Barnängen under den här tiden.

Vid 1800-talets början gick det sämre för Stockholms textilfabriker och verksamheten vid Barnängen lades ner. Under en tid, 1829–1846, utnyttjades lokalerna som internatskola men 1848 återupptogs textiltillverkningen. Fabriken blev kvar till 1952 då tillverkningen flyttades till Norrköping.

Alla byggnader som finns kvar på Barnängen idag är kulturminnesmärkta och bildar en unik kulturmiljö.

Källa: Södermalm i tid och rum och Stockholmskällan

Additional Hints (No hints available.)