Skip to content

Mazzel Multi-cache

This cache has been archived.

vol en mol: De cache wordt opgeheven; velen hebben de cache gevonden en ons bedankt voor de mooie fietstocht. Het kost ons op dit moment teveel tijd om hem goed bij te houden.

More
Hidden : 8/28/2009
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Fietstocht in en rond Maarssen langs de Vecht en door de Bethunepolder.

Bovenstaande coördinaten zijn natuurlijk niet van de cache, maar van een plek waar je je auto kunt parkeren.

English translation available on request.

We zijn al heel lang van plan om zelf ook een cache te plaatsen, maar het kwam er steeds niet van. Maar ter ere van onze 500ste cache gaat het dan toch gebeuren. Het is een fietscache, want uiteindelijke blijven Vol en Mol toch fietsers, ook al liepen ze heel wat af door het cachen.

Deze multicache is een puzzeltocht van zo’n 25 km langs de Vecht en door Bethunepolder en kan eventueel ook lopend gedaan worden. Aan de hand van een aantal vragen moet de eindlocatie van de cache bepaald worden. Alle coördinaten van de waypoints zijn al gegeven, zodat je in ieder geval een leuke fietstocht hebt.

De Utrechtse Vecht is een Nederlandse rivier die bij de Weerdsluis in de stad Utrecht begint en bij Muiden in het IJmeer uitmondt. Hiertussen stroomt de Vecht langs of door de gemeenten Maarssen, Breukelen, Loenen, Wijdemeren en Weesp.

In de 17e eeuw, de Gouden Eeuw, lieten succesvolle Amsterdamse handelaren langs de Vecht buitenplaatsen bouwen of verbouwen. Veel ervan zijn tijdens de economische malaise aan het begin van de 19e eeuw verkocht en gesloopt, maar bijvoorbeeld Gunterstein in Breukelen en Goudestein in Maarssen bestaan nog.

De Bethunepolder (een kwelpolder) bevindt zich net noordoostelijk van de kern Maarssen in de gemeente Maarssen en ligt ingeklemd tussen de Maarsseveense- en Loosdrechtse Plassen (5e plas). De polder is onderdeel van het Utrechtse Noorderpark, een groot herinrichtingsplan waarin de natuur centraal staat. In de Bethunepolder komen veel bijzondere dier- en plantensoorten voor. De 535 hectare grote polder is het meest unieke drinkwaterwingebied ter wereld. Nergens anders welt zoveel grondwater op als hier, namelijk 34 miljoen kubieke meter water per jaar, dat is ruwweg 1.000 liter per seconde. Dit zorgt voor ongeveer een derde van de totale behoefte aan drinkwater van de stad Amsterdam. De polder ligt 2,75 meter beneden het peil van de omringende polders en de aangrenzende Maarsseveense- en Loosdrechtse Plassen. Zonder bemaling zou het waterpeil iedere dag met zo'n anderhalve centimeter stijgen. De toekomst van de inwoners van de Bethunepolder is onzeker. In verband met de verdroging van andere gebieden wil men het grondwaterpeil in de polder verhogen. Voor de agrarische sector zou dat wel eens fataal kunnen zijn.

Maar nu gaan we op weg.

Vandaar vertrekken we richting WP1: N 52º 08.401 E 005º 02.223.

Hier ligt de ridderhofstad Bolenstein.

De geschiedenis van Bolenstein gaat terug tot omstreeks 1340, toen Dereck de Bole het later naar hem vernoemde huis langs de Vecht liet bouwen. De stichter van het huis is vereeuwigd op het met een helm gedekte wapenschild, dat de balustrade van het balkon aan de Vechtzijde siert. Het huis werd vele malen verbouwd en uitgebreid. Ook de tuin werd meerdere malen heringericht. De theekoepel die langs de Vecht staat behoort oorspronkelijk tot het buiten Doornburgh, waar we aan het eind van de rit nog langskomen. De theekoepel van Bolenstein staat nu in Loenen. Sinds 1961 is het huis weer particulier bewoond, o.a. door Matthijs van Heijningen, een bekende filmproducent.

Tel hier de luiken aan de voorkant van de ridderhofstad.

A = totaal aantal luiken

Vertrek links om Bolenstein en ga naar WP2: N 52º 09.192 E 005º 01.309

Hier bevindt U zich in gezelschap van een dier. Sinds welk jaar is dit dier hier?

B = jaartal

Rij door naar WP3: N 52º 09.768 E 005º 00.625

Ook dit kasteel (en zijn bewoners) kent een bewogen geschiedenis. In 1930 werd het gekocht door de Amsterdamse joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Goudstikker gebruikte het kasteel als toonzaal voor zijn handelsvoorraad. Niet alleen mogelijke klanten werden op het kasteel uitgenodigd, Jacques Goudstikker stelde Nijenrode tevens open voor het publiek. Op deze wijze trachtte Goudstikker ook minder kapitaalkrachtigen in contact te brengen met kunst. Hij overleed tijdens de tweede wereldoorlog. Zijn erven hebben jaren gevochten voor teruggave van de kunstcollectie die in de oorlogsjaren door Hermann Göring werd gestolen. In 2006 besloot de Staat 202 werken terug te geven. Sinds 1988 is hier de gelijknamige universiteit gevestigd.

In het poorthuis zijn een aantal muurankers. Een muuranker is bedoeld om bij (oude) huizen, boerderijen de balken van de verdiepingsbalklaag aan de gevel te verbinden, om de gevel zo te beschermen tegen uitknikken. Tel de muurankers aan de straatzijde.

C = aantal muurankers

Verder naar WP4: N 52º 10.349 E 005º 00.409

Het tegenwoordige Gunterstein, met zijn karakteristieke uiterlijk, op die strategische plaats, is niet het eerste grote huis van die naam. Het had twee voorgangers. Gunterstein I. Dit dateerde uit omstreeks 1300 en dankte zijn naam aan het geslacht Gunter. Hun wapen is te zien op de naar de Vecht gekeerde achtergevel. Het eerste huis bestond als kasteel tot in 1511. Gunterstein II. Na 1518 werd het huis herbouwd door Gijsbert van Nijenrode. In 1611 kwam het in bezit van de landsadvocaat Johan van Oldenbarnevelt. Na zijn veroordeling en terechtstelling werden op 4 juni 1619 zijn bezittingen te Breukelen in beslag genomen. In het Rampjaar 1672 werd Gunterstein verwoest door de Franse troepen. Gunterstein III. Nadat het landgoed enige tijd een ruïne was geweest, werd het in de jaren 1680-1681 herbouwd door Magdalena Poulle, de weduwe van een rijke zakenman. Zij bepaalde in haar testament dat het huis en de landerijen als een geheel diende voort te bestaan, waaraan door opeenvolgende erfgenamen gehoor is gegeven. Het is nadien niet meer verkocht.

Aan het hek van de toegangspoort van deze ridderhofstad zitten speerpunten. Tel deze.

D = aantal speerpunten

Hier verlaten we de Vecht en gaan richting Bethunepolder. Aan het eind van de route komen we bij de Vecht terug.

WP5: N 52º 10.429 E 005º 01.323

Er wordt veel gefietst in deze omgeving. Hier kruisen we de Hollandse Waterlinieroute. Langs hoeveel forten gaat deze route?

E = aantal forten

Verder naar WP6: N 52º 09 754 E 005º 01.779

Hier wordt naar twee fietsknooppunten verwezen. Tel de beide getallen op.

F = som van de knooppunten

Nu door naar WP7: N 52º 10.149 E 005º 03.653

Hier is een horecagelegenheid die meestal open is. Je staat hier aan de Loosdrechts plassen. Oorspronkelijk was het een moerasgebied. Om het gebied te ontwateren werden sloten naar de rivier de Utrechtse Vecht en de Drecht gegraven. Het laagveen dat zo ontstaan is, werd in de 16e eeuw afgestoken voor turf. Zo ontstonden legakkers. In de 17e en 18e eeuw werd ook beneden het grondwater gebaggerd en ontstonden grotere wateroppervlakken. Door de invloed van wind en golven verdwenen de legakkers en is geleidelijk een plassengebied ontstaan. In de 20e eeuw is het huidige recreatiegebied met recreatieplassen ontwikkeld. Vooral in de zomer kan het hier erg druk (en gezellig) zijn.

Je vindt hier ook twee informatieborden. Op welke rode stip sta je?

G = nummer rode stip

We op weg naar WP8: N 52º 10.421 E 005º 04.938

Is het met de koffie op WP7 niet gelukt dan lukt het verderop in Tienhoven wel. Deze plas wordt ook wel Stille Plas genoemd. Ook hier speelt een baggerprobleem. Hoe diep is het depot waar het slib wordt opgeslagen?

H = diepte depot in centimeters

Verder naar WP9: N 52º 10.320 E 005º 05.548

Je komt nu bij een wipwatermolen. Zijn naam heeft de molen pas sinds de tweede wereldoorlog. Het moeilijk te betreden gebied rondom de molen herbergde vele onderduikers en mensen uit het verzet. Zij werden gewaarschuwd bij onraad door de wieken van de molen in een bepaalde stand te zetten of te malen met een ongebruikelijke zeilvoering. De eeuwenoude Hollandse gewoonte (door middel van een molen doorgeven van signalen aan derden) was onbekend bij de Duitse bezetters.

I = huisnummer van de wachter

Vervolg de weg naar WP10: N 52º 09.577 E 005º 05.357

Hoeveel hoeken heeft de bank (om de boom) vóór de oude Dorpsschool?

J = aantal hoeken van de bank

We gaan nu even verderop rechts het fietspad op naar WP11: N 52º 08.902 E 005º 03.961

Je fietst nu weer middendoor de polder. Bij het WP tref je een beeld van een aalscholver van de kunstenaar Peter Petersen aan. Dit gebied heeft voor de aalscholver o.a. een functie als slaapplaats.

Mede door welk Recreatieschap is deze aalscholver aangeboden? Tel het aantal letters.

K = totaal aantal letters

Even uitgerust op een bankje en genoten van de natuur? Dan wordt het weer tijd om verder te trekken naar

WP12: N 52º 09.359 E 005º 02.843

De naam van de polder is ontleend aan de Belgische markies De Béthune die zich in de 19e eeuw volledig heeft verkeken op het droogmalen van het toenmalige meer. Het ontbrak hem aan techniek om een polder leeg te pompen waar zoveel water opwelde. Rond 1880 slaagde de markies er weliswaar in om de polder enigszins droog te krijgen, maar dit was lang niet droog genoeg voor de geplande land- en tuinbouw. In 1900 deed de markies zijn concessie van de hand. Ook een latere eigenaar, de Maarssenaar Van Vloten, kreeg de bemaling niet voor elkaar. Hij ging zelfs failliet aan de hoge bemalingskosten. Pas toen in 1930 het Gemeentelijk Waterbedrijf Amsterdam begon met oppompen van water, daalde het waterpeil zover dat veeteelt mogelijk werd in het grootste deel van de polder. Het noordwestelijke deel bleef echter te nat en bestaat nog steeds uit elzenbroekbos en uitgestrekte rietlanden. Het oorspronkelijke gemaal aan de Machinekade, een bijzonder industrieel monument, is niet meer in gebruik maar nog wel gebruiksgereed.

Op welk huisnummer werd er vergaderd?

L = huisnummer

We komen nu weer terug bij de Vecht en gaan Maarssen in. Hier komen we bij WP13: N 52º 08.645 E 005º 01.960

Hier vinden we het buiten Goudestein. In het koetshuis zijn twee musea gevestigd die zeker een bezoekje waard zijn. In 1608 kocht de Amsterdamse koopman Jan Jacobszoon Huydecoper de hofstede De Gouden Hoeff. Zijn zoon, Johan Huydecoper, die bewindvoerder van de VOC, schepen en meerdere malen burgemeester van Amsterdam was, liet op de plaats van De Gouden Hoeff in 1628 het buitenhuis Goudestein bouwen. In 1672 wist zijn zoon te voorkomen dat de Franse troepen Goudestein plunderden. De volgende Joan Huydecoper (1698-1752), kocht in 1717 het naast gelegen Silversteyn op en voegde dat bij Goudestein. Het huis bleef in de familie Huydecoper tot 1938. In 1955 besloot de gemeente Maarssen het huis te kopen. Het werd grondig verbouwd en op 19 januari 1961 in gebruik genomen als gemeentehuis van Maarssen.

Hoeveel Centaurs (paardmensen) bevinden zich aan/op het gebouw?

M = aantal centaurs NB. Er zijn een aantal Centaurs verdwenen. Ga uit van M = 3

Bij het verlaten van dit pand, kunt u niet fietsen langs de Vecht. Wandelen kan wel en levert mooie (ver)gezichten op.

In beide gevallen komt u langs de buitenplaats Doornburgh. Het is nu in het bezit van de Priorij van de Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf. Het theehuis is verplaatst naar de hofstede Bolenstein (zie WP1).

U gaat naar het laatste waypoint WP14: N 52º 08.418 E 005º.02.372

Hoeveel mensen mogen maximaal op bezoek bij de zuster?

N = maximaal aantal personen bij de zuster

Je hebt nu alle getallen bij gevonden. Hier of 100 m verderop zijn genoeg bankjes en terrasjes om de coördinaten van de eindcache te berekenen.

Voor het overzicht:

A B C D E F G H I J K L M N
                                                                                                                             

De som van A t/m N = 2535

PQR = B/8 + (F + C)/5 + (D-G)/7 + A + E + 7

XYZ = I + J + K + L + M + N/5 + H/100 + 6

Eindcache N 52º.08. PQR E 005.02.XYZ

De cache is een magnetische nano. Het is natuurlijk niet de bedoeling en ook helemaal niet nodig om privé-terrein te betreden. De cache kan gewoon via de (andere) weg bereikt worden.

We wensen iedereen een fijne fietstocht.

Additional Hints (Decrypt)

Nyf wr urz ivaqg, uro wr tryhx. Urg batryhxftrgny fcrryg qhf trra eby.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)