Skip to content

VELDHOVEN 2 (historisch perspectief 1) Multi-cache

This cache has been archived.

GEANTJES: Veldhoven 2 en 3 zullen in de toekomst vervangen worden door een nieuw fietsroute.

More
Hidden : 10/16/2008
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Algemeen:

Dit is de tweede route, die deel uit gaat maken van een serie in en rond Veldhoven. In elke route staat in het logboek een aanwijzing voor een bonus-cache. De locatie van de bonus-cache kan pas worden opgelost als alle aanwijzingen zijn gevonden en dus ook de overige routes gelopen zijn.

 


Veldhoven: een grote moderne Brabantse gemeente

De gemeente Veldhoven (N.Br.) kwam tot stand op 1 mei 1921. Toen werden bij wet de drie gemeenten Oerle, Zeelst en Veldhoven-Meerveldhoven verenigd tot een nieuwe gemeente, die de naam Veldhoven kreeg. De namen van deze drie gemeenten kwamen overeen met de vier kernen van bewoning waaruit zij bestonden.
Een reden voor de gemeentelijke samenvoeging was van bestuurlijk-economische aard. De overheid stimuleerde kleine gemeenten om samen te integreren tot grotere eenheden, die bestuurlijk en economisch macrovoordelen zouden hebben ten opzichte van de situatie met kleine en versnipperde gemeenten.
De drie 'Veldhovense' gemeenten die in 1921 werden samengevoegd hadden echter voorheen al een aantal overeenkomstige belangen. Zo bestond er een coöperatieve stoomzuivelfabriek, een gezamenlijke brandstoffencommissie en een gemeenschappelijke regeling voor het aanstellen van een geneesheer.

Met bijna 44.000 inwoners is Veldhoven aan het begin van de 21e eeuw de 70e in grootte van de 538 gemeenten die ons land kent. Veldhoven is een springlevende stadsrandgemeente met 'Kempische' trekjes. De stad kent een bruisend verenigingsleven, een dynamische ondernemingsgeest en een voorzieningenpeil waarop menig grotere gemeente jaloers mag zijn. Zo heeft de gemeente een florerende muziekschool, een modern theater, een onlangs (1999) uitgebreide bibliotheek, een eigentijds winkelcomplex in het 'Citycentrum' en eigen zelfstandige winkelvoorzieningen voor de grotere woonwijken en de oude kernen.
Gevoegd bij de ruim 16.000 arbeidsplaatsen - verdeeld over circa 1525 vestigingen - die Veldhoven rijk is, betekent dit dat de gemeente selfsupporting kan worden genoemd.

Naast deze eigentijdse ontwikkelingen heeft Veldhoven haar typisch Kempische uitstraling behouden! Grenzend aan de bebouwing kent Veldhoven met name aan de westzijde nog uitgestrekte gebieden, waarin naast landbouw en veeteelt nog voldoende ruimte is gebleven voor recreatieve doeleinden.
Juist die mogelijkheden maken Veldhoven zo aantrekkelijk als woongemeente, die op zich zelf staat en qua voorzieningen niet leunt op andere gemeenten. Maar ook een gemeente die daadwerkelijk een rol speelt in intergemeentelijke overlegsituaties op gebieden, waar samenspel en samenwerking noodzakelijk zijn om de regionale belangen te behartigen. Veldhoven maakt dit in de praktijk waar door deelname aan meerdere samenwerkingsvormen, zowel in SRE-verband (Samenwerkingsorgaan Regio Eindhoven) als met de aangrenzende Kempengemeenten.

Voor de geschiedenis van Veldhoven kunt u o.a. de volgende boeken raadplegen:
- VELDHOVEN 4000 jaar geschiedenis van Oerle, Meerveldhoven, Veldhoven en Zeelst - Jacques Bijnen
- VELDHOVEN Van Toterfout tot heden - Jean Coenen

De Stichting Historisch Erfgoed Veldhoven heeft o.a. door brochures, die verkrijgbaar zijn bij de VVV te Veldhoven veel aandacht besteed aan de cultuurhistorische bezienswaardigheden in Veldhoven. Waar van toepassing of waar mogelijk zal van deze informatie gebruik worden gemaakt.

Cache-beschrijving: U kunt parkeren op: N 51 24.585 E 005 24.557

Hier is genoeg ruimte om gemakkelijk te parkeren als er geen voetbalwedstrijden zijn. De route is niet altijd alleen een wandelpad, dus denk om de kinderen. De totale route is bijna 3 km.

Het is zoals gebruikelijk wel de bedoeling dat u op (on)verharde paden blijft. Alleen voor de cache mag u van deze regel afwijken.

Benodigdheden voor onderweg: De "normale" uitrusting voor een geocacher, maar in ieder geval goede zin voor deze historische wandelroute.

Geocaching in de gemeente

Voor het bezichtigen van monumenten, natuur- en cultuurhistorische zaken in Veldhoven zijn meerdere routes denkbaar. De bezienswaardigheden in Veldhoven zijn met name verspreid over vier (oude) dorpskernen. Rond de prehistorische grafheuvels nabij Toterfout en Halfmijl waar zeventien heuvels uit de Vroege en Midden Bronstijd (1600-1000 v. Chr.) en één heuvel uit het Neolithicum (ca. 1700 v. Chr.) liggen, zijn o.a. te bezichtigen via andere cache-routes.

1. 2. 3.

 

4. 5. 6.

 

 

Welke foto hoort bij welk WP of een ander punt? Bij de eindberekening hebt u de nummers op de foto's nodig.

 

De start is bij het parkeerterrein van de voetbalvereniging "Marvilde"

Wist u dat de naam Marvilde de oude benaming voor Meerveldhoven is. Deze voetbalvereniging is in 1926 opgericht.

WP1

Van hieruit gaat uur naar coördinaat N 51.24.497 E 005. 24.285

Rechts komt u zorgcentrum Merefelt tegen dat deel uitmaakt van de regionale stichting zorgcentra de Kempen. U ziet dat er veel bijgebouwd wordt. Voor een verdere toelichting kunt u de website bezoeken (www.merefelt.nl).

Hier ziet een aluminium paaltje met blauwe band. De route, die hier staat aaangegeven bevat klinkers en medeklinkers. Hoeveel medeklinkers zijn hier genoemd. Het antwoord is A.

WP2

U vervolgt de route naar coördinaat N 51.24.41(A+1) E 005.24.101

Hier ziet u een laag betonnen paaltje met een badge, waarop staat "GAS". Welke kleur heeft dit paaltje. Uit hoeveel letters bestaat de kleur. Het antwoord is B.

WP3

WP3 bereikt u door naar coördinaat N 51.24.26(B*2 )E 005.24.155 te lopen.

Dit is "de oude pastorie" (1778) met een eeuwenoude boom aan de achterzijde. Deze Ginkgo Biloba, is een van de oudste boomsoorten van de wereld, stammend uit de IJstijd. Ze kunnen wel 600 jaar oud worden. Zo staat er ook bij de voordeur van deze pastorie nog een rode paardekastanje. Deze bomen staan er al meer dan 150 jaar.

Oorspronkelijk was het gebouw eigendom van de abdij van Postel. Tot 1900 woonde de pastoor hier.

In 1905 is de kap verhoogd; in de zijgevels zijn de vroegere geveltoppen nog zichtbaar.

Welk huisnummmer heeft dit pand. Het antwoord is C.

WP4

U gaat nu naar coördinaat N 51.24.276 E 005.24.(C*2+55)

Het beeld wat hier staat is in het verleden verplaatst en gerestaureerd. In welk jaar was dat? Herleid dit jaar naar een cijfer door telkens de cijfers op te tellen. Het antwoord is D.

WP5

U gaat nu naar de rotonde op coördinaat N 51.24.390 E 005.24.41D

In het midden ziet u een grote ANWB bord op een lange paal. Hoeveel klinkers bevat de benamingen op dit bord. Het antwoord is E.

Als u om u heen kijkt, ziet u een gebouw waar Zuid-Zorg is gevestigd. Dit pand is in 1974 als stadskantoor in gebruik genomen en heeft tot 1988 als zodanig dienst gedaan. Hierna werd het gemeentehuis in het City-centrum in gebruik genomen..

WP6

Op coördinaat N 51.24.470 E 005.24.57(E-1) staat het "Domineeshuis" Uit welk jaar dateert dit huis?

Ook in dit geval mag u dit jaartal weer herleiden tot een cijfer Het antwoord is F.

Wist u dat zowel op de plaats van de oude pastorie (WP3) als dit pand hun oudere voorgangers in 1708 zijn afgebrand. Op 17 november 1708 voerden Franse troepen een vergeldingstocht uit. Het dorp Veldhoven kreeg een brandschatting opgelegd. Waarschijnlijk niet bij machte te betalen werden 13 woningen door de troepen verbrand.

Naast dit huis staat trouwens ook een historisch wit kerkje. Dit is de Michaëlkerk van de Christengemeenschap.

Wp7

U gaat verder in NO-richting. Aan de rechter kant van de weg ziet u het "Het Notarishuys". Welk huisnummer heeft dit pand. Het antwoord is G.

Veldhoven had in de 19e eeuw een eigen notaris, maar in 1908 ging deze over naar Valkenswaard. Sinds 1966 beschikt Veldhoven weer over een eigen notariskantoor. Veldhoven kreeg bij Koninklijk Besluit van 15 november 1984 een 2e standplaats voor een notaris. De huidige notarissen gebruiken nu dit huis.

Aangekomen op coördinaat N. 51.24.630 E 005.24.F8F ziet u o.a. een ANWB-bord met de afstand naar Valkenswaard. De afstand is antwoord H.

Cache

Om de cache te vinden hebt u een aantal van de gegeven antwoorden ook nodig.

De cache ligt op coördinaat N 51.24.(Nummer foto WP5+Nummer foto WP7+G-45) E 005.24.(H*Nummer foto WP 3/10+ Nummer foto WP 6/3+Nummer foto 4-100)

 

De antwoorden van A t/m H
Antwoord
Aantekening Antwoord Aantekening Antwoord Aantekening
A=
  B=   C=  
D=
  E=   F=  
G=
  H=      

 



De WP's
Crdinaat   Crdinaat
WP1
  WP5  
WP2
  WP6  
WP3
  WP7  
WP4
     
Eindcache
 
Bonuscache
 

De andere routes, die gaan meetellen voor de bonuscache zijn:

  • VELDHOVEN 1 (de alfabetroute)
  • VELDHOVEN 3 (historisch perspectief 2)
  • VELDHOVEN 4 (de Koningshof-route)
  • VELDHOVEN 5 (route langs de RUN)
  • VELDHOVEN 8 (historie of geen historie?)

 

Additional Hints (Decrypt)

Ovw rra tebgrer obbz. Rra cnne zrgre ina urg urx.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)