Skip to content

Delta de l’Ebre: Transbordador de La Cava Traditional Cache

This cache has been archived.

martosim: Arxivat per falta de manteniment.

More
Hidden : 8/12/2009
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   not chosen (not chosen)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


[CATALÀ]

Us presentem la sèrie de catxés “Delta de l’Ebre” que pretenen donar a conèixer una mica aquest magnífic Parc Natural.

Aquesta sèrie de catxés està enllaçada amb la sèrie « Terres de l’Ebre », que podreu gaudir fent un recorregut des de que l’Ebre entra a Catalunya fins arribar a Amposta.

El delta de l'Ebre és la zona humida més gran de les terres catalanes. Amb els seus 320 km² de superfície, constitueix l'habitat aquàtic més important de la Mediterrània occidental, després de la Camarga (Parc Regional Francès), i el segon de l'Estat Espanyol, després del Parque Nacional de Doñana.

El Parc Natural del Delta de l'Ebre té una superfície total de 7.736 ha de les quals 3.979 corresponen a la comarca del Montsià (hemidelta dret) i 3.757 ala del Baix Ebre (hemidelta esquerre). Compren les llacunes de les Olles, el Canal Vell, el Garxal, l'Alfacada, la Platjola, la Tancada i l'Encanyissada, les illes de Buda, Sant Antoni i Sapinya, les penínsules de la Punta de la Banya (els Alfacs) i del Fangar, els ullals de Baltasar i els erms de Casablanca.

A la web del Parc Natural del Delta de l’Ebre, podreu veure tota la riquesa del parc i tot el que es pot fer: el medi físic, la vegetació, la fauna, serveis, gastronomia, llocs d’interés, itineraris, mapes…

SI US PLAU, SIGUEU RESPECTUOSOS AMB TOT L’ENTORN, ESTEU EN UN PARC NATURAL ÚNIC I DE GRAN BELLESA, PERÒ TAMBÉ MOLT FRÀGIL A L’ACCIÓ DE L’HOME. CUIDEU-LO.

 

[CASTELLANO]

Os presentamos la serie de cachés “Delta de l’Ebre” que pretende dar a conocer un poco más este magnífico Parque Natural.

Esta serie de cachés está enlazada con la serie “Terres de l’Ebre”, que podréis disfrutar haciendo un recorrido desde que el Ebro entra en Catalunya hasta llegar a Amposta.

El delta del Ebro es la zona húmeda más grande de las tierras catalanas. Con sus 320 kms² de superficie, constituye el hábitat acuático más importante del Mediterráneo occidental, después de la Camarga (Parque Regional Francés), y el segundo del estado español, tras el Parque Nacional de Doñana.

El Parque Natural del Delta del Ebro tiene una superficie de 7.736 ha de las cuales 3.979 corresponden a la comarca del Montsià (hemidelta derecho) y 3.757 ala del Baix Ebre (hemidelta izquierdo). Comprende las lagunas de les Olles, el Canal Vell, el Garxal, l’Alfacada, la Platjola, la Tancada y l'Encanyissada, las islas de Buda, Sant Antoni y Sapinya, las penínsulas de la Punta de la Banya (els Alfacs) y del Fangal, los “ullals” de Baltasar y los “erms de Casablanca”.

En la web del Parc Natural del Delta de l’Ebre, podreis ver toda la riqueza del parque y todo lo que puede hacerse: el medio físico, la vegetación, la fauna, los servicios, la gastronomía, lugares de interés, itinerarios, mapas…

POR FAVOR, SER RESPETUOSOS CON TODO EL ENTORNO, ESTÁIS EN UN PARQUE NATURAL ÚNICO Y DE GRAN BELLEZA, PERO TAMBIÉN MUY FRÁGIL A LA ACCIÓN DEL HOMBRE. CUIDADLO.

 

DELTA DE L’EBRE: Transbordador de La Cava

[CATALÀ]

L’Ebre ha estat nexe d’unió d’aquest territori, però també un accident geogràfic que separava poblacions i comarques. Des de temps remots, per salvar les aigües en trams on no hi havia ponts, s’instaurà una xarxa d’embarcacions per transportar persones, animals i (més actualment) vehicles. Aquestes barcasses estaven formades per llaüts amb una fusta a sobre que aprofitaven el corrent de l’aigua per desplaçar-se d’una banda a l’altra del riu, utilitzant un filferro lligat a cada riba del riu.

Tot i que als anys 60 pràcticament totes les poblacions tenien una barcassa d’aquestes (anomenat oficialment “pas de barca”), degut al desenvolupament de les infraestructures, actualment han desaparegut casi totes i queden només un exemple a Miravet que conserva aquest sistema de funcionament, i un altre a Flix que funciona amb energia elèctrica.

Un principi semblant, però més adaptat als temps, és el que observem entre Sant Jaume d’enveja i Deltebre, on s’utilitzen transbordadors que funcionen amb gasoil. Actualment (2009), l’últim pont per poder creuar l’Ebre es troba a Amposta, i d’aquí fins la desembocadura, només es pot creuar utilitzant un dels 3 transbordadors que existeixen a l’actualitat, situats entre Deltebre (a la zona nord del delta) i Sant Jaume d’Enveja (a la zona sud): el transbordador Olmos, La Garriga i La Cava, que presten serveis regulars, cada 5-10 minuts depenent de l’època de l’any i la demanda.

Malgrat això, actualment (agost 2010) ja està en marxa la construcció d’un pont entre Deltebre i Sant Jaume d'Enveja, que es dirà “Lo Passador” en homenatge al patró de la barcassa, i serà un pont penjant, suspès per quatre cables amb traçat parabòlic. Fent manteniment del catxé hem pogut passar de nou amb el transbordador i hem pogut parlar amb el patró de la barcassa. Ens ha confirmat que el proper Octubre de 2010, entrarà en funcionament el nou pont, i tots 3 transbordadors deixaràn de prestar definitivament el servei :-(

Els transbordadors tenen capacitat per transportar persones, bicicletes i diversos cotxes en funció de la seva capacitat.

En concret, aquest catxé el trobareu molt a prop de l'embarcador del Transbordador de la Cava de la ribera sud (o dreta) de l'Ebre. Per arribar-hi, haureu d'anar fins al poble de Sant Jaume d'Enveja, creuar tot el poble i girar al nord, en direcció al riu, al desviament senyalitzat com "Transbordador", al punt 40º42.328'N 000º44.276'E. De seguida arribareu a les coordenades 40º42.483'N 000º44.356'E on podreu aparcar. Us agraim en la mesura que pogueu, la contribució al manteniment del catxé. Porteu el vostre propi llapis/bolígraf i enrolleu el logbook al tap del contenidor per poder tancar-ho bé, sense fer-lo malbé.

[CASTELLANO]

El Ebro ha sido nexo de unión de este territorio, pero también un accidente geográfico que separaba poblaciones y comarcas. Desde tiempos remotos, por salvar las aguas en tramos donde no había puentes, se instauró una red de embarcaciones para transportar personas, animales y (más actualmente) vehículos. Estas barcazas estaban formadas por laúdes con una madera encima que aprovechaban la corriente del agua para desplazarse de una orilla a otra del río, utilizando un cable metálico atado a cada orilla del río.

Aunque en los años 60 prácticamente todas las poblaciones tenían una barcaza de éstas (denominada oficialmente “paso de barca”), debido al desarrollo de las infraestructuras, actualmente han desaparecido casi todas y quedan sólo un ejemplo en Miravet que conserva este sistema de funcionamiento, y otro en Flix que funciona con energía eléctrica.

Un principio parecido, pero más adaptado a los tiempos, es el que observamos entre Sant Jaume d’Enveja y Deltebre, dónde se utilizan transbordadores que funcionan con gasoil. Actualmente (2009), el último puente para poder cruzar el Ebro se encuentra en Amposta, y desde aquí hasta la desembocadura, sólo se puede cruzar utilizando uno de los 3 transbordadores que existen en la actualidad, situados entre Deltebre (al norte del delta) y Sant Jaume d’Enveja (en la zona sur): el transbordador Olmos, La Garriga y La Cava, que prestan servicios regulares, cada 5-10 minutos dependiendo de la época del año y la demanda.

A pesar de esto, actualmente (agosto 2010) ya está en marcha la construcción de un puente entre Deltebre y Sant Jaume d'Enveja, que se llamará “Lo Passador” en homenaje al patrón de la barcaza, y será un puente colgante suspendido por cuatro cables y un trazado parabólico. Haciendo mantenimiento del caché, hemos pasado de nuevo con el transbordador y hemos podido hablar con el patrón de la barcaza. Nos ha confirmado que el próximo Octubre de 2010 entrará en funcionamiento el puente, y los 3 transbordadores dejarán de prestar sus servicios :-(

Los transbordadores tienen capacidad por transportar personas, bicicletas y varios coches en función de su capacidad.

En concreto, este caché lo encontraréis en el embarcador del Transbordador de La Cava de la orilla sur (o derecha) del Ebro. Pra llegar, tendréis que ir hasta el pueblo de Sant Jaume d'Enveja, cruzar todo el pueblo y girar al norte, en dirección al rio, en el desvío señalizado como "La Cava", en las coordenadas 40º42.328'N 000º44.276'E. En seguida llegaréis a las coordenadas 40º42.483'N 000º44.356'E donde podréis aparcar. Os agradecemos en la medida que podáis, la contribución al mantenimiento del caché. Llevad vuestro propio lápiz/bolígrafo, y enrollad el logbook en el tapón del contenedor para poder cerrarlo bien sin estropearlo.

Additional Hints (Decrypt)

Phragn 18. Nfrtúengr dhr dhrqn ovra fhwrgb phnaqb yb qrwrf. Tenpvnf ;-)

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)