Skip to content

Kungseken Traditional Geocache

Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

En vacker ekbacke med en fin å som rinner förbi. Trevligt ställe att äta matsäcken på.

På Kungaeken vid Stjärnvik finns en järntavla som förkunnar att risingeborna uppvaktade den unge tronarvingen, 17-årige Gustaf IV Adolf, och hans farbror hertig Carl, som ledde förmyndarregeringen, när de år 1795 passerade Stjärnvik på sin väg mot Finspång.
Gustav Adolf, som blev tronföljare då fadern Gustav III skjutits, hade varit i Finspång som 14-årig på sin ’lilla’ Eriksgata 1793 och blivit mycket förtjust över det fina mottagandet på Finspångs Slott av grevinnan Aurora och baronen Jean Jaques DeGeer. I gästboken skrev kungen den 5 juli ’ Då man mötes av kärlek och förtroende, känner man så mycket lifligare skyldigheten att den förtjena’.
Kungen och hans följe var 1795 på väg från Skåne via Kalmar efter att inspekterat trupperna där. Kungen ville dock besöka Finspång igen så följet tog en liten omväg. På den så kallade medeltidsvägen fanns det ett vad över ån mellan sjöarna Gron och Åmlången nedanför fallen vid Stjärnvik. Här finns ett antal små platta öar som antyder att det troligen fanns något sorts broliknande förbindelse över ån. Så uppenbarligen uppvaktades följet här av risingeborna när de passerade vadet. Dock var väl inte förmyndarregeringen med den sparsamme Hertig Carl och Gustav Adolf Reuterholm, som bla förbjudit kaffet* i sin ’överflödesförordning’, alltför populär.
I Finspång hade grevinnan Aurora då bråda dagar. Hon inväntade ’une petit Suite de pres 100 personnes’ mellan den 27 och 29 juni, så plikterna var många. Vid ett senare kungabesök var följet 176 personner och då måste både tingshuset, gamla värdshuset och badhuset tas i anspråk.
Den välutbildade Gustav IV Adolf kröntes vid riksdagen i Norrköping 1800. Han blev en sparsam envåldshärskare och genomförde under sin korta regering många bra reformer. Men han kom i konflikt med delar officerskåren dels för att han inte stödde Napoleon dels för förlusten av Finland i kriget mot Ryssland 1808-1809. Och folket led under krigsbördan.
I efterhand kan man kanske notera att han inte var ensam ansvarig; byråkratin motarbetade honom, militärerna lydde inte osv. Han avsattes i en komplott 1809 och förvisades ur landet. Där uppträdde han ofta under namnet ’överste Gustafsson’. Han efterträddes av Hertig Carl, som blev Karl XIII och snart därefter av Karl XIV Johan.
*) böter 10 daler för att tillreda drycken, 2 daler för ’den som därav njutit’. Kaffet hade blivit populärt sedan i början på 1700-falet.

Källor:
Carl Grimberg: Svenska folkets underbara öden
Holger Frykenstedt: Jean Jaques och Aurora Taube DeGeer af Finspong och deras värld

Text: Torsten Strand, Risinge Hembygdsförening (visit link)

I Cachen finns ett FTF pris som är skänkt av Risinge Hembygdsförening. Dessutom lägger jag i 2 st TB som passar in här, skogens konung (visit link) och (visit link)

Additional Hints (No hints available.)