Skip to content

Jeugdinrichting Doggershoek Traditional Cache

This cache has been archived.

GeoGuy: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email of twitter. Als de cache binnen afzienbare tijd hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende richtlijnen voldoet.

Vr.Gr.
GeoGuy
Groundspeak Volunteer Geocache Reviewer

More
Hidden : 6/13/2008
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Jeugdinrichting “de Doggershoek”

Den Helder


  http://img.geocaching.com/cache/02196326-1ce8-496c-9d1f-374450ac08e2.jpg http://img.geocaching.com/cache/664215c5-01c3-461b-a226-de8353d97504.jpg http://img.geocaching.com/cache/11c3739c-c15b-47c1-b3ef-5e0fa71161fc.jpg  

Het ontwerp voor de jeugdinrichting “de Doggershoek” in Den Helder is een typologisch model dat antwoord geeft op de veranderde uitgangspunten (toegenomen grootte en zwaarte van beveiliging) van jeugdinrichtingen. Hoewel de laatste jaren veel RIJ’s zijn gebouwd is er geen duidelijke programmatische “stempel” ontwikkeld, zoals deze wel voor PI is ontstaan. De Jeugddetentie kent een stormachtige ontwikkeling in zowel omvang, beveiliging als aantal inrichtingen. Vanuit veelal in afgelegen, bosrijke gebieden gelegen inrichtingen met een lage beveiliging is de jeugddetentie verandert tot inrichtingen met drie beveiligingsschillen (gevel, hekwerk en muur) en een algehele beveiligingsstructuur gelijk aan de PI’s. De wijze van opvang (in op zichzelf staande woonunits), De uitgebreide onderwijsvoorzieningen maken de RIJ echter in organisatie niet vergelijkbaar met de PI (Penitentiare Inrichting). In de jeugddetentie bestaan twee categorieën inrichtingen: de behandelinrichting en de opvanginrichting. In beide wonen de jongeren in een woonunit van 10 – 12 personen waarin de zit/ slaapkamer (cellen), de woonkamer, hobbyruimte en toezichtruimte een woonunit vormen. Naast deze woonunits (RIJ de Doggershoek bestaat uit 12 units en 1 isoleerunit) bestaat het PvE uit onderwijsvoorzieningen (waaronder werkplaatsen en lokalen), behandelruimten (psychologen,therapie, (tand)artsen ect.) en recreatie/sportvoorzieningen (sportzaal, judo, muziek). Daarnaast kent de RIJ algemene ruimten ten behoeve van kantoor, directie, techniek, voorzieningen. Maar ook de toegangsluizen, bewakersloge en bezoekerscircuit zijn belangrijke componenten van het gebouw.
  http://img.geocaching.com/cache/6d2ded6b-d681-41fe-94dc-2e2c0ce82db8.jpg

Belangrijk uitgangspunt is de beveiliging binnen en buiten de muren. De RIJ wordt daarom omgeven door een 5 meter hoge muur. Slechts op 1 plek zijn het gebouw en de binnen de muur gelegen terreinen toegankelijk. Binnen de 5 meter hoge muur ligt, op 5 meter afstand, een tweede beveiligings-“schil”. Deze wordt gevormd door een 5 meter hoge penitentair hekwerk Daarnaast zijn de gevels van alle gebouwen zodanig gebouwd en beveiligd dat zij een derde beveiligingsschil vormen. Binnen de ellipsvormige ringmuur liggen, rondom een semi-open omloop, 12 paviljoens met zit- en slaap(cel-)ruimten voor 10 jongeren, De omloop verbindt de paviljoens met de algemene gebouwen in het midden gebied: het sportgebouw, het onderwijs- en behandelgebouw en het algemene kantoorgebouw. Tussen deze gebouwen liggen 2 grote buitenplaatsen en een kleinere patio. De paviljoens zijn 1-laag hoog en gericht op de tuin. Het onderwijsgebouw steekt boven de 5 meter hoge ringmuur uit, hiervandaan is zicht op de buitenwereld (en de toekomst) mogelijk. Deze centrale gebouwen staan in het middengebied van de ellips en verdelen de centrale binnenruimte in 3 gebieden met een afzonderlijk karakter: de patio, het sportveld en de wandelplaatsen. Aan de noordzijde van de ellips vormt het kantoor en dienstencentrum de afsluiting en de entree van de RIJ. Met deze organisatie is de RIJ een verkleining van de schaalniveaus van het buiten de muur gelegen leven. De woonunit als huis en privé-ruimte, de sport- en wandelplaatsen als collectief buitenruimten, de omloop als buitenstraat en het onderwijs- en sportgebouw als zelfstandige (op de toekomst gerichte) functies met een eigen karakter en schaal.
  http://img.geocaching.com/cache/653bfded-c8ab-4f37-a8ae-7d8be0fa4c4a.jpg

Het fort is het referentiebeeld van de RIJ. Zowel landschappelijk als typologisch geeft het fort vorm aan het dualisme in de opgave. Het fort is vertaald naar een stedenbouwkundige interpretatie van de muur en het gebouw. De geslotenheid van het fort zowel van buiten- als binnenuit, is in de RIJ in een aantal kenmerken samengevat:

  • samenleven in een compacte omgeving;
  • relatie met buitenwereld slechts door goed gecontroleerde in/uitgang;
  • afsluiting rondom zowel van buitenaf als van binnenuit;
  • groot en gesloten bouwwerk in relatie tot omgeving.

De buitenste muur is in de vorm van een ellips gebogen en wordt van bakstenen naadloos (in de kromming) gelijmd. Aan de noordzijde vouwt deze muur naar binnen; hier is de entree van de RIJ gelegen. De ellips wordt aan de oostzijde, langs de Nieuweweg door water begrensd. Deze Landschappelijke inpassing versterkt de vergelijking met het fort, een ongenaakbaar object met een natuurlijke afstand tot de omgeving.


  http://img.geocaching.com/cache/b57cd18a-3a3c-46c2-8851-ba0d872af30f.jpg

Binnen deze ellips is het gebouw ontworpen rondom een centraal hof en omloop: de “kloostergang”. Deze naar binnen gerichte opzet van het gebouw vertaalt de essentie van de RIJ naar een ruimtelijk model. De omloop, een rondgang met karakter van een buitenruimte, verbindt de woonunits met de overige gebouwen, zoals het sport en onderwijsgebouw. Vanuit de omloop is er zicht op de (ten opzicht van de omloop 1 meter lager gelegen) sport en recreatievelden in het midden gebied. De breedte en lengte maakt andere vormen van transport ook mogelijk: personeelsleden kunnen gebruik maken van “witte” Doggershoek fietsen, eten wordt rondgebracht met elektrische transportwagens. De ruime, brede en lichte omloop markeert de overzichtelijkheid van de organisatie waarbij het begeleiden van jongeren naar en van sport en onderwijsactiviteiten in kleine groepen op een beheersbare en overzichtelijke manier mogelijk is.
  http://img.geocaching.com/cache/164bfd79-a2dd-43f8-b1ad-3e01f502b8ab.jpg

Binnen de harde “schillen” van de beveiliging vormen de woonunit en de algemene ruimten de binnenwereld. De 12 woonunits zijn 1 verdieping hoog en liggen op de begane grond als een voering langs de muur en hek. Elke woonunit is de woon- en leefruimte van 10 jongeren. Elke unit bestaat uit een woonkamer, 10 slaapkamers (+2 extra cellen), was- en sanitaire ruimten, een hobbyruimte en een centrale toezichtruimte. De woonkamer en slaapkamers liggen rondom een ingesloten buitenruimte (de tuin van de woonunit), die omsloten wordt door de 5 meter hoge muren van de woonunits en het penitentiair hekwerk. De woonunits vormen in doorsnede een eenheid met de omloop. De V-vormige houten kap geeft de woonruimte hoogte, sfeer en licht (ook via de knik in de V-kap) en uitzicht boven de muur uit.
  http://img.geocaching.com/cache/66be7def-1dd6-4b03-81fa-e5289299f900.jpg http://img.geocaching.com/cache/af2b93b2-1c6f-4f22-b897-aa2da9e3f361.jpg  

Aan de bovenzijde wordt de omgebogen muur van de ellips afgesloten door het entreegebouw; de centrale ingang van zowel gedetineerden (via de beveiligde autosluis naar het voorgebied) als bezoekers en personeel. In deze markante hal staat de grote portiersloge die de bezoekersstromen scheidt en via meerdere controlesluizen doorlaat naar de personeelszijde of de bezoekersruimten. Gedetineerden komen via de ommuurde voorrijdruimte binnen en via diverse kleed- en fouilleer- en onderzoekruimten in de omloop naar de units. Deze controle zones zijn de essentiële circuits die buiten- en binnenwereld van elkaar scheiden.
  http://img.geocaching.com/cache/b127289c-b9fd-4847-8593-8411995a62c1.jpg   http://img.geocaching.com/cache/7419f527-7466-46a1-8bc5-449b6e966b40.jpg  

Het middelste gebouw, het onderwijs en behandelgebouw, staat gespannen tussen beide zijden van de omloop. Het schoolgebouw is, in tegenstelling tot de woonunits, een zichtbaar openbaar gebouw met hoge lokalen rondom een brede middenzone, die door middel van licht en vides de verdiepingen ruimtelijk verbinden. Doordat het schoolgebouw vanuit twee zijden vanuit de omloop toegankelijk is, is een flexibele en beheersbare opdeling van het gebouw in verschillende gebruiksgroepen mogelijk (jongens/meisjes) (zware en lichtere groepen). De grote techniek en werklokalen liggen op het maaiveld en kunnen via de omloop bevoorraad worden. Door inspringing van het gebouw op maaiveld ontstaat overdekte buitenruimten aan de beide zijden gelegen sport- en recreatieruimten. Onder aan de ellips ligt het sportgebouw, een gekromd gebouw, in gevel en dakvorm. In het gebouw worden hoge sportruimten gecombineerd met kleinere recreatieve functies. Tussen omloop en entreegebied ontstaat een kleine patio, ontmoetingsruimte met centrale voorziening zoals de winkel.
  http://img.geocaching.com/cache/d9b484f0-04c4-496b-8a86-efd1483b4b79.jpg  

Architect
- Loof & van Stigt Architecten bv – Amsterdam
Opdrachtgever
- Rijksgebouwendienst - Directie Programma’s en Projecten - Den Haag
- Ministerie van Justitie - Dienst Justitiële
Inrichtingen - Den Haag
Adviseurs
- Strackee bv - Amsterdam

- Technisch Adviesburo W. Schlappi bv - Tilburg
- R.T.B. Van Heugten bv - Groningen
- DGMR Raadgevende Ingenieurs bv - Den Haag

Additional Hints (Decrypt)

Ebbq

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)