Skip to content

Terres de l’Ebre: Amposta Traditional Cache

Hidden : 8/13/2009
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


[CATALÀ]

Us presentem la sèrie de catxés “Terres de l’Ebre” que pretenen fer una ruta o recurregut per l’Ebre, des de que entra en terres catalanes, fins a Amposta.

A partir d’Amposta, podreu continuar amb la sèrie de catxés “Delta de l’Ebre” per conèixer aquesta fantàstica zona del riu fins a la seva desembocadura.

L'Ebre és el riu més cabalós de la Península Ibèrica, l'únic gran riu peninsular que aboca a la Mediterrània. Neix al vessant sud de la Serralada Cantàbrica, des d'on segueix una trajectòria Est-Sud-Est amb una longitud d'uns 910 km i 83.093 km⊃2; de conca fins al Mediterrani, on desemboca formant un ample delta de 500 km⊃2;.

 

[CASTELLANO]

Os presentamos la serie de caches “Terres de l’Ebre” que pretende hacer una ruta o recorrido por el Ebro desde que entra en tierras catalanas hasta Amposta.

Desde Amposta, podréis continuar con la serie de caches “Delta del Ebro”, para seguir conociendo esta fantástica zona del rio hasta su desembocadura.

El Ebro es el rio más caudaloso de la península ibérica, el único gran rio peninsular que desemboca en el Mediterráneo. Nace en la parte sur de la Sierra Cantábrica, desde donde sigue una trayectoria Este-Sureste con una longitud de unos 910 Km. y 83.093 km⊃2; de cuenca hasta el Mediterráneo, donde desemboca formando un amplio delta de 500 km⊃2;.

 

TERRES DE L’EBRE: Amposta : Torre de la Carrova

[CATALÀ]

Amposta és la capital de la comarca del Montsià, a la província de Tarragona. Situada al marge dret (sud de l'Ebre, compta (en dades del 2008) amb 20.652 habitants.

Existeixen abundants vestigis i restes arqueològiques, com un poblat íber amb set sitges de gra a la zona del castell, altre en la zona del Pla D'Empuries i una necròpoli en l'Oriola, que fan que alguns historiadors com Esteve, Schulten i Bosch donin suport la teoria que a l'actual terme municipal d'Amposta se situava la ciutat de Hibera o Ibera.

El comte de Barcelona Ramón Berenguer III, va fracassar en l'intent d'apoderar-se d'Amposta els anys 1095 i 1097, però malgrat això, infeudà la ciutat al monestir de Sant Cugat en 1097. No obstant això, en 1098, va fer infeudació a favor de Artal de Pallars a canvi de que aquest es comprometés a construir un castell. És el seu fill Ramón Berenguer IV qui ho va aconseguir l'any 1148. Com recompensa a la seva ajuda en les seves conquestes, Ramón Berenguer IV va donar l'any 1149 (1150 segons el calendari actual) el castell d'Amposta i les terres que ho envolten a l'Ordre de San Joan de Jerusalem, qui van convertir el castell en el centre i cabdal de totes les possessions dels Hospitalaris en la Corona d'Aragó. Durant aquest període, el castell va agafar gran prosperitat i importància.

A l'edat moderna, ja sense la protecció del castell, la ciutat va entrar en un període de decadència, sent destruïda fins a 3 vegades per pirates turcs i berberiscos que saquejaven les costes al llarg del segle XVI. Posteriorment va venir un període de lenta recuperació durant els segles XVII, XVIII I XIX, quan es comença a explotar les terres del delta i el port dels Alfacs.

Amb el sanejament del delta i el cultiu de l'arròs, la ciutat va arribar als 4.000 habitants a principis del segle XX. La ciutat va començar el seu desenvolupament amb la construcció del pont penjant promogut per l'alcalde Joan Palau, les escoles, proveïment d'aigua i electricitat. El desenvolupament de la població només es va veure interromput per la guerra civil, en la qual el pont penjant va resultar destruït el 10 de març de 1938 per un atac de l'aviació italiana. El 18 d'abril de 1938 la ciutat va ser presa per l'exèrcit nacional.

El catxé el trobareu a la zona de la Torre de la Carrova. Es tracta d'una torre d'arquitectura militar de la que es tenen les primeres notícies el 1313. Al 1443 passà a mans de l'esglèsia (convent de Benifassà) fins el segle XIX, en arribar la desamortització de Mendizàbal. A partir d'aquest moment passà a mans del Marqués de Santa Maria.

Aquesta torre formava part del conjunt de torres de defensa construides en època medieval al llarg del riu Ebre. Després de ser utilitzada com a habitatge va ser adquirida per l'Ajuntament d'Amposta. De la seva estructura inicial, destaquen els 16 metres d'alçada, les 2 finestres geminades, els matacans i els merlets, cal resaltar que fins l'any 1562 la porta d'entrada era situada al primer pis, tot just sobre la porta construida aquell mateix any. El nom de 'Carrova' deriva d''Alcharrova', topònim d'origen àrab que dona nom a la font situada als seus peus.

Per accedir-hi, haureu de prendre la carretera que va de Tortosa a Amposta, i desviar-vos tot just passada la torre, al punt N 40º44.533' E 000º33.793'. Només teniu que seguir la senyalització cap a la Torre de la Carrova, per arribar a l'aparcament, a N 40º44.528' E 000º33.673'. A la zona del catxé teniu una àrea de picnic amb barbacoes i unes boniques vistes del canal de la dreta de l'Ebre, i dels primers camps d'arrossars que trobareu en més abundància al delta.

[CASTELLANO]

Amposta es la capital de la comarca del Montsià, en la provincia de Tarragona. Situada en el margen derecho (sur) del río Ebro, cuenta (según datos de 2008) con 20.652 habitantes.

Existen abundantes vestigios y restos arqueológicos, como un poblado íbero con siete silos de grano en la zona del castillo, otro en la zona del Pla d'Empuries y una necrópolis en la Oriola, que hacen que algunos historiadores como Esteve, Schulten y Bosch apoyen la teoría de que en el actual término municipal de Amposta se ubicaba la ciudad de Hibera o Ibera.

El conde de Barcelona Ramón Berenguer III, fracasó en el intento de apoderarse de Amposta los años 1095 y 1097, pero pese a ello, infeudó la ciudad al monasterio de San Cugat en 1097. Sin embargo, en 1098, hizo enfeudación a favor de Artal de Pallars a cambio de que este se comprometiera a construir un castillo. Es su hijo Ramón Berenguer IV quien lo consiguió en el año 1148. Como recompensa a su ayuda en sus conquistas, Ramón Berenguer IV dio en el año 1149 (1150 según el calendario actual) el castillo de Amposta y las tierras que lo rodean a la Orden de San Juan de Jerusalén, quienes convirtieron el castillo en el centro y capital de todas la posesiones de los Hospitalarios en la Corona de Aragón. Durante ese período, el castillo alcanzó gran prosperidad y importancia.

En la edad moderna, ya sin la protección del castillo, la ciudad entró en un período de decadencia, siendo destruida hasta 3 veces por piratas turcos y berberiscos que saqueaban las costas a lo largo del siglo XVI. Posteriormente vino un período de lenta recuperación durante los siglos XVII, XVIII I XIX, cuando se empieza a explotar las tierras del delta y el puerto de los Alfacs.

Con el saneamiento del delta y el cultivo del arroz, la ciudad alcanzó los 4.000 habitantes a principios del siglo XX. La ciudad empezó su desarrollo con la construcción del puente colgante promovido por el alcalde Joan Palau, las escuelas, abastecimiento de agua y electricidad. El desarrollo de la población sólo se vio interrumpido por la guerra civil, en la que el puente colgante resultó destruido el 10 de marzo de 1938 por un ataque de la aviación italiana. El 18 de abril de 1938 la ciudad fue tomada por el ejército nacional.

El caché lo encontraréis en la zona de la Torre de la Carrova. Se trata de una torre de arquitectura militar de la que se tienen las primeras noticias en 1313. En 1443 pasó a manos de la iglesia (convento de Benifassà) hasta el siglo XIX, cuando llegó la desamortización de Mendizábal. A partir de este momento pasó a manos del Marqués de Santa Maria.

Esta torre formaba parte del conjunto de torres de defensa construidas en época medieval a lo largo del rio Ebro. Después de ser utilizada como vivienda, fue adquirida por el Ayuntamiento de Amposta. De su estructura inicial, destacan los 16 metros de altura, las 2 ventanas geminadas, los matacanes y los merlets, hay que resaltar que hasta el año 1562, la puerta de entrada estava situada en el primer piso, justo sobre la puerta construida ese mismo año. El nombre de 'Carrova' deriba de 'Alcharrova', topónimo de origen árabe que da nombre a la fuente situada a sus pies.

Para acceder, tendréis que tomar la carretera que va de Tortosa a Amposta, y desviaros justo pasada la torre, en el punto N 40º44.533' E 000º33.793'. Sólo tendréis que seguir la señalización hacia la Torre de la Carrova para llegar al parking, en N 40º44.528' E 000º33.673'. En la zona del caché teneis área de picnic y barbacoas, y unas bonitas vistas del canal de la derecha del Ebro y de los primeros campos de arroz que encontraréis en más abundancia en el delta.

Additional Hints (Decrypt)

N han rfpyrgkn rager qhrf ebdhrf / Ra han tevrgn rager qbf ebpnf

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)