Skip to content

Røde Kro Traditional Geocache

This cache has been archived.

Toa Takanuva: Hej

En reviewer har kontaktet dig for over 1 måned siden for at få en status på denne cache. Da du ikke har svaret, eller genåbnet cachen, arkiverer jeg den nu.

Cachen kan hentes frem fra arkivet igen, du skal bare skrive til mig. Det er en betingelse for genåning, at cachen opfylder retningslinierne for nye cacher! En cache kan ikke genåbnes med henblik på adoption.

Med Venlig Hilsen

Toa Takanuva
Frivillig reviewer for Danmark, Færøerne og Grønland.
Kontaktinformation: Via min profil på geocaching.com.
Hvis du skriver om en bestemt cache skal GC kode og navn fremgå af mailens overskrift eller som som det første i beskeden, gerne med et link.

More
Hidden : 5/30/2009
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kroen, der gav byen Rødekro sit navn

Kroens Historie - kort fortalt...
År 1650
Omkring år 1650 boede der i Aabenraa en amtmand ved navn von Wintherfeldt, hvis ugifte kokkepige ventede sig. Men ingen kunne fravriste pigen navnet på faderen. Amtmanden kunne heller ikke indse, hvad gavn det skulle gøre at opgive faderens navn, og for at skåne pigen fra onde tunger, forsynede han sin skytte "Nis" med den nødvendige
kapital, så han ikke alene kunne gifte sig med pigen, men også bygge både en mindre bolig og en kro ved hærvejen ved Der Rohten Brück. Der havde siden 1500-tallet ligget en kro her, men som på det tidspunkt var nedbrændt.

År 1685
Nis og hans kokkepige fik opbygget en kro, der gik over al forventning. Men i 1685 skete der en grusom ulykke. Ved et bryllup på kroen blev en mand ved navn Peter Lassen dræbt af Peter Hørlyk. Det eneste øjenvidne var en pige ved navn Maren Hansdatter. Hun kunne ikke fortælle meget, men dog nok til, at Peter Hørlyk endte i galgen. Adskillige, der fra tid
til anden har overnattet på kroen, kan fortælle om sære lyde ved midnatstid - knirken som fra usmurte døre der åbnes, gulvbrædder der betrædes let, og forklaringen herpå menes at være Peter Hørlyks hvileløse sjæl, der aflægger visit. Man er naturligvis ikke overtroisk -men alligevel!

År 1740
Næste gang der høres om Røde-Kro er i 1740. Her hører man for første gang, at kroen har fået navn opkaldt efter Rothe Brück - Rother Krug (Røde-Kro). Kroen ejes på dette tidspunkt af ridefoged Andreas Lund fra Rødding.

År 1764
I året 1764 bliver kroen solgt til Christian Hansen Møller fra Blans Mølle. Det er i hans tid som ejer, at man hører lidt om datidens "læderjakker", der holdt til omkring kroen og generede de rejsende, som benyttede hærvejen.

År 1804
Christian Hansen Møller afgiver i 1804 kroen til sin søn, Christian Møller, der døde i 1812. Han efterlod sig en søn (8 år), der i 1829 overtog kroen efter sin mor. Denne søn er den senere Christian Hansen Møller, som bedre kendes under navnet Kammerråd Møller.

År 1844
I 1844 solgte Christian Møller kroen til Jacob Wohlenberg fra Holsten for 500 Rigsdalere med halvdelen i udbetaling. Wohlenbergs søn overtager i 1852 kroen for 6.400 Rdl.
I den sidste Wohlenbergs tid begyndte byen Røde-Kro at tage form. Den nordslevigske længdebane var da blevet gennemført, og en jernbanestation blev anlagt i kroens nærhed. Jernbanen bevirkede en stor egnsudvikling og Røde-Kro, der før var en ganske ubetydelig lokalitet, blev center for et livligt byggeri og medfølgende bosættelse og handel.

År 1877
I 1877 blev kroen overtaget af brødrene Steenholt fra Ravsted for en sum af 3.900 Mark.

År 1881
Brødrene Steenholt ejede kun Røde-Kro i fire år til 1881, da de solgte den til vinhandler H. V. Andresen i Flensborg for 2.600 Mark.

År 1895
Vinhandleren solgte i 1895 kroen til Carl Petersen. Kroen var i disse år et kendt begreb med stor søgning fra både lokale og især fra datidens mange handelsrejsende, der benyttede togene og gjorde ophold på kroen.

År 1923
Carl Petersens enke solgte i 1923 til Marius Hansen, der drev kroen til sin død i 1979. Der blev i "anledning" af hans død foranstaltet en ordning for hans enke, således at hun var sikret bopæl på kroen til sin død.

Additional Hints (No hints available.)