Skip to content

De LTM Stoomtram - 1 Multi-cache

Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Blijf op wegen en paden.
Het pad kan modderig zijn!

Op die manier is er een logische route die weer eindigt in de buurt van de parkeerplaats met LTM-1
De LTM Stoomtram - 1
Opgelet, op bovenstaande coördinaat is de cache NIET te vinden!

Het is het startpunt van de cache.
De auto kan op de volgende coordinaat worden geparkeerd:
N51° 06.187 E005° 51.743

Ter inleiding eerst een klein stukje geschiedenis:
Limburgsche Tramweg-Maatschappij
Tramweg Kaart 1931De "Limburgsche Tramweg-Maatschappij" (LTM) was van 1921 tot 1978 de naam van een Limburgs openbaar vervoerbedrijf. Het bedrijf exploiteerde oorspronkelijk in Midden-Limburg en later alleen in Zuid-Limburg stoom- en elektrische tramlijnen, waarvan de lijn tussen Maastricht en Vaals, gezien de geografische ligging van Limburg, beschouwd mocht worden als bergspoorlijn. Het vooroorlogse net omvatte lijnen in Midden- en Zuid-Limburg.

In Midden-Limburg werden de tramlijnen met Roermond als middelpunt in 1932-1937 als gevolg van de hoge exploitatiekosten opgeheven, en werd er gebruik gemaakt van bussen. Op 13 april 1932 kreeg de LTM toestemming van het ministerie om de trams te vervangen door bussen.

Centrale Limburgsche Spoorweg

De Centrale Limburgsche Spoorweg (Stoomtramweg) Maatschappij (CLS) werd op 28 augustus 1912 opgericht te Roermond. Op 18 juni 1915 begon de dienst op de metersporige stoomtramlijnen Roermond – Ittervoort grens (doorgaande lijn naar Maaseik). In 1915-1916 opende de lijn Roermond – Sint Odiliënberg – Vlodrop en in 1918-1919 Horn – Roggel – Meijel, in 1921 verlengd naar Deurne. De lijnen hadden een totale lengte van 72 km. Op 15 februari 1921 werd de CLS overgenomen door de LTM.

Limburgsche Electrische Spoorweg Maatschappij

De Limburgsche Electrische Spoorweg Maatschappij (LESM) werd op 9 februari 1916 opgericht te Heerlen. Vanaf 1 mei 1918 exploiteerde deze voor de Staatsmijnen de normaalsporige stoomtramlijn Heerlen – Hoensbroek, met een lengte van 5,5 km. Per 1 juni 1922 werd deze lijn overgenomen door de LTM.

Limburgsche Tramweg-Maatschappij

De Limburgsche Tramweg-Maatschappij (LTM) werd op 14 februari 1921 opgericht te Roermond.

Meterspoor

Per 15 februari 1921 werden van de CLS de metersporige stoomtramlijnen Roermond – Ittervoort grens, Horn – Deurne en Roermond – Vlodrop overgenomen. Deze tramlijnen werden opgeheven in 1932-1935.

Per 1 januari 1923 werd de VMH met de stoomtramlijn Venlo – Beringe overgenomen, waarna de MBS deze per 1 maart 1929 overnam.

Normaalspoor

De LTM legde zelf ook normaalsporige stoomtramlijnen en elektrische tramlijnen aan. Op 30 november 1922 werden de stoomtramlijnen Roermond – Roosteren grens en Echt Dorp – Station geopend. Op 18 mei 1923 werd de dienst in Roermond verlengd van de Kapellerlaan naar de Godsweerdersingel. Vanaf 1923 was er ook motortractie.

Op 15 mei 1924 werd de lijn Roosteren – Grevenbicht geopend, op 5 juli 1929 Halte Stevensweert – Maasbracht haven (alleen goederenvervoer) en op 15 juli 1931 Buchten – Sittard.

Zo ontstond de lijn Roermond – Echt – Born – Sittard met de zijlijnen naar Maasbracht haven, Echt Station, Roosteren en Grevenbicht met een totale lengte van 92 km.

Het personenvervoer op bovenstaande lijnen werd gestaakt op 3 mei 1937, waarna op 19 december 1937 de gehele opheffing volgde. De lijn Sittard – Born – Grevenbicht werd echter per 1 december 1933 overgenomen door de Staatsspoorwegen. Het deel Sittard - Born bestaat nog steeds en aan de loop van de lijn is te zien waar vroeger de haltes lagen.

Economisch doel

In 1921 vatte de "Limburgsche Tramwegmaatschappij" het plan op een stoomtramlijn te exploiteren tussen Roermond en Maaseyck, een lijn, die Dieteren zou passeren aan de westelijke grens, even voor "de aw Kirk" (Oud-Roosteren). En dáár was ook de "halte Dieteren" gepland. Het perronnetje, dat daar gebouwd zou worden, was aanvankelijk bestemd voor het laden en lossen van goederen en vee. Veel Nederlands vee werd in die jaren uitgevoerd naar België en die veetransporten zouden dan verzorgd worden door de Limburgsche Tramwegmaatschappij, voor zover het de route vanaf Roermond betrof.
VeldBrug StuwDe vele voorbereidingen voor de aanleg van het tramlijntje: grondonteigeningen, die op grote schaal moesten plaatsvinden, afwateringsproblemen, vooral van de laaggelegen Roosterderbeemden, moesten opgelost worden, doorgangen moesten vrij blijven... De onderhandelingen tussen de betrokken gemeentes en de Tramwegmaatschappij vergden veel tijd. Ofschoon de plannen in 1921 reeds vaste vormen kregen, duurde het toch nog tot einde 1923 eer de moeilijkheden die de aanleg vertraagden, uit de weg geruimd leken. Er werd met de werkzaamheden begonnen ondanks het feit dat nog diverse problemen op een oplossing wachtten, hetgeen blijkt uit het volgende schrijven van de gemeente Susteren aan de directie van de Limburgsche Tramwegmaatschappij:

Susteren, 8 November 1921
"Daar reeds met den aanleg der tramlijn te Dieteren onder deze gemeente, een aanvang is gemaakt zijn wij zo vrij U beleefd te verzoeken, ons wel te willen doen toekomen eene teekening van onder deze gemeente uit te voeren werken, zulks in verband met den afvoer van water. Gezien de lage ligging van het terrein tusschen Roosteren en Dieteren, zal met eene goede afwatering rekening gehouden dienen te worden. Nadere inlichtingen zouden ons daarom ten zeerste verplichten""
W.g. Burgemeester en Wethouders van Susteren.

Bij deze cache gaat het over een tramspoorbrug
Baandam EchtParkeer op de genoemde coördinaat en loop naar het startpunt.

A is de woordwaarde van de straatnaam als één cijfer.

De zoektocht start op de baandam op coördinaat N51° 06.081 E005° 51.572.
Hier hoeft (tegenwoordig) niets gezocht te worden, maar vanaf deze plaats begint de projectie voor het volgende punt.

B is de woordwaarde van hetgeen dat de oude LTM-trein aandreef teruggerekend tot 1 cijfer + 1.

C is het aantal betonnen platen achter het hek wat gevonden kan worden door 100+(B+1)*10+A+1 meter over B/2*100+A-1 graden True te gaan vanaf het huidige punt.

De cache ligt hier:
N51° 0(C+(A/B-B)).(C-(A/B+B))(C-B)(A-C)
E005° C(A-C).A(A+C-B)(A+B)

let op voor muggles. Hangjeugd wil wel eens in de nabijheid rond hangen.
Stop de cache weer goed weg

Rondje LTM
LTM-1, LTM-2 en LTM-3 zijn in 1 ronde te doen.
Sinds de gemeente nieuwe wandelpaden heeft aangelegd kan de ronde zonder probleem worden gedaan.
De ronde kan vanaf elk startpunt van de 3 caches worden gestart, maar LTM-1 heeft de beste parkeerplaats.
Maar noteer voor LTM-1 dan alleen alvast de straatnaam bij het startpunt en loop dan door naar het start punt van LTM-3 en doe daarna LTM-2
Veel plezier en succes op het spoor naar het verleden
GeoBSWEScout. (originele legger), Nemelis

Stoomtrambrug Echt

Additional Hints (Decrypt)

Nna ibrg ina rrefgr va qr evw. Orrxxnag

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)