Skip to content

Delta de l’Ebre: Far del Fangar Traditional Geocache

This cache has been archived.

martosim: Lamentem no poder fer manteniment actualment. L'arxivem per deixar el lloc lliure, a veure si un altre geocatxer s'anima a amagar aquí. El lloc realment val la pena.

More
Hidden : 8/14/2009
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


[CATALÀ]

Us presentem la sèrie de catxés “Delta de l’Ebre” que pretenen donar a conèixer una mica aquest magnífic Parc Natural.

Aquesta sèrie de catxés està enllaçada amb la sèrie « Terres de l’Ebre », que podreu gaudir fent un recorregut des de que l’Ebre entra a Catalunya fins arribar a Amposta.

El delta de l'Ebre és la zona humida més gran de les terres catalanes. Amb els seus 320 km⊃2; de superfície, constitueix l'habitat aquàtic més important de la Mediterrània occidental, després de la Camarga (Parc Regional Francès), i el segon de l'Estat Espanyol, després del Parque Nacional de Doñana.

El Parc Natural del Delta de l'Ebre té una superfície total de 7.736 ha de les quals 3.979 corresponen a la comarca del Montsià (hemidelta dret) i 3.757 ala del Baix Ebre (hemidelta esquerre). Compren les llacunes de les Olles, el Canal Vell, el Garxal, l'Alfacada, la Platjola, la Tancada i l'Encanyissada, les illes de Buda, Sant Antoni i Sapinya, les penínsules de la Punta de la Banya (els Alfacs) i del Fangar, els ullals de Baltasar i els erms de Casablanca.

A la web del Parc Natural del Delta de l’Ebre, podreu veure tota la riquesa del parc i tot el que es pot fer: el medi físic, la vegetació, la fauna, serveis, gastronomia, llocs d’interés, itineraris, mapes…

SI US PLAU, SIGUEU RESPECTUOSOS AMB TOT L’ENTORN, ESTEU EN UN PARC NATURAL ÚNIC I DE GRAN BELLESA, PERÒ TAMBÉ MOLT FRÀGIL A L’ACCIÓ DE L’HOME. CUIDEU-LO.

 

[CASTELLANO]

Os presentamos la serie de cachés “Delta de l’Ebre” que pretende dar a conocer un poco más este magnífico Parque Natural.

Esta serie de cachés está enlazada con la serie “Terres de l’Ebre”, que podréis disfrutar haciendo un recorrido desde que el Ebro entra en Catalunya hasta llegar a Amposta.

El delta del Ebro es la zona húmeda más grande de las tierras catalanas. Con sus 320 kms⊃2; de superficie, constituye el hábitat acuático más importante del Mediterráneo occidental, después de la Camarga (Parque Regional Francés), y el segundo del estado español, tras el Parque Nacional de Doñana.

El Parque Natural del Delta del Ebro tiene una superficie de 7.736 ha de las cuales 3.979 corresponden a la comarca del Montsià (hemidelta derecho) y 3.757 ala del Baix Ebre (hemidelta izquierdo). Comprende las lagunas de les Olles, el Canal Vell, el Garxal, l’Alfacada, la Platjola, la Tancada y l'Encanyissada, las islas de Buda, Sant Antoni y Sapinya, las penínsulas de la Punta de la Banya (els Alfacs) y del Fangal, los “ullals” de Baltasar y los “erms de Casablanca”.

En la web del Parc Natural del Delta de l’Ebre, podreis ver toda la riqueza del parque y todo lo que puede hacerse: el medio físico, la vegetación, la fauna, los servicios, la gastronomía, lugares de interés, itinerarios, mapas…

POR FAVOR, SER RESPETUOSOS CON TODO EL ENTORNO, ESTÁIS EN UN PARQUE NATURAL ÚNICO Y DE GRAN BELLEZA, PERO TAMBIÉN MUY FRÁGIL A LA ACCIÓN DEL HOMBRE. CUIDADLO.

 

DELTA DE L’EBRE: El Far del Fangar

[CATALÀ]

El Fangar és una península de sorra de 410 ha. orientada de NO a SE. Està travessada per una pista de sorra compactada d'uns 3'5 o 4 km per on es pot circular o caminar fins al mirador, el Far o l'extrem nord de la península.

Aneu en compte si us hi endinseu amb cotxe, ja que si sortiu del camí podeu quedar ensorrats i amb dificultats per treure el vehicle. Si ha plogut recentment o ha bufat una forta llevantada, probablement no es podrà entrar, ja que la pista queda inundada fàcilment. En tot cas, NO ARRISQUEU, i si us hi endinseu, teniu en compte el temps, l'estat de la pista i feu-lo sota la vostra responsabilitat.

Si aneu caminant o amb bici, poseu-vos el barret al cap. No hi ha cap ombra i el risc d'insolació a l'estiu és elevat. A l'època de nidificació és preferible no parar prop dels polls o nius, és millor fer-ho a l'observatori.

Entre l'1 d'abril fins el 15 d'agost, està prohibit entrar a les "àrees de nidificació", que queden resguardades pels cordills de la vora de la pista. No es pot circular a més de 40 km/h. L'àrea situada al NO del Far queda prohibida a la circulació i el marisqueig entre l'1 de juny i el 31 de juliol.

Els sorrals immensos predominen en aquesta zona i el que té més valor ecològic són les formacions de dunes, ja que són de les més ben conservades del litoral català. Constitueixen un important refugi de vida per a molts rèptils, insectes, micromamífers i algun amfibi. Hi ha dos tipus de dunes, unes fixades amb vegetació a sobre i unes altres mòbils sense vegetació. No es pot trepitjar cap dels dos tipus a causa de la seva fragilitat. La zona de dunes fixades més important es situa a la platja de la Marquesa, a la dreta de la pista que porta cap al Fangar. També hi ha retalls de salobrar molt interessants en les zones més fondes entres les dunes.

També podreu observar la badia marina o Port del Fangar on proliferen els mol·luscs, mostra d'això són les muscleres i la resta de cultius marins i marisqueig que es practiquen.

Atenció amb els miratges, són un efecte òptic que us farà creure que hi ha aigua enmig del Fangar, fins i tot et semblarà veure cotxes circulant per dintre l'aigua, però no és cert ;-)

En aquesta zona no es pot caçar (és una reserva natural de fauna salvatge), però podeu observar com es practica el marisqueig amb barca i a peu. Els mariscadors tenen permisos especials per entrar en zones restringides.

El catxé es troba a la pista que porta al far del Fangar, a mig camí entre l'inici de la pista i el far. Per accedir-hi, haureu d'anar a les coordenades 40º46.091'N 000º47.352'E i seguir la pista. Un cop trobeu el catxé, podreu seguir endevant, i a l'encreuament de les coordenades 40º46.881'N 000º45.925'E, tirar a la dreta si voleu anar al veure el far, o cap a l'esquerra si preferiu continuar a la punta nord de la península.

[CASTELLANO]

El Fangar es una península de arena de 410 ha orientada de NO a SE. Está atravesada por una pista de tierra compactada de unos 3,5 a 4 kms por donde se puede circular o caminar hasta el mirador, el faro o el extremo norte de la península.

Id con cuidado si os adentráis en coche, ya que si os salís del camino podéis quedar enterrados y con dificultades para sacar el vehículo. Si ha llovido recientemente o ha soplado fuerte viento, probablemente no se podrá entrar, ya que la pista queda inundada fácilmente. En todo caso, NO ARRIESGUÉIS, y si os adentráis, tener en cuenta el tiempo, el estado de la pista y hacedlo bajo vuetra responsabilidad.

Si vais caminando o en bici, poneros el sombrero. No hay ninguna sombra y el riesgo de insolación en verano es elevado. En época de nidificación es preferible no parar cerca de los nidos, mejor hacedlo en el observatorio.

Entre el 1 de abril y el 15 de agosto, está prohibido entrar en las “áreas de nidificación”, que están limitadas por las cuerdas de la pista. No puede circularse a más de 40 kms/h. En el área situada al NO del faro está prohibida la circulación y el marisqueo entre el 1 de junio y el 31 de julio.

Los arenales inmensos predominan en esta zona, y lo que tiene más valor ecológico son las formaciones de dunas, ya que son de las más bien conservadas del litoral catalán. Constituyen un importante refugio de vida para muchos reptiles, insectos, micromamíferos y algún anfibio. Hay dos tipos de dunas, unas fijadas con vegetación encima y otras móviles sin vegetación. No puede pisarse ninguno de los dos tipos de dunas a causa de su fragilidad. La zona de dunas fijadas más importantes se sitúa en la playa de la Marquesa, a la derecha de la pista que lleva hacia el Fangar. También hay zonas de salobre muy interesantes en las zonas más profundas entre dunas.

Igualmente, podréis observar la bahía marina o Puerto del Fangar, donde proliferan los moluscos, muestra de esto son las zonas de cultivo de mejillones y el resto de cultivos marinos y marisqueo que se practican.

Atención a los espejismos, son un efecto óptico que os hará creer que hay agua en medio del Fangar, incluso os puede parecer ver a coches circulando por dentro del agua, pero no es cierto ;-)

En esta zona no se puede cazar (es una reserva natural de fauna salvaje), pero podréis observar cómo se practica el marisqueo en barca y a pie. Los mariscadores tienen permisos especiales para entrar en zonas restringidas.

El caché se halla en la pista que lleva al faro del Fanga, a medio camino entre el inicio de la pista y el faro. Para acceder tendréis que ir a las coordenadas 40º46.091'N 000º47.352'E y seguir la pista de arena. Una vez encontréis el caché, podréis seguir adelante y en el cruce de las coordenadas 40º46.881'N 000º45.925'E, seguir por la derecha si queréis ir a ver el faro, o hacia la izquierda si preferís continuar hacia la punta norte de la península.

Additional Hints (Decrypt)

Zntaégvpb

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)