Skip to content

Sightseeing & shopping in Eindhoven Multi-cache

Hidden : 5/24/2009
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


To print only English version, choose pdf print option and select pages 8 and further

Om alleen de Nederlandse versie te printen, kies pdf print optie en selecteer de pagina's 1 t/m 8 en noteer de hint en eventueel de openingstijden van musea. 

Inleiding

Wij houden van reizen en zijn altijd blij met geocaches en routes waarbij je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van een stad wordt geleid waardoor je de stad beter leert kennen. Eindhoven is bekend door Philips en P.S.V. en mensen komen daarnaast vooral voor het winkelen naar Eindhoven.

Bij deze route (ongeveer 5,5 km) kom je langs leuke winkelstraten, musea en zelfs voor Eindhovenaren zullen er nog verrassende plekjes zijn. Dus ook voor familieleden die meegaan op het dagje of weekendje Eindhoven en die niet zo geïnteresseerd zijn in geocachen denken we zo een leuke route te hebben gemaakt. Het is niet de bedoeling snel langs alle punten te lopen, maar echt eens rond te kijken in de winkeltjes, bezoek eens een museum en geniet bij mooi weer van een terrasje. Maak ook eens wat foto's onderweg. Foto's die niet spoileren worden zeer gewaardeerd en laten zien hoe de binnenstad steeds veranderd er dus altijd nieuwe dingen te ontdekken zijn.

Een van de travelbugs die we op reis tegenkwamen was Andy's Wheely Bug, een playmobil rolstoel. We vonden deze in Venetië en realiseerden ons hoe weinig mogelijkheden er zijn voor rolstoelers om caches te vinden. Deze tocht en de cache locatie is dan ook geheel geschikt voor rolstoelgebruikers.  

De cache staat op een veilige plaats en het zou leuk zijn als mensen uit (de buurt van) Eindhoven er souvenirs achterlaten voor mensen van buiten Eindhoven of zelfs Nederland.

Let op: om de cache te kunnen openen moet je onderweg informatie verzamelen, alleen de eindlocatie is niet voldoende, de cache is voorzien van een slotje! Een rekenmachine kan handig zijn. De cache is iedere dag, behalve maandag, in ieder geval bereikbaar van 12:00 tot 22:00 uur, soms ook al eerder en soms ook nog later. En omdat enkele cachers denken dat de cache bij De Effenaar zou zijn: de cache is NIET bij de Effenaar!!!

Voor diegenen die graag een Eindhovens of Hollands souvenir willen: er is vast iets leuks in de cache, maar neem dan wel iets mee dat de moeite waard is voor iemand uit Eindhoven om te ruilen (dus s.v.p. geen shampoo en zeepjes uit een hotel etc.) !

Informatie over openingstijden van musea en parkeren vind je onderaan de cachebeschrijving. Het eerste waypoint is aan de noordzijde van het NS/busstation.

Waypoint 1
N 51
°26.683 E 005° 28.845

Het kunstwerk Flying Pins is ontworpen door de kunstenaars Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen en is op 31 mei 2000 onthuld. De kunstenaars zagen in de Kennedylaan een bowlingbaan en zijn zo tot het idee gekomen. In de visie van de kunstenaars verwijst de bal met de kegels naar het ontstaan en de ontwikkeling van de Eindhoven, dat ooit door vijf dorpen werd omgeven. De gele kleur verwijst naar de gele narcissen die elk voorjaar aan de Kennedylaan bloeien. Deze plek is één van de grootste en drukste uitvalswegen van Eindhoven. Rechts van het kunstwerk zie je het gebouw van de KvK en het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven. Links het gebouw van de Rabobank, handig om te weten hoe laat je begint met je route en of het echt zo koud of warm is als het lijkt. Achter je is het Kennedy Business Centrum, een bedrijfstoren.

A= het aantal pin(s) dat maar voor minder dan de helft boven het gras uitsteekt.  A=

Waypoint 2
N 51
°26.578 E 005° 28.548

Via het fietspad ga je nu naar waypoint 2. Daar aangekomen sta je in een straatje met allerlei winkeltjes. Links bij de grote pilaren zat vroeger het Beursgebouw, nu is het Vibes Eindhoven dé evenementen locatie van Zuid-Nederland. Muziek, evenementen en sport onder één dak. Van congressen en concerten tot festivals. Aan het eind van het straatje kom je bij de spoortunnel.

B= het aantal ronde plafondlampen voor de ingang van Vibes Urban Sports & Event Center + het aantal ramen van de overkapping bij de ingang van de spoortunnel. B=

Je loopt rechtdoor, door de tunnel met winkeltjes naar waypoint 3.

Waypoint 3
N 51
°26.474 E 005° 28.619

Je bent aangekomen voor het Piazza. Het grote groene gebouw is warenhuis de Bijenkorf. Het is ontworpen door de Italiaanse architect Gio Ponti. Bij zijn ontwerp richtte hij zich vooral op de aantrekkelijkheid van het gebouw voor het winkelende publiek. Een modern warenhuis was volgens Ponti 'een grote dichte doos met heel veel begerenswaardige zaken.' De groene keramische wanden, waarin het licht telkens anders weerspiegelde, de etalages en verlichting moesten de klanten naar de winkel lokken. De Bijenkorf werd in maart 1968 geopend.

In 1997 besloot de eigenaar van het Piazza tot een grondige verbouwing. De Italiaanse architect Massimiliano Fuksas kreeg opdracht voor een renovatie. Hij stripte de oude galerie die tegenover de Bijenkorf lag, en verving die door nieuwbouw. Om de problemen met het Nederlandse weer te verminderen ontwierp Fuksas een glazen dak voor het nieuwe Piazza Center. De luifel ervan werd een omvangrijk en volgens velen al te brutaal geheel.
Achter je is de Demer, deze winkelstraat staat in Nederland op de vierde plaats van straten met de hoogste huurprijzen. Een m² kost op de Demer tussen de € 1000 en € 1200 per jaar!

Op 18 september 1944 trokken de geallieerde legers Eindhoven binnen en bevrijdden zo een van de eerste steden in Nederland van de Duitse bezetting. Vanuit het noorden kwam het Amerikaanse leger en vanuit het zuiden de Engelsen; het Britse Tweede Leger, met o.a. de Irish Guards. De Amerikanen hebben de Britten ontmoet in het centrum van de stad. Als enige stad in Nederland gedenkt Eindhoven sinds 1945 ononderbroken elk jaar dit heuglijke feit. Diverse monumenten in de stad herinneren aan de oorlogstijd en de bevrijding, zo ook hier midden op het plein waar je een herdenkingstegel, met in het midden een ster, kunt vinden.

C= Tel alle cijfers op deze tegel, behalve die onderdeel zijn van de datum, bij elkaar op (je krijgt een getal tussen de 10 en 20) C=

Neem rustig de tijd om eens rond te kijken en wellicht te winkelen. Onder dit plein is een gratis fietsenstalling, je ziet hiervan de witte overkappingen van de twee ingangen. Als je de fietsenstalling bezoekt dan zie je wat van de opgravingen die hier zijn gedaan. Aan de wanden zie je op grote informatieborden de hele geschiedenis van Eindhoven. Als je ze bekijkt kun je extra controle informatie krijgen door de volgende vraag te beantwoorden, maar dit is dus niet noodzakelijk voor het vinden van de cache. Ga op zoek naar het jaar 1951. Je ziet op een foto dat er een winkel gebouwd werd op het 18 Septemberplein in dit jaar. De letterwaarde van de eerste letter van deze winkel is gelijk aan het antwoord op vraag N. De letterwaarde van de tweede letter is gelijk aan het antwoord op vraag A.

Waypoint 4
N 51° 26.457  E 005°28.461

Onderweg naar dit waypoint kwam je langs een groot glazen gebouw wat De Blob genoemd wordt. Blob is de afkorting van ‘Binary Large OBject’, waarmee in de computerwereld een spaghetti-achtige brij van data wordt bedoeld. In de architectuur wordt met de Blob een vreemdsoortig gebouw aangeduid dat allerlei grillige vormen kan aannemen. De Blob en de ondergrondse fietsenkelder zijn ook ontworpen door Fuksas.
Maar je staat nu bij een monument op het terras van de witte Lichttoren. In deze zevenhoekige lichttoren vonden vroeger de levensduurproeven van gloeilampen plaats. Nu is het een rijksmonument en verbouwd tot woon-, werk- en ontspanningscomplex. Je ziet de (beschadigde) Lichttoren ook terug in het monument op het terras voor het Art Hotel.

D= De dag (cijfer) in de datum van dit monument. D=

We lopen over het terras verder naar:

Waypoint 5
N 51
°26.345 E 005° 28.543

Je staat nu voor het Lampenmaakstertje bij de ingang van het Philipsmuseum. Het kunstwerk heeft eerder gestaan voor het oude Philips hoofdkantoor, de Bruine Heer, en tot begin 2013 stond het voor de Lichttoren. Het is ontworpen door de kunstenares Jos van Riemsdijk. De Philips' gepensioneerden hebben dit beeld aan Philips aangeboden in 1966. Het Lampenmaakstertje staat symbool voor alle vrouwen die vroeger in de Philipsfabrieken hebben gewerkt. Het ging dan vooral om nog jonge meisjes die met hun kleine, smalle vinger in staat waren de binnenkant van de lampen te bewerken.

E: Je ziet 2 jaartallen op de sokkel. Tel het 2e cijfer van het eerste jaartal op bij het 3e cijfer van het tweede jaartal. E=

Het gebouw is het Eerste Gloeilampenfabriekje. Het gebouw is oorspronkelijk uit 1869 en in 1891 door Frederik en Gerard Philips in gebruik genomen als fabriek voor de fabricage van gloeilampen, kooldraadlampen. Het gebouw is van Philips en sinds 2001 is het beschikbaar gesteld als museum. Het gebouw werd in 2012 gerenoveerd en uitgebreid met een modern deel, zodat nu veel meer getoond kan worden van de geschiedenis van Philips. Als je het museum bezoekt kun je extra controle informatie verzamelen, maar voor het vinden van de cache is dit dus niet noodzakelijk. In het café is een grote steen ter herinnering aan Gerard Philips. Boven deze steen is nog een kleinere steen in de muur met daarop een naam. De letterwaarden van de voorletters van deze naam geven achtereenvolgens: (F+H).K.(E+S).

Naast het fabriekje staat met 105 meter De Admirant, het hoogste gebouw van Eindhoven en daar weer naast De Bruine Heer, het oude Philips hoofdkantoor. Het gebouw richting waypoint 6 is de Witte Dame.

De Witte Dame is een gerenoveerd fabrieksgebouw en is in 1928-1931 gebouwd onder architectuur van Dirk Roosenburg volgens de regels van de Nieuwe Zakelijkheid. Philips heeft het gebouw vanaf het begin gebruikt als productiefaciliteit voor gloeilampen. Het gebouw heeft zijn markante witte kleur overigens pas in 1953 gekregen.

In de jaren tachtig kwam het gebouw leeg te staan omdat Philips steeds meer productie verplaatste naar andere landen. Philips wilde het pand slopen. De gemeente verleende hiervoor echter geen vergunning. Als alternatief werd het gebouw gerenoveerd door architect Bert Dirrix. Momenteel zijn de volgende instanties in het gebouw gevestigd: de Design Academy Eindhoven, de Openbare Bibliotheek Eindhoven en de Mu Art Foundation. Daarnaast is in de onderste laag aan de straatkant een aantal winkels en banken gevestigd.

Kijk nu ook eens naar de grond vanaf het oude gedeelte van het museum op je route naar het volgende waypoint. Je ziet een smalle lijn van rood licht (werkt niet altijd even goed) in de bestrating die de diverse onderdelen die met de Witte Dame te maken hebben verbindt. Het loopt vanaf het eerste Philipsfabriekje, over de weg en via de doorgang van de Witte Dame en het Lichtplein tot aan het voormalig Licht Applicatie Centrum (nu lac studios), àchter de Witte Dame. In totaal wordt die zo'n 80 meter lang en zo'n 5 centimeter breed en vormt 'de rode draad' van het geheel.

De volgende alinea is helaas tijdelijk door werkzaamheden niet van toepassing: Volg deze lijn, onderweg zie je op het plein allerlei rotsblokken liggen, mocht je E nog willen checken: E is ook gelijk aan het aantal rotsblokken. Loop nu verder in de richting van de lijn, door de Lichtstraat en je ziet op een gegeven ogenblik rechts het huidige hoofdkantoor van Philips Lighting. In de verte zie je al het PSV stadion liggen, en met dit stadion van de Philips Sport Vereniging laten we nu de Philips en lichtgeschiedenis even achter ons.

Waypoint 6
N 51
°26.329 E 005° 28.162

Aangekomen op het waypoint zie je de in 1989 gebouwde Fatih moskee, de eerste moskee in Eindhoven. De moskee werd ingewijd in 1989 en was de eerste in Ottomaanse stijl gebouwde moskee in Noord-Europa. Sinds 2010 wordt de moskee aan de buitenkant verlicht, waarbij een tulp op de minaret wordt afgebeeld om de verbondenheid tussen Turkije (waar de tulp vandaan komt) en Nederland te illustreren.
De andere kant in zie je weer het PSV stadion. Ervoor, aan de andere kant van de weg staat De Steentjeskerk, een rijksmonument ontworpen door architect Hubert van Groenendael. In 1919 is de kerk voltooid, het ontwerp van de kerk is ontleend aan de St. Laurentiusbasiliek te Rome.

Vanwege het teruglopende kerkbezoek is in 1971 de laatste dienst gehouden. Dankzij plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst in 1977 bleef het gebouw voor sloop behoed en kreeg het in 1983 de herbestemming als museum Kempenland. Maar vanwege bezuinigingen van de gemeente Eindhoven is het museum begin 2012 gesloten en het gebouw verkocht. Delen van de collectie zijn nu te zien in het Eindhoven museum in de Genneper parken. Schuin tegenover aan de andere kant van het kruispunt, staat sinds 2021 een DAF 33 op het dak van verzorgingstehuis Vitalis Vonderhof. De iconische Eindhovense auto is daar neergezet om het verzorgingstehuis opvallender en makkelijker te vinden te maken,bijvoorbeeld voor mensen met dementie. De DAF als blikvanger is gekozen omdat veel bewoners van het verzorgingstehuis er herinneringen aan hebben. Ze kennen mensen die vroeger in de fabriek hebben gewerkt of hebben de auto zelf vroeger gehad. Voor geocachers biedt deze auto een check mogelijkheid, want het eerste cijfer minus het laatste cijfer op het nummerbord is gelijk aan F.

F: Tel, voordat je nu de straat oversteekt naar de moskee, eerst de 3 cijfers (XX.X) van het voetgangersverkeerslicht bij elkaar op voor de waarde van F.  F=

Rolstoelers kunnen waypoint 7, vanwege de verhoging op het plein, het beste vanaf de linkerzijde benaderen.

Waypoint 7
N 51
°26. 284 E 005° 28.302

Het Wilhelminaplein is een uitgaansgebied in het centrum van Eindhoven aan de Willemstraat. Het plein ligt ietwat afgelegen van andere uitgaansgebieden van de stad zoals het Stratumseind en van het kernwinkelgebied. Het plein is vernoemd naar Koningin Wilhelmina (1880–1962) en aangelegd ter gelegenheid van haar bezoek samen met Prins Hendrik aan Eindhoven op 20 augustus 1904.

De bebouwing rondom het rechthoekige plein bestaat uit overwegend twee- en enkele drielaags middenstandswoningen die nog grotendeels dateren uit de periode 1900-1920. De oudste panden aan het plein zijn van 1905/1906. Elf panden aan het plein staan op de gemeentelijke Monumentenlijst 2004.

Op het plein staat het bronzen beeld 'Gekooide vrijheid' van de Oirschotse kunstenaar Hans van Eerd (1941). Het beeld is gemaakt naar aanleiding van 25 jarig jubileum van de afdeling Eindhoven van Amnesty International.

G= andere jaartal op de voet van de sokkel? G=

Loop nu via de Heilige Geeststraat naar het volgende waypoint. De Heilige Geeststraat is erg oud. De straat lag in de middeleeuwen buiten de omwalling van het stadje dat Eindhoven was. Maar in oude acten komt het straatje voor, reeds met de huidige benaming, omdat de Heilige Geeststichtingen daaraan belendden. Die stichtingen waren opgericht om aan hulpbehoevenden en besmettelijke zieken enig soelaas te bieden. Ze waren uiteraard kerkelijk van aarden het ging er vooral om, om pestlijders buiten de stad te houden. Men wist niet precies waar de pest door ontstond, maar wel, dat het een gemakkelijk overdraagbare ziekte was. Stierven ze, dan mochten ze niet bij de Sint Catharinakerk begraven worden en daar mocht ook geen lijkdienst gehouden worden. De fondsen, die de kerkelijke autoriteiten vormden om de lijders een min of meer menswaardig uiteinde te gunnen heetten "Heilige Geesttafelen" naar de dienovereenkomstige stichtingen te Den Bosch. De verdachte personen moesten verblijven in een stenen behuizing aan deze Heilige Geeststraat, in afwachting van de ontwikkeling van hun prognose.

Waypoint 8
N 51
°26.228 E 005° 28.526

Je bent nu aanbeland in het gebied 'De Bergen', het is een nog in redelijk originele staat verkerend stukje oud Eindhoven. De gezellige (eet)cafés op de 'Kleine Berg' zijn geliefd bij een wat artistieker publiek. Bij het waypoint (nr 33/35)) zie je een rijksmonument uit 1890. Dit dubbelhuis met winkel heeft in de gevel een rijke toepassing van natuursteen en neorenaissance motieven. De middentravee bevat een opvallende deurpartij en is bekroond met een van oculi voorziene trapgevel. Het lage schilddak is met lei gedekt, daaronder bevindt zich een getande kroonlijst.

H:Hoeveel dierenkoppen zie je uitsteken naast de twee kleine ronde raampjes (die koppen met voorpoten!)? H=

Waypoint 9
N 51
°26.238 E 005° 28.545

Vlakbij vind je dit volgende waypoint, maar neem gerust de tijd om eerst eens door de straat te lopen en de diverse panden te bekijken of de bijzondere winkeltjes te bezoeken.

Op het waypoint staat het beeld “Ons Moeder”. Het staat er sinds 1989 en was een schenking van het Eindhovens Dagblad. Op de sokkel staan in het Eindhovens dialect teksten geschreven door Ruud Groen, columnist bij eerder genoemde krant.

I: Omdat de tekst door lang niet iedereen begrepen zal worden een makkelijke vraag: wat is de letterwaarde van de 4e letter van het eerste woord van de tekst aan de rechterzijde. I=

Je kunt nu via de Bergstraat naar het volgende waypoint, in dit kleine straatje vind je aparte winkeltjes. Met een rolstoel is het wellicht wat lastiger toegankelijk, dus je kunt ook eerst nog wat rechtdoor en dan langs de grotere weg naar het volgende punt.

Waypoint 10
N 51
°26.125 E 005° 28.770

Je bent nu aangekomen op het stadhuisplein. Het bevrijdingsmonument, vervaardigd in opdracht van de gemeente Eindhoven, is op 18 september 1954 bij de herdenking van Eindhoven-10 jaar bevrijd onthuld. Het is een aandenken aan de ruim vier zware jaren die stad en inwoners van 10 mei 1940 tot 18 september 1944 beleefden. Het monument bestaat uit een beeldengroep met daarin een soldaat, een burger en een verzetsstrijder. Vertegenwoordigers van die groepen hebben hun leven gegeven voor de bevrijding van de stad.
Het monument is in 2013 uitgebreid met granieten blokken waarop de namen staan van alle in de tweede wereldoorlog omgekomen inwoners van Eindhoven.

De Eindhovense bevrijding wordt ieder jaar op 18 september herdacht op het Stadhuisplein. Met het uit het Normandische Bayeux overgebracht bevrijdingsvuur wordt dan de fakkel op het monument opnieuw ontstoken.

J= hoeveel vogel(s) zie je bovenin dit monument? J=

We lopen nu langs het stadhuis aan je linkerhand naar waypoint 11.

Waypoint 11
51° 26.077 E 005°28.829

In 1962 kreeg Rietveld de opdracht van de Gemeente Eindhoven om een reclamezuil te ontwerpen die bewoners moest informeren over lopende culturele evenementen. Hij ontwierp een betonnen reclame zuil met afdak, wand en vloer. Op de zuil konden posters geplakt worden en op de achterwand zou de plattegrond van de wijk en de stad te zien zijn. Eind jaren tachtig stond het als een somber verdwaald verwaarloosd object aan het Judas Taddeusplein. Het had nooit gefunctioneerd als reclamezuil en raakte vervallen. De herontdekking van het Rietveld-bouwwerk ging gepaard met een nieuwe benoeming: het werd gezien en geïnterpreteerd als een bushalte, als een schakel in een levendig netwerk van verkeer en vervoer...de fantasie won het van de werkelijkheid. Hier voor u staat een 'monument voor de stedeling', die nieuwsgierig rondreizend in zijn eigen stad, zich hecht aan wat verloren dreigt te gaan.

K: Hoeveel oranje steentjes zie je in het glasmozaïek dat stilistisch een plattegrond van Eindhoven weergeeft? K=

Waypoint 12
51° 26.060 E 005°28.885

Je staat nu voor het Van Abbemuseum. Als je van moderne kunst houdt is dit museum zeker een must. Het Van Abbemuseum is opgericht door Henri van Abbe, een sigarenfabrikant aan het eind van 19e en het begin van de 20e eeuw. In Eindhoven had hij enkele fabrieken. Het gebouw is ontworpen door architect A.J. Kropholler in traditionalistische stijl, boven de ingang prijkt het gemeentewapen van Eindhoven. Het museum, dat in 1936 werd geopend, werd de Van Abbe Collectie tentoongesteld. In de tweede helft van de vorige eeuw maakte het museum ook een fikse groei door en aan het einde van het millennium bleek het museum volstrekt uit zijn jasje gegroeid. Er werd besloten tot een grondige verbouwing waarbij het museum ongeveer vijf keer zo groot zou geworden. Sinds 2003 is het hernieuwde Van Abbe museum geopend. Aan het oude museum is het in bijzondere stijl gebouwde nieuwe gedeelte toegevoegd. Op weg naar het volgende waypoint kun je dit goed zien.

Je kunt nu het museum bezoeken. Wederom niet nodig voor de cache, maar het geeft weer een extra check mogelijkheid voor de gevonden getallen. Extra controlevragen: Bovenaan de trap in de hal van het Van Abbe is een plakkaat in de muur, onthuld op 17 januari 2003, met (G-O) regels. En (BxM)-(DxL)= het nummer van het Work van Creed in de lift binnenin het museum.

Voor het gebouw staat het beeld Balzac van Auguste Rodin. Het is geen eigendom van het museum maar van de gemeente Eindhoven. Het werd in 1965 aangeschaft door de gemeente. De Raad van Toezicht van het museum had bezwaren tegen de aanschaf en plaatsing, want noch Balzac noch Rodin hebben enige binding met Eindhoven. Het beeld is ook te zien in Parijs en Antwerpen.

We gaan iets terug, links van het gebouw en van rivier de Dommel, naar het volgende waypoint.

Waypoint 13
N 51
°26.096 E 005° 28.889

De Herculesramp is een vliegtuigramp die op 15 juli 1996 plaatsvond op Vliegbasis Eindhoven. De ramp met de Belgische C-130 Hercules kostte 34 inzittenden het leven. Er was al een monument voor de slachtoffers van de ramp op de Vliegbasis Eindhoven, maar dat is niet toegankelijk voor het publiek omdat het op militair terrein ligt. Het is voor de nabestaanden belangrijk om een plek te hebben waar ze altijd terecht kunnen en dus werd dit monument precies twintig jaar na de Herculesramp onthuld. Het openbare herdenkingsmonument voor de Herculesramp in Eindhoven heeft de vorm van een hoofdletter 'H', de eerste letter van het toestel dat in 1996 neerstortte. Kunstenaar Hans van Eerd verwerkte er alle namen van de omgekomen inzittenden in.

L= Het aantal letters van de derde naam. L=

Waypoint 14
51° 26.247 E 005° 28.765

Je bent nu aangekomen bij de Catharinakerk.  Het is een rooms-katholieke kerk, gewijd aan de heilige Catharina van Alexandrië.

De kerk ligt aan het Catharinaplein, aan het begin van Stratumseind en verving een vervallen middeleeuwse kerk. Het neogotische gebouw is ontworpen door Pierre Cuypers en geldt als een vroeg hoogtepunt in diens carrière. De bouw begon in 1861 en werd voltooid in 1867.

Bij het waypoint vind je een plakkaat tegen de muur bij de ingang van een oude schuilkelder en de in 2017 geopende eerste Taco Bell in Nederland. De schuilkelder is begin jaren vijftig gebouwd, uit angst voor een atoomoorlog. De meeste mensen in Eindhoven wisten tot 2008 niet eens dat deze schuilkelder hier zat, het ging in september 2008 tijdelijk even open voor publiek met een Eindhoven-winkel. Het plakkaat herinnerd aan een gebeurtenis in september 1944.

M: Welke dag in september 1944? M=

Waypoint 15 
N 51
°26.254 E 005° 28.884

In deze binnentuin staat sinds 11 april 2009 een monument ter nagedachtenis aan de concentratiekampslachtoffers tijdens WO II. De heer J. van Putten (zelf ooit slachtoffer) heeft een schenking gedaan voor een monument, waarna kunstenaar Han van Wetering deze levensboom heeft gemaakt. Op het monument staat een berekening met als uitkomst het aantal KZ-slachtoffers.

N: Hoeveel tulpen tel je in dit kunstwerk? N=

Waypoint 16
N 51
°26.298 E 005° 28.916

Hierna aangekomen bij het waypoint sta je voor “kasteel” Ravensdonck. Het pand dat er nu staat is gebouwd in 1829, en eigenlijk de 'opvolger' van het begin vijftiende eeuw gebouwde en in 1676 weer verdwenen Kasteel van Eindhoven. In 1958 viel het bijna ten prooi aan uitbreidingsplannen van het Binnenziekenhuis aan de Vestdijk, een paar jaar later waren er plannen om het te slopen ten gunste van de herbouw van het oude Kasteel, en in 1968 was er het rigoureuze 'Cityplan' waarvoor ook Ravensdonck zou hebben moeten wijken. Het ging gelukkig allemaal niet door omdat het pand – zeer tegen de zin van het gemeentebestuur – op de rijksmonumentenlijst kwam.
Sindsdien zit Ravensdonck in rustiger vaarwater. Het onderging in de loop der jaren diverse verbouwingen en restauraties, maar aan de buitenkant is het nog steeds hetzelfde fraaie pand uit 1829. Op het terras voor het pand stond een zonnewijzer, deze is verdwenen maar de sokkel staat er nog wel en daarop kun je ook het antwoord controleren op de volgende vraag.

O: Bekijk de informatietegel hier voor het terrein. Tel 561 op bij het eerste jaartal op de tegel, dit is O. O=

Voordat we verder gaan, kijk eens om je heen. Als het donker is, is de De Heilig Hartkerk, ook Paterskerk genoemd, vooral opvallend door het vergulde Heilig Hartbeeld op de torenspits, van de hand van de Roermondse beeldhouwer Jean Geelen. Het is een beeld van Jezus die zijn armen uitnodigend openhoudt. Het is gemaakt van hout en koper, vier meter hoog, met een gewicht van 800 kilo. En door de verlichting lijkt het in het donker wel te zweven in de lucht.

Een ander opvallend gebouw is De Vesteda-toren is een in 2006 voltooide woontoren. Opdrachtgever was vastgoedonderneming Vesteda (bedrijf). Het gebouw toont een sterke gelijkenis met het Flatiron Building in New York, zowel qua hoogte als qua vorm. Dit bouwwerk was de eerste wolkenkrabber in New York en heeft dezelfde karakteristieke ronde, puntige vorm. Een wezenlijk verschil is echter dat de Vesteda Toren een ruitvorm heeft, en het Flatiron Building het slechts met één helft van deze vorm moet doen: een driehoek.

In 2007 werd de Vesteda-toren van de ontwerpers van Jo Coenen & Co Architekten BNA, Gebouw van het Jaar.

Als je rechts langs de Paterskerk loopt langs het water en dan over de ophaalbrug naar N 51° 26.225 E 005° 29.430 dan kom je bij het DAF museum. Heb je interesse voor (de geschiedenis van) auto’s in het algemeen of DAF in het bijzonder, dan is dit museum zeker iets voor jou.

We gaan nu iets terug voor het volgende waypoint, een via-punt.

Waypoint 17
N 51
°26.266 E 005° 28.814

Je staat nu voor de zuidingang van de Heuvelgalerie. Een modern winkelcentrum. Als het open is kun je hierdoor lopen en via de noord ingang naar waypoint 18, maar de kortere rechttoe rechtaan route kan natuurlijk ook.

Waypoint 18
N 51
°26.374 E 005° 28.698

Je staat nu voor het bronzen beeld van Frits Philips. Frits Philips werd geboren te Eindhoven als enige zoon van Anton Philips en hij was de vierde bestuursvoorzitter van het elektronicaconcern Philips. "Meneer Frits" was erg populair bij de Eindhovense bevolking en dus werd hier binnen twee jaar na zijn dood in 2005 (hij is 100 geworden), dit standbeeld onthuld.

De vraag gaat echter niet over dit beeld, maar over dat van Jan van Hooff, vlakbij dit beeld. Zijn beeld wordt wat door Frits overschaduwd, maar hij heeft wel het nodige voor de stad (en omstreken) betekend. Hij was een patriottistisch staatsman. Van Hooff werd in Eindhoven geboren, hij promoveerde te Nancy in de rechten en begon een advocatenpraktijk te Eindhoven. In 1786 werd hij tot burgemeester van de stad gekozen. Hij was tijdens zijn loopbaan onder andere burgemeester van Eindhoven, lid van de Eerste en Tweede Nationale Vergadering, het Uitvoerend Bewind en het Wetgevend Lichaam.

In 1786 richte hij, samen met Amandus van Moorsel, de 'Vaderlandse Sociëteit Concordia' op, wat in naam een gezelligheidsvereniging, in feite echter een patriottische organisatie was. Samen met andere Eindhovense Patriotten ging hij in 1787 naar Utrecht om zich bij het Patriottenleger aan te sluiten. Dit werd echter verslagen door het Pruisische leger. Daarop werd Jan wegens zijn patriottische activiteiten in oktober 1787 in opdracht van de Staten-Generaal gevangen genomen en naar 's-Gravenhage gevoerd. Na korte tijd werd hij vrijgelaten en ging hij terug naar Eindhoven. Op 12 februari 1788 werd hij opnieuw gevangen genomen, nu in Eindhoven, maar hij wist te ontsnappen.

P: in welk jaar overleed Jan van Hooff?

Waypoint 19
N 51
°26.421 E 005° 28.695

Je bent nu aangekomen bij een beeldje ‘ne Volder. Het dateert uit 1964 en was een schenking van Carnavalsvereniging De Volders bij hun elfjarig bestaan. Met carnaval heet Eindhoven overigens Lampegat, jawel wederom weer een verwijzing naar Philips. Het mannetje heeft de houding van iemand die de bekende carnavalskreet Alaaf roept, of zoals op deze sokkel de in Eindhoven gebruikte kreet Salaai!

Q: Hoeveel keer vind je het woord Salaai! op de sokkel? Q=

Op weg naar het volgende waypoint kom je langs het kleinere zusje van De Blob dat in 2013 werd geopend: de Bubble.

Waypoint 20
N 51
°26.487 E 005° 28.799

Je hebt nu mooi zicht op het centraal station van Eindhoven. Veel mensen denken dat de façade van het Eindhovense station is geïnspireerd door een oude Philipsradio. Dit is niet het geval. Philipstoestellen met zo'n model waren er begin jaren vijftig niet. Het dak dat de sporen overkapt, is gebouwd met afgedankt militair bouwmateriaal. Tijdens operatie Market Garden in 1944 zijn in grote aantallen in Brabant zogenaamde Bailybruggen gebruikt en ruim 10 jaar later zijn deze noodbruggen verzameld om een stevig dak voor het station Eindhoven te maken.

R: Hoeveel letters telt het eerste woord dat bovenop het dak staat van het gebouw? R=

Het Eindhovens carnaval is hier overigens ook weer aanwezig. Zie je het beeld “De Lampegatter” geschonken door Club 111 (stichting voor financiële ondersteuning van carnavalsactiviteiten) van de Federatie Eindhovens Carnaval? Later bij deze cacheroute komen we nog even terug bij dit beeld.

Waypoint 21
N 51
°26.517 E 005° 29.061

Even een tussenwaypoint, je kunt ervoor kiezen om hier via het paadje over het water naar de andere kant te gaan of om te lopen. Je komt dan uit bij de façade van een oude Linnenfabriek. De Effenaar is sinds 1971 in de binnenstad van Eindhoven gehuisvest in een voormalige linnenfabriek. De naam Effenaar verwijst naar de oorsprong van het gebouw; in de linnenfabriek werd een machine gebruikt om materialen te effenen, een effenaar. Tevens is het woord een populaire versie van ‘even naar’.

Maar we moeten hiernaast zijn bij het Inkijkmuseum:

Waypoint 22
N 51
°26.492 E 005° 29.066

Het Inkijkmuseum, het kleinste museum maar wellicht ook de grootste kijkdoos van Nederland is gevestigd in een oud spoelhuisje. Het oude Spoelhuis werd gebouwd in 1884 en behoorde tot de linnenfabriek van Van Den Briel en Verster. Het is nu het Inkijkmuseum, een museum met kleine verrassende exposities die relateren aan de wereld om ons heen en met publieksactiviteiten die gericht zijn op bijzondere ontmoetingen. Aan de overkant van de straat, in het plantsoen, kun je op een informatiezuil zien hoe het er hier vroeger uitzag.

S: Wat is het huisnummer (zonder A)? S=

***************

De cache

Nu kun je op zoek naar de cache, deze vind je bij (zie evt hint):

N 51° (I+M+N) . (O-P-N)xN

E 005° (B+J+Q) . (B+C+D+E+F+J+R)xL

Vraag hier bij de bar naar de geocache.

De code om de cache te openen:

Tel A t/m S bij elkaar op, je krijgt nu een 4 cijferig getal (checksum is 23), gebruik de eerste drie cijfers voor de code van het slotje.

 

A= F= K= P=
B= G= L= Q=
C= H= M= R=
D= I= N= S=
E= J= O=

***************

English version

Introduction

We like to travel and are always glad with geocaches and routes that guide you through the most important sites of a city, so you can learn a lot about a place in a relative short time. Eindhoven is mainly known for Philips and P.S.V. and next to this people like to come to Eindhoven to do some shopping.

With this route (about 5,5 km) you'll pass the nice shopping streets, most museums and even for some of the locals there will be some new, perhaps never seen spots. So also the family members who join you for a day or weekend in Eindhoven and are not that into geocaching, but rather go shopping, will enjoy this route. The route is not meant to be done quick, take your time to visit the stores, the museums and enjoy one of the terraces when you're lucky and have a sunny day! 

One of the many travelbugs that we helped along was Andy's Wheely Bug, a playmobil wheelchair. We found this one in Venice and realized that there aren't many geocaches accessible for wheelchairs. So we made this one, both the route and the cache, completely accessible for wheelchairs. 

The cache is in a safe place and it would be nice if people from Eindhoven and surroundings leave souvenirs for everyone else.

Attention: to open the cache, you'll have to gather information during the complete route, just getting to the end location is not enough, you'll need info to open the lock as well! A calculator can be handy... The cache is accessible every day, except Monday, at least from 12:00 till 22:00 hours, sometimes even earlier and later. Since some cachers think the cache might be at the Effenaar: the cache is NOT located at de Effenaar! 

If you like a Eindhovens or Dutch souvenir: there must be something you'll like in the cache, but please bring something nice to exchange for a someone in Eindhoven in return (so no hotel soaps, shampoo etc.). 

Information on opening hours of museums, parking etc can be found below this cache description. The first waypoint is at the north side of the train/bus station.

Waypoint 1
N 51
° 26.683 E 005°28.845

The artwork Flying Pins is designed by the artists Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen and was revealed on May 31 2000. The artist saw in the Kennedylaan (the road ahead) a bowling alley and that's how they got the idea. In their vision the ball with pins represent the start and development of Eindhoven, which was one surrounded by 5 small towns.  The yellow represents the color of the yellow narcissus that can be seen at the Kennedylaan every spring. This place is one of the biggest and busiest access roads of Eindhoven. To the right of the artwork you can see the building of the chamber of commerce and the campus of the Eindhoven University of Technology. On the left you can see the building of the Rabobank, handy if you'd like to know at what time you start this route or if it is really as cold as you think. Behind you is the Kennedy Business Center, an office tower.

A= the number of pin(s) of which you can see less than half (rest is under grass). A=

Waypoint 2
N 51
° 26.578 E 005°28.548

Via the bicycle path you go to waypoint 2.

Here you are in a alley with all kinds of shops. On the left at the big pillars used to be the Beursgebouw, now it’s Vibes Eindhoven, the number one event location in the south of the Netherlands. Music, events, and sports are all under one roof. From congresses and concerts to festivals. At the end of the alley you’ll arrive at the railroad tunnel.

B= the number of round ceiling lights above the entrance of van Vibes Urban Sports & Event Center + the number of windows of the glass roof above the entrance of the railroad tunnel. B=

You walk straight ahead, through the tunnel with shops to waypoint 3.

Waypoint 3
N 51
° 26.474 E 005°28.619

You now have arrived at the Piazza. The big green building is department store "De Bijenkorf". It was designed by the Italian architect Gio Ponti. With his design he focused on making the building attractive to the shopping audience. A modern department store was, according to Ponti,  ' a big closed box with many desirable goods'. the green ceramic tiles, on which the light reflects differently every time, the show windows and the lighting should attract customers. De Bijenkorf was opened in March 1968.

In 1997 the owner of the Piazza decided to do a thorough renovation. The Italian architect Massimiliano Fuksas was assigned the task. He stripped the old gallery across the Bijenkorf and replaced it by a new building. To limit the problems of Dutch weather, he designed a glass roof for the new Piazza Center. Behind you is the "Demer", this shopping street is the 4th most expensive street in the Netherlands regarding rent prizes. A m² on the Demer costs about €1000 to €1200 per year!
On September 18th, 1944, Eindhoven was liberated by allied troops from German occupation. These allied troops had initiated their "freedom mission" in Bayeux, France, with the city of Arnhem as their destination. The American army arrived from the north, the English came from the south and they met in the center of the city. Eindhoven's liberation, which took place nearly nine months prior to Germany's surrender in May 1945, has been commemorated and celebrated ever since. You'll find many monuments in the city to commemorate the war and liberation, also on this spot where you can find a memorial tile (with a star in the middle) in the middle of the square.

C= Add all individual numbers on this tile, except the ones from the date (you'll get a number between 10 and 20) C=

Take your time to look around and perhaps do some shopping. Below this square is a free bike parking, you can see the two white entrances to your left and right. If you go inside you can see some items of the excavations that have been done here. On the walls there are large information panels describing the whole history of Eindhoven. If you search for them you might be able to find some extra information to check some of your answers. So it's not necessary to visit it, but if you do, go the panel about the year 1951. Here you can see a photo of a shop being built on this square. The letter value of the first letter of the name of this shop is equal to your answer to question N. De letter value of the second value is equal to answer A. 

Waypoint 4:
N 51
° 26.457  E 005°28.461

On your way to this waypoint you passed a large glass building named The Blob. The term "Blob" is used in the IT world to denote a large chunck of computer data known as a Binary Large Object, but is more commonly associated with an amorphous, glutinous object, made famous by the 1958 film "The Blob" starring Steve McQueen, in which an ever-expanding jelly from outer-space terrorizes small town America. In the architectural world blob refers to a recognized style used by a number of famous buildings including the Guggenheim Museum in Bilbao. The Blob and the bike parking are both designed by Fuksas as well.
But you are standing here at a monument on the terrace in front of the white “Lichttoren” (=Light Tower). In the old days this heptagonal light tower housed the durability tests of light bulbs. Now it is remodeled for living, leisure and work and it's on the Dutch monument list. You can see the (damaged) Light Tower also inside the monument on the terrace in front of the Art Hotel.

D=The day in the date of this monument. D=

We walk across the terrace to:

Waypoint 5
N 51
° 26.345 E 005°28.543

You're now standing at the "Lampenmaakstertje" (lady that makes light bulbs) at the entrance of the Philips museum.  This statue was placed originally in front of the old Philips headquarters, de Bruine Heer (Brown Gentleman) and until early 2013 in front of the Light Tower. It was designed by Jos van Riemsdijk. The Philips' retired personnel organization, presented this statue to Philips in 1966. The " Lampenmaakstertje" is symbol for all the women that used to work in the factories of Philips. It were mainly young women, who could work on the inside of the lamps, because of their small fingers. 

E= You can see 2 dates on the statue. Add the 2nd number of the first year to the 3rd number of the second year. E=

The building is the First Light bulb factory. The building dates from 1869 and was used as a factory for light bulbs, carbon wire bulbs in 1891 by Frederik en Gerard Philips. The building is owned by Philips and since 2001 open as a museum and declared a monument. It was renovated in 2012, when a modern part was added to the building so the collection could be expanded with much more information about the history of Philips. If you visit the museum you can gather some extra information, which is not necessary to find the cache, but can be helpful to check some answers. In the museums café  is a large stone to commemorate Gerard Philips. Above this stone is a smaller stone in the wall with a name engraved. The letter values of the first name letters give you (F+H).K.(E+S).

Next to the factory on the left is the 105 meter high building De Admirant, the highest building in Eindhoven and next to that De Bruine Heer, the old Philips headquarters. The building in the direction of waypoint 6 is the Witte Dame (White Lady).

The Witte Dame is a renovated factory building and is built in 1928-1931 under architecture of Dirk Roosenburg according to the rules of "Nieuwe Zakelijkheid", Neue Sachlichkeit. Philips used the building as a production facility for the light bulb. The building didn't get the striking white color until 1953.  

In the eighties the building was empty when production was moved to other countries. Philips wanted to tear down the building, but the municipality refused a permit. As an alternative the building was renovated by architect Bert Dirrix. Now there are several bodies housed in the building: the Design Academy Eindhoven, de public library and the Mu Art Foundation. The lowest layer on the street side has some shops and banks. 

Now look at the floor/street. You can see a small line of red light moving (doesn't always work properly), which connects several parts of the Witte Dame. It starts from the first Philips factory, across the street, under the entrance of the Witte Dame over the Lichtplein (Lightsquare) until the former Light Application Center (now lac studios), behind the Witte Dame. In total it's about 80 meter long and has a width of 5 centimeter, becoming the "red thread" (common thread) of it all.  

Follow this line, on the square you will see big rocks, if you like to check E: the number of rocks is also equal to E. Keep on walking in the direction of the line through the " Lichtstraat" and you will see at a certain moment the current head office of Philips Lighting on your right. In the distance you can see the PSV stadium, and with this we leave Philips and its history for a while now.

Waypoint 6
N 51
° 26.329 E 005°28.162

Arrived at the waypoint you can see the in 1989 built Fatih mosque, the first mosque in Eindhoven. It was inaugurated in 1989 and was the first Ottoman-style mosque built in northern Europe. Since 2010 the mosque is lit on the outside, with a tulip projected on the minaret to illustrate the relationship between Turkey (where the tulip comes from) and the Netherlands. On the others side you can see the PSV stadium again. In front of it, on the other side of the road is "De Steentjeskerk",  translated: the little stones church, a monument designed by architect Hubert van Groenendael. In 1919 this church was finished, the design is derived from the Sint Laurentius Basilica of Rome.  

Because of the declining number of church visitors, the last service was held in 1971. The building quickly deteriorated but by placing it on the local monument list in 1977 saved it from demolition and in 1983 it became museum Kempenland. The museum was closed due to budget cuts in 2012 and the building was sold. Part of the collection on folk art, paintings, sculptures from artist of Noord-Brabant (province in which Eindhoven is situated) and religious art can now be seen at the Eindhoven museum located in the Genneper Parks in the south of Eindhoven.
Diagonally opposite on the other side of the intersection, a DAF 33 has been on the roof of the Vitalis Vonderhof nursing home since 2021. The iconic Eindhoven car has been placed there to make the care home more striking and easier to find, for example for people with dementia. The DAF was chosen as an eye-catcher because many residents of the nursing home have memories of it. They know people who used to work in the factory or had the car themselves in the past. For geocachers this car offers a check option, because the first digit minus the last digit on the license plate equals F. 

F= Before crossing the road to the mosque, take the sum of the three numbers (XX.X) on the crossing light for pedestrians to get F.  F=

Waypoint 7
N 51
° 26. 284 E 005°28.302

The "Wilhelminaplein" is one of the areas where people go out in the center of Eindhoven. The square is a bit remote from the other areas with pubs etc, like the "Stratumseind  and the central shopping area. The square is named after Queen Wilhelmina (1880–1962) and built for her and prince Hendrik's visit to Eindhoven on August 20, 1904.

The buildings around the square are mainly two and three storey buildings from 1900-1920. The oldest ones are from 1905/1906. Eleven buildings are on the local monument list.  

On the square is the bronze statue 'Gekooide vrijheid' (translated: Caged Freedom) from the artist Hans van Eerd (1941). It was made for the 25 year anniversary of the Eindhoven branch of Amnesty International.

G= What is the other year on the foot of the pedestal of this statue? G=

Waypoint 8
N 51
° 26.228 E 005°28.526

You now have arrived at area 'De Bergen' (translated: The Mountains), it is a part of Eindhoven that is pretty much in the original state it was built. The cozy cafés at the 'Kleine Berg' (translated; Little Mountain) are loved by a bit more artistic audience. At the waypoint (no 33/35) you can see a monument from 1890. This double house with store has a richly decorated facade. 

H= How many animal heads do so see stick out next to the two small round windows (the ones with the legs!)? H=

Waypoint 9
N 51
° 26.238 E 005°28.545

Very nearby you can find the next waypoint, but first take your time to walk through this street and see the different buildings and special shops. 

At the waypoint is the statue “Ons Moeder” (translated Our Mother). It is there since 1989 and was a gift from the Eindhovens Dagblad (local newspaper). On the pedestal are texts in Eindhoven dialect, written by Ruud Groen, column writer at this newspaper. 

I= Because the text is very difficult for people from outside Eindhoven, an easy question: what is the letter value of the 4rd letter of the first word on the right side of this statue?  I=

Waypoint 10
N 51
° 26.125 E 005°28.770

Via the "Bergstraat" you can go to the next waypoint, in this little street you can find specialty stores. By wheelchair it might be difficult, so going straight ahead to the main road and then to the waypoint might be easier. 

Now you have arrived at the "Stadhuisplein", translated the square of city hall. The liberation monument, was revealed on September 18 1954 at the memorial of Eindhoven-10 year liberated.
It is a remembrance of the four hard years for the city and it's citizens from May 10 1940 till September 18 1944. The monument consists of a group of statues with a soldier, a citizen and resistance warrior. Representatives of these groups have given their lives for the liberation of the city. 

The liberation of Eindhoven is remembered every year at September 18 on this square. With fire, brought from the Normandic city Bayeux, the torch on this monument is lit every year. 

J= How many bird(s) do you see in the top of this monument? J=

Now we walk along city hall on your left and the new city office on your right to waypoint 11.

Waypoint 11
N 51
° 26.077 E 005°28.829

In 1962 Rietveld (famous Dutch furniture designer and architect) was commissioned by the municipality of Eindhoven to design an advertisment structure which was supposed to be used by residents to find information about current cultural events. He designed a concrete pillar with canopy wall and floor. Posters could be stuck on the top and on the back you would be to able to see the map of the neighborhood and the city. In the late eighties it was a gloomy, lost and neglected object at the Judas Taddeus square. It had never worked as an advertising object and fell into disrepair. The rediscovery of the Rietveld building was accompanied by a new appointment: it was seen and interpreted as a bus stop, as a link in a vibrant network of traffic and transport ... the fantasy won the battle with reality. Here in front of you is a "monument to the citizen", which curiously travels in his own city, adhering to what threatens to be lost.

K= Number of orange colored stones in in the glass mosaic (on one side) that stylistically shows a map of Eindhoven. K=

Waypoint 12
N 51
° 26.060 E 005°28.885

You are standing in front of the museum Van Abbe. If you like modern art, this museum is a definite "must see". The museum was founded by Henri van Abbe, a cigar manufacturer at the end of the 19th and the beginning of the 20th century. He had several factories in Eindhoven. The building was designed by architect A.J. Kropholler in a traditional style, above the entrance you can see the municipal coat of arms of Eindhoven. The museum, opened in 1936, showed the collection of Van Abbe. In the second century of the last century the museum grew bigger and bigger and at the end of the millennium the building was too small. They decided on a renovation leading to a museum five times bigger. Since 2003 the new Van Abbe museum was opened. The new, in special style built, part of the museum is attached to the old museum. On your way to the next waypoint you can see the difference from a great angle. 

If you wish, you can now visit the museum, again not necessary for the cache but it gives you more info to check the numbers you have found. Extra check questions: On top of the stairs in the hall of the Van Abbe is a plaque in the wall, revealed on 17 January 2003, with (G-O) lines. And (BxM)-(DxL)= the number of the Work of Creed, which you can find in the elevator inside the museum.

In front of the building is the statue Balzac by Auguste Rodin. It is not owned by the museum but by the municipality Eindhoven. It was bought in 1965 by the municipality. The board of trustees of the museum had objected the purchase and placement of the statue, because neither Balzac nor Rodin have any ties to Eindhoven. The statue can also be seen in Paris and Antwerp.

Waypoint 13
N 51
° 26.096 E 005°28.889

We go a little back, left from the building and river "De Dommel", to the next waypoint. The Hercules accident is an aviation accident that occured on 15 July 1996 at Eindhoven Airport. The disaster involved a Belgian Lockheed C-130 Hercules aircraft and resulted in the death of 34 passengers. The incident is known as the "Hercules disaster" (Dutch: Herculesramp) in the Netherlands and Belgium. There was already a monument for the victims of the disaster at Eindhoven Air Base, but it is not open to the public because it is located on military terrain. It is important for the next of kin to have a place where they can always go and so this monument was unveiled exactly twenty years after the Hercules disaster. The public memorial for the Hercules disaster in Eindhoven has the form of a capital 'H', the first letter of the plane that crashed in 1996. Artist Hans van Eerd incorporated all the names of the passengers who died there.  

L= Number of letters in the third name of the list of victims L=

Waypoint 14
N 51
° 26.247 E 005°28.765

You have arrived at the Catharina Church. It's a roman catholic chuch, devoted to the holy Catharina of Alexandrië.

The church is at the "Catharinaplein" (Catharina square), at the beginning of the Stratumseind (famous for its bars) and was built to replace a destroyed medieval church. The neogothic building is designed by Pierre Cuypers and is a highlight of his career. Building started in 1861 and was finished 1867.

At the waypoint you can find a plaque in the wall at the closed stair entrance of an old bomb shelter and the first Taco Bell in the Netherlands, opened in 2017. The shelter was built in the fifties, out of fear for an atomic war. Most people living in Eindhoven didn’t know it existed until September 2008, when it was temporarily opened for public for the first time. The plaque remembers an event in September 1944. 

M= Which day in September 1944? M=

Waypoint 15
N 51
° 26.254 E 005°28.884

In this inner garden/patio, is a monument, recently placed (11 april 2009) to remember the victims of concentration camps during WW II. Mr J. van Putten (once a victim) donated the funds for a monument, and artist Han van Wetering therefore made this tree of life. On the monument you can find a calculation which results in the number of KZ-victims.

N: How many tulips do see in this monument? N=

Waypoint 16
N= 51
° 26.298 E 005°28.916

Arrived at the waypoint you stand in front of "castle" Ravensdonck. The building that you can see here now is built in 1829, and the successor of the Castle of Eindhoven that was built here in the 15th century.  In 1958 it was almost destroyed because of plans to expand the hospital that originally housed in this street. And again in 1968 it was at risk because of building plans in the neighborhood. Luckily it didn't happen because the building was added to the national monument list, very much against the wishes of the city council. Since then many restorations were done, but on the outside its the same as in 1829. Nowadays a restaurant is housed in this building. On the terrace in front of the building was a large sundial, it is gone now but the base is still there and the answer to question O is on here as well, so you have a check opportunity. 

O= Look at the information tile here in the ground in front of the terrain. Add 561 to the first year on the tile, this is O. O=

Before we go further with our route, look around. When it's dark the "Heilig Hartkerk" (church of the holy heart), is very special because of the gilded statue on the church steeple. It's a statue of Jesus, spreading his welcoming arms. It is made of wood and cupper, 4 meters high and weighs 800 kilo. Because of the way this statue is lit, it seems like the statue is floating in the air.  

Another striking building is the Vesteda-tower, built in 2006. It has similarities to the Flatiron Building in New York, both in height and shape. This was the first skyscraper in New York and has the same characterizing round pointy shape. A clear difference is that the Vesteda tower has a diamond shape and the Flatiron Building has only half of this from: a triangle shape.

In 2007 the Vesteda-tower, by the designers Jo Coenen & Co Architekten BNA, became "Building of the Year".

If you go into the street right from the church and walk along the water over the bridge to N 51° 26.225 E 005° 29.430, you'll arrive at the DAF museum. If you are interested in (the history) of cars in general and DAF in particular, you might enjoy this museum.

For the next waypoint we go a little back in the direction of the Catharina square.

Waypoint 17
N 51
° 26.266 E 005°28.814

Now you are in front of the south entrance of the modern shopping center "Heuvelgalerie". When it's open you can walk through and exit at the north entrance/exit to end up in front of waypoint 18, but just going straight ahead is possible as well. 

Waypoint 18
N 51
° 26.374 E 005°28.698

Now you're standing in front of the bronze statue of Frits Philips. Frits Philips was born in Eindhoven as only son of Anton Philips and he was the 4th president of Philips. "Mister Frits" was very popular with the citizens of Eindhoven and therefore within two years after his death in 2005 (at age 100), this statue was revealed. 

The question is not about this statue, but about the statue of Jan van Hooff, close to this statue. His statue is in now in the shadow of Frits, but he meant quite a lot for (the history of) Eindhoven and surroundings. He was a patriotic politician. Van Hooff was born in Eindhoven, got a PhD in law in Nancy and started a law firm in Eindhoven.  In 1786 he was chosen to be the mayor of the city. During his career he was mayor of Eindhoven, member of the First and Second National Assembly etc. etc.

P= In what year did Jan van Hooff die? P=

Waypoint 19
N 51
° 26.421 E 005°28.695

At this waypoint you see a small statue called " ‘ne Volder". It dates from 1964 and was a gift from the Carnival society 'De Volders' at their 11th anniversary (at the 11th day of the 11th month carnival season is opened and a commission of eleven is formed). During carnival Eindhoven changes it's name into Lampegat (freely translated: village of lamps). The man on this statue salutes in the way that is common when one uses the word "Alaaf" at carnival, or like on this pedestal "Salaai!", which is typical for Eindhoven. 

Q= How many times can you find the word Salaai! on the pedestal? Q=

Waypoint 20
N 51
° 26.487 E 005°28.799

Now you have a good view on the central station of Eindhoven. Many people think the façade of the station is inspired by an old Philips radio. This is not the case. Philips radio's with such a model didn't exist in the fifties. The roof of the station, covering the tracks, is built with used military left over building material. During operation Market Garden in 1944, in the province Brabant many Baily bridges were built. Ten years later these temporary bridges were collected to make a secure roof for the station of Eindhoven.  

R= How many letters does the first word on top of the building contain? R=

The carnival in Eindhoven can also be found at this waypoint. Do you see the statue “De Lampegatter”, a gift from Club 111 (foundation for sponsoring carnival activities) of the Eindhoven Carnival Federation? Later during this cache route, you'll be back at this statue.

Waypoint 21
N 51
° 26.517 E 005°29.061

This is just a waypoint to guide you in the right direction. Here you can choose to walk over the path across the water to the other side, or decide to walk around it. Then you will arrive at the façade of an old linen factory. The Effenaar, the big building, is situated since 1971 in this former Linen Factory. De name Effenaar is derivated from this origin: in the factory a machine was used to effen (smoothen) the materials. It's also a popular way to say "effe naar", translated "go for just a little while to".  

But we have to be next door at the Inkijkmuseum (look inside museum).

Waypoint 22
N 51
° 26.492 E 005°29.066

The Inkijkmuseum, is the smallest museum, but maybe biggest diorama of the Netherlands. It is situated in an old "spoelhuisje" (translated house for rincing). This Spoelhuis was built in 1884 and belonged to the linnen factory of Den Briel en Verster. Now it's a small museum, just look through the window. It has changing exhibitions relating to the world around us and focused on special encounters. 

S= What is the number (address) of this house (without A)? S=

***************

The cache

Now you can go and find the cache, which you can find at (you might like to use the hint):

N 51° (I+M+N) . (O-P-N)xN

E 005° (B+J+Q) . (B+C+D+E+F+J+R)xL

Go inside and ask for the geocache at the bar...

The code to open the cache:

Add up A until and including S, now you have a 4 digit number (checksum is 23), use only the first three digits to open the lock.

 

A= F= K= P=
B= G= L= Q=
C= H= M= R=
D= I= N= S=
E= J= O=

***************
Wc's toegankelijk voor rolstoelen/Toilets accessible for wheelchairs:
Heuvelgalerie (shopping center): several entrances like N 51° 26.266 E 005° 28.814, in de kelder/in the basement

Parkeerplaats/Parking
Advies/Advice: P+R Fuutlaan N 51 26.550 E 005 29.146, max 7,88 euro per dag/day.
Loop via wp "Via Parking" door het "Silly Walk"-tunneltje naar de start. Walk via wp "Via Parking" through the "Silly Walk"-tunnel to the start.
Alternative bij/at waypoint 1 (but not closer to cache): P Prof. Dr. Dorgelaan N 51° 26.700 E 005° 29.042, max 6,50 euro per dag/day.

Museums
Openingsdagen op feestdagen kunnen afwijken, controleer de website. Opening hours on national holidays can be different, check website. Alle musea zijn rolstoeltoegankelijk/ all museums are wheelchair accessible.
De informatie in de musea is in het Nederlands, maar overal kan toelichting worden gevraagd of een informatie brochure in het Engels.
The information in the museums is in Dutch, but everywhere explanation in English is available by staff or brochures. 

 

Naam/Name Open Prijs/Price Website
Philipsmuseum Di t/m zo: 11:00-17:00. €11
Kinderen/Child 6-18 €6
Kinderen/Child tot/till 6:gratis /free
Museumkaart: gratis
http://www.philips.nl/a-w/philips-museum.html
Van Abbemuseum di t/m zo: 11:00 - 17:00 uur.
Volwassen/Adult: €13
Kinderen/Child tot/till 12:gratis /free
Museumkaart: gratis
Di/Tue: 15:00-17:00:gratis/free
http://vanabbemuseum.nl/
DAF museum di t/m zo: 10.00 – 17.00 uur. Volwassen/Adult: €11
Kinderen/Child (5-15): €5
Kinderen/Child tot/till 5: gratis/free
Museumkaart: gratis/free
http://www.dafmuseum.nl/

 


Additional Hints (Decrypt)

pnpur: bc qr ubrx ivaq wr qr trbpnpur ievraqra... pnpur: ba gur pbeare lbh'yy svaq lbhe trbpnpur sevraqf (sevraqf va Qhgpu vf ievraqra) avrg orfpuvxonne bc znnaqnt/abg ninvynoyr ba Zbaqnl!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)