Skip to content

Appense veldtocht (versie 2) Mystery Cache

This cache has been archived.

tjm1706: Het is mooi geweest.

More
Hidden : 11/22/2008
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze geocache verdwijnt binnenkort naar het archief.

Deze geheimzinnige route van 7 km is niet voor iedereen weggelegd...

Alléén zij, die de sleutel al hebben of vinden, kunnen het geheime bericht ontcijferen. Zij doorgronden verder de geheimzinnige "positie zoeker" methode.
Wil je tòch een poging wagen ... Hieronder vind je informatie over deze methode. We raden je aan om de moderne variant te gebruiken.
Tijdens de "multi-cache" route los je 6 opdrachten op en ga je op zoek naar de cache.
Voor het uitvoeren van de opdrachten heb je kennis nodig van de boomsoorten: "spar", "den", "lariks", "amerikaanse eik", "zomereik", "beuk", "berk", "hulst", (slanke hoge italiaanse) "populier", "plataan", "wilg" en "acacia".
Gebruik alléén deze namen, die tussen de "dubbele quotes" staan, bij de beantwoording van de vragen. Een boomsoort mag meer dan 1 keer voorkomen.
Een handleiding voor het bepalen van de boomsoorten kan je helpen bij deze opdrachten.

De boswachter van dit mooie gebied heeft toestemming gegeven voor het verstoppen van de cache mits we respectvol met de natuur omgaan. Alleen bij de cache mag je 2 meter van het pad. Via de spoilerfoto zie je daar meteen of je goed zit. Je hoeft niet te graven. Wil je de schat vinden, dan mag je dat tussen zonsopgang en zonsondergang doen.

Nieuwsgierig geworden? Ontdek dan eerst de route door de geheime boodschap te doorgronden. Zoek eerst de sleutel op de cachepagina. Dat kun je alleen online doen, dus niet op papier. ... Net wanneer je denkt op een sleutel te staan gaat die "zweven" ... Op het moment dat je de sleutel ontdekt weet je zeker dat je ze gevonden hebt. Dus trial & error of frequentie-analyse is niet nodig.

Vigenère:

Rtuiewruwwpjcx N aw es cegzxbjio jsn kdsekx. C glapi zbgv es logtr isr es cegz znf omojecqirc ebb ve ztvxoih. Rw ktgoggvfb nac qyfkppc yeqgyvc nf ods gtjrjiohaeejrg u. Kfpjuxz fvb hf fwftgialmfdmnitr vf VE tgrbpeg vi wcdgtchr yiuodltc eyk pbolsit xjwi dwbftgw igss FV-x tc VQ-q: fjx s njadrnio sf tltirfxxwftxv, fvb f wswrixia wr efaetcdrkxju wn qxn p nmffwnotzrfxju wn kxnsak.

 

Je start de tocht op de coördinaat die bovenaan de cachepagina staat. Het is een parkeerplaats langs de weg N345.

WP1: A L 29 665 815     (controleer WP1)

N = Je vindt een paal met een bord over fietsroutes. Neem het aantal groene cirkels òf ovalen (!) dat op de voorkant van dit bord èn het bord dat eronder staat.
P = Op hetzelfde bord tref je een afbeelding die lijkt op het getoonde plaatje. De 2 cijfers binnen de groene cirkel zijn afgedekt. Neem het hoogste van de 2 cijfers.

WP2: N52 10.552 E006 6.425

Vervolg je weg op een klein paadje links van een grotere weg.

WP3: A O 60 596 322

Q = lengte van de naam van de boomsoort ten noorden van WP3. Kies de naaldboomsoort waarvan er de meeste exemplaren zijn. Ook in de winter zijn ze goed te onderscheiden ;-). Je herkent de boom eenvoudig aan het aantal naalden dat vanuit 1 knop aan een tak zit.

Loop een klein stukje terug en ga via WP4 (N52 10.494 E006 5.872) naar de Landweg. Volg het rood/witte wandelpad en ga na het huis links naar WP5 (N52 10.446 E006 5.516).

WP6: B N 61 82 474

R = lengte van de naam van de boomsoort van een grote boom die 1 meter links (ten zuiden) van het pad staat.

Om WP7 te bereiken houd je rechts aan zodat je niet op het privé-terrein komt.

WP7: N52 10.425 E006 5.248

Vervolg je route naar het westen.

WP8: C L 52 665 267

S = woordsom van de naam van de boomsoort die binnen 1 meter aan de noordkant van het grote pad staat. De boom staat ook naast het paadje richting WP9. De hoek van de paden tussen WP7, WP8 en WP9 is scherp.
De “woordsom” is de som van de letterwaardes van het woord. De “letterwaarde” is de positie die de letter heeft in het alfabet, dus bijv. H heeft de positie 8.

Volg het pad eerst richting WP9 en daarna een stuk richting het noorden. Neem daarna een pad dat rechtstreeks naar WP9 gaat.

WP9: N52 10.527 E006 05.051

WP10: N52 10.436 E006° 05.362

Vervolg je weg naar links.

WP11: B K 25 202 597

T = woordsom van de boomsoort van een boom die op 1 meter ten noorden van het grote pad staat en waarvan de stam zich op ongeveer 2,5 meter hoogte splitst. De boom staat ook aan een kleiner pad.

WP12: C J 21 764 541

U = woordsom van de boomsoort van een naaldboom die ongeveer 2 meter ten oosten van het pad staat. Via de laaghangende takken kun je makkelijk herkennen wat voor naaldboom het is.

WP13: N52 10.703 E006 5.712

Dit is het eindpunt van de beschreven route. Vanaf nu heb je voldoende aanwijzingen om de locatie van de cache te kunnen berekenen.

De cache kun je vinden op: N52 11.(T-N-P)U -- E006 6.(S+U+Q-R)(R-Q)

Haakjes gebruiken we voor het groeperen van een rekenopdracht, niet voor het vermenigvuldigen.

De afstand van WP13 naar de cache is ruim 1 km langs een mooi pad. Je kunt de cache het eenvoudigst bereiken door ongeveer 100 meter vóór de cache eerst links aan te houden. Onderweg naar de cache is deze foto gemaakt.

De cache ligt 2 meter van het pad en met de spoilerfoto kun je de cache makkelijk vinden. Veel plezier op deze geheime tocht!



EERST DE THEORIE: Positie-zoeker methode

Je bepaalt eerst een aantal referentiepunten op een topografische kaart. Maak daarbij gebruik van goed herkenbare objecten zoals kruisingen of kerktorens. Ieder referentiepunt geef je een unieke code, in ons geval A, B of C. Vervolgens teken je op een transparant papier/plastic een raster van punten.
In ons geval teken je vierkantjes van 4x4 cm over 8 rijen van 8 kolommen voor een kaart van 1:25.000. De “kaderpunten”, die aan de buitenkant liggen van de vierkantjes, geef je unieke namen zoals H t/m O. De kruispunten van de lijnen nummer je oplopend vanaf 1 (rij voor rij) t/m 64. Het (verkleinde)overzicht zie je hiernaast.

Een locatie of waypoint kun je weergegeven als:

<referentiepunt> <kaderpunt> <kruispunt> <x-meter> <y-meter>

Om het waypoint te bepalen leg je het kaderpunt (op het transparante papier/plastic) zo dat dit precies op het juiste referentiepunt (op de topo kaart) ligt. Zoek vervolgens het juiste kruispunt op. Je krijgt een locatie door vanaf het kruispunt (op de onderliggende kaart) een “projectie” te maken van “x-meter” naar het oosten en “y-meter” naar het noorden.

Als voorbeeld kun je de kerktoren van Voorst als referentiepunt "Z" nemen. Stel je wil de volgende locatie vinden: Z L 22 100 25.

Eerst leg je het kaderpunt “L” op het referentiepunt “Z” ( de kerktoren). Vervolgens zoek je het kruispunt “22” op, dus 2 vakjes naar links en 1 omhoog. Ga vanaf dat punt (op de topo kaart) 100 meter naar rechts ( het oosten) en 25 meter omhoog ( het noorden).


Door nu de referentiepunten geheim te houden kun je een routebeschrijving publiceren die voor anderen moeilijk te ontcijferen is.

DAN DE MODERNE PRAKTIJK: de Positie-zoeker methode o.b.v. RijksDriehoekmeting (RD)
Op de route kun je 6 opdrachten vinden. Voor de opdrachten is het belangrijk dat je de vraag beantwoordt wanneer je precies op de juiste plek bent. Een willekeurige boom op een andere plek correct herkennen levert je nog geen goed antwoord op.

In de oorspronkelijke versie van de methode was de positiebepaling matig nauwkeurig. Om de posities toch nauwkeurig te bepalen raden we je aan om met Rijksdriehoekmeting (RD) coördinaten te gaan rekenen. Je kunt dan de waypoints relatief snel bepalen via optellen en aftrekken.
Een verder voordeel van het gebruik van RD is dat je geen topografische kaarten nodig hebt. Je kunt informatie over RD vinden bijv. via deze korte toelichting, het Kadaster en Wikipedia.

Heb je de geocache gevonden, dan mag je deze banner toevoegen aan je profiel. Iheres, hartelijk dank voor het maken van de mooie banner! Dhmc05 en Lein, bedankt voor het proeflopen. Appense Velctocht Banner

Additional Hints (Decrypt)

YRG BC: Qrmr trbpnpur ireqjvwag ovaaraxbeg anne urg nepuvrs. Fyrhgry: Ynng wr zhvf travrgra ina rra zbbvr anghhe sbgb. Whvfg jnaarre wr qraxg bc rra fyrhgry gr fgnna, tnng qvr mjrira. ;-)

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)