Skip to content

den brandgoe tanslet Traditional Geocache

This cache has been archived.

carmal: lukkes

More
Hidden : 4/25/2009
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

endnu en af de brandgoe

Brandværnets udvikling igennem 75 år.


Opstarten
Tandslet friv. Brandværn, Ertebjerg blev startet i 1929, efter en voldsom gårdbrand i Tandselle, hvor de hestetrukne sprøjter fra Ertebjerg og Tandslet blev tilkaldt. Da det tog lang tid inden sprøjterne nåede frem, var resultatet, at gården nedbrændte og intet blev reddet.

Det første materiel
Fra starten i 1929 overtog det nystartede friv. Brandværn de hestetrukne sprøjter, som hurtigt blev udskiftet med en ny pumpe, som fungerede på den måde, at en bil blev klodset op og pumpen blev skubbet ind under de trækkende hjul, som så fik pumpen til at køre rundt. Pumpen blev indkøbt for et tilskud fra det daværende sogneråd på kr. 500,00 tillige med et beløb på kr. 40,00 som indkom ved salg af et slagterisvin som blev givet af den lokale brandkasse. Da man fra starten ikke havde en bil selv i værnet, blev der indgået en aftale med den lokale bager, samt brugsuddeleren om at køre med pumpen. Bageren og brugsuddeleren var på det tidspunkt de eneste i området der havde en bil.

Den første autosprøjte
I1932 fik værnet indkøbt en Ford årgang 1925, som blev ombygget til brandbil.
Det var et stort fremskridt for værnet, da den nyindkøbte bil havde påmonteret pumpe og slangeruller.
Alarmeringen af mandskabet dengang foregik på den måde, at der blev ringet om brand til kroen, som så foranledigede at nogle personer cyklede rundt i området og truttede i brandhornet og på den måde fik man samlet brandmændene.
Denne alarmeringsform blev i 1937 forbedret ved, at man fik en sirene sat op på kroen, men det var fortsat kromanden der startede sirenen når der blev ringet om brand.

I 1941 blev der indkøbt en ny brandbil. Det var en tidligere ølbil, en Chevrolet årgang 1931, der blev ombygget til brandbil og fik monteret en ny frontpumpe, som blev trukket af bilens motor. Pumpen havde en ydelse på 1000 liter vand i minuttet. Det var jo en klar forbedring i forhold til den tidligere pumpe der kunne yde 450 liter i minuttet.
Denne brandbil fik en levetid i værnet frem til 1959, hvor man måtte erkende at bilen ikke mere var tidssvarende.


Ny autosprøjte, ny station og uddannelse
En nyere brugt Bedford årgang 1956, der havde været æggebil, blev indkøbt og bygget helt om til brandbil af en karetmager i Asserballeskov. Bilen fik mandskabskabine til 8 mand og frontpumpen fra den tidligere brandbil blev monteret på den nye bil. Den nye bil var så stor, at der måtte bygges en ny brandstation, der hvor brandstationen ligger i dag, dog meget mindre.
Det første sprøjtehus lå ved siden af den daværende bager på Rymosevej.
Den nye brandstation blev bygget helt ved frivillig arbejdskraft.
Det var jo fornemme forhold for værnet i Ertebjerg, med ny brandbil og ny brandstation. Den gamle sirene på kroen var ikke stor nok så den kunne høres af de brandmænd der boede længst væk fra stationen, så i 1965 blev der opsat en ny sirene ved siden af brandstationen. Sirenen blev fortsat startet manuelt ved brand, men ved oprettelsen af alarmcentralen ved Sønderborg politi skulle man ringe 000 ved ulykker og brand og sirenen blev så startet derfra via telefonen.

Værnet fik indkøbt en ekstra påhængspumpe i 1967 med en ydelse på 1400 liter vand i minuttet.
Store fremskridt blev gjort da man i 1970 fik indbygget en vandtank med 800 liter vand i brandbilen og man i 1974 anskaffede røgdykkerapparater til 4 mand. Nu kunne man starte på slukningen omgående når man kom frem til et brandsted, da man ikke først skulle lægge slanger ud til branddamme eller brandhaner. Man kunne også med det ny røgdykker udstyr, sende folk ind i brændende bygninger og angribe ilden der hvor den var og slukke den. Denne nye slukningsmetode ikke alene sparede mange værdier for at gå tabt i en ildebrand, man kunne også redde personer og mange dyr fra at indebrænde.

Udviklingen i værnet fortsatte, uddannelsen af brandmænd var i fuld gang både for menige brandmænd, uddannelse af røgdykkere og uddannelse af befalingsmænd. Uddannelsen var også nødvendig, da udviklingen i samfundet gik stærkt. Det affødte for brandmændenes vedkommende mange nye farer på et skadested. Der var næsten altid giftig røg i en brand da man begyndte at anvende pvc i forskellige former i byggeriet, tænk bare på alle de elektriske ledninger der findes i byggeriet. Der kom mange og forskellige sprøjtegifte især i landbruget, så der var mange nye farer man skulle tage sig i agt for. Derfor var uddannelsen nødvendig. I Tandslet friv. Brandværn tog vi også uddannelsen op i det omfang der var nødvendig.

Brandværnet blev hurtigt vænnet til at bruge den medbragte vandforsyning. Vores branddamme var ikke altid oprenset og i for god stand til at pumpe vand fra, tillige havde vi flere større områder hvor der ikke fandtes vand, så derfor opstod tanken om at anskaffe en tankvogn til værnet.


Første tankvogn og udbygning af stationen
En udbygning af brandstationen i Ertebjerg var nødvendig, når der også skulle være plads til en vandtankvogn. Efter forhandling med Brugsen, som var nabo til brandstationen, fik vi købt et stykke jord, så en udvidelse kunne realiseres.

Der blev indkøbt en olietankvogn i 1979, en Scania L50 årgang 1971, der blev ombygget til udrykningskøretøj med plads til 7000 liter vand. Bilen fik påmonteret en selvstændig pumpe der kunne yde 700 liter vand i minuttet.

Der blev samtidig sat gang i byggeriet af en ny brandstation.
Næsten hele den gamle station blev revet ned for at give plads til den nye, og i sommeren 1980 kunne værnet efter et travlt år med byggeri, holde indvielse af den nye og moderne brandstation, hvor der var plads til 2 brandkøretøjer foruden at der var indrettet møde- og undervisningslokale samt toiletforhold til mandskabet. Hele arbejdet med byggeriet blev klaret af brandmændene selv. Dog skal det også nævnes her, at en lille håndfuld lokale håndværkere, ganske gratis gav en hjælpende hånd med ved byggeriet.


Ny autosprøjte, ny tankvogn og nyt alarmeringssystem
Som årene gik blev det aktuelt med en udskiftning af den gamle autosprøjte som efterhånden var blevet 30 år gammel, og i Januar 1988 kunne vi rejse til København for at hente en nyindkøbt autosprøjte ved Københavns Brandvæsen.
Bilen var en Mercedes Benz 608 årgang fra 1976, udstyret med en 600 liter vandtank og en kombineret høj og lavtrykspumpe med en ydelse på 1400 liter vand i minuttet og med et arbejdstryk op til 40 bar.

I begyndelsen af 1994 blev et nyt alarmeringssystem taget i brug idet at de gamle sirener ikke måtte bruges til at alarmere med mere, i stedet fik alle brandfolk en bipper som de skulle have på sig hele tiden.

Da vores tankvogn, som vi fik i 1979 efterhånden var meget tæret i vandtanken, blev det nødvendigt med en udskiftning til en ny tankvogn i 1994, hvor der blev indkøbt en ny Scania M 82 årgang 1986. Bilen har kørt blomster for en gros firmaet Gasa blomster. Kølekassen blev taget af og en nyindkøbt aluminiumstank fra en tidligere mælketankbil blev påmonteret. Resultatet ses stadigvæk i værnet, hvor tankvognen er i brug. Den har en kapacitet på 9000 liter vand og har påmonteret en pumpe med en ydelse på 2300 liter vand i minuttet.


Ændring af alarmsystem og ny autosprøjte
I år 2003 blev hele alarmeringssystemet ændret, idet der er lavet en ny alarmcentral i Esbjerg der dækker Sønderjylland, Ribe og Vejle Amter. Tandslet friv. Brandværn har også fået installeret det nye udstyr på brandstationen, så vi kan modtage alarmopkald direkte fra Esbjerg via en vagtcentral i Sønderborg. Vi får ikke længere mundtlig besked fra politiet om, hvad der sker og hvor det sker. I stedet ligger der en udprintet besked på stationen når mandskabet er mødt, efter de er blevet kaldt via deres personlige bipper.

Vores autosprøjte fra 1976 blev udskiftet i juni2004 med en Mercedes Bens 1117 årgang 1989.som vi har købt ved Københavns Brandvæsen. Bilen har en vandtank på 1200 liter vand og en kombineret høj og lavtrykspumpe der kan yde 3200 liter vand i minuttet. Derudover har den en indbygget skumtank og integreret tilblandings udstyr så vi kan udlægge skum direkte fra autosprøjten.

Alt mandskab i Tandslet friv. Brandværn er i dag højt uddannet, på niveau med brandmænd i det øvrige Danmark, og er parat til at klare enhver opgave vi måtte blive stillet over for.

Additional Hints (No hints available.)