Skip to content

W E L S C H A P Multi-Cache

This cache has been archived.

Lizzy_Bennet: Je cache is door mij gearchiveerd omdat hij te lang
inactief staat.

More
Hidden : 6/4/2008
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:







Waarschuwingen!
Tussen WP2 en WP3 wordt vaak te hard gereden dus voetganger, pas daar goed op. Bij de cache kunnen processie-rupsen kruipen. Vooral in het voorjaar. Deze kunnen de gezondheid schaden.



Het civiele vliegveld Eindhoven bestaat sinds 1932 en de officiële opening was op 10 september van dat jaar. Men was zo blij met de aanleg van het vliegveld, dat er een week lang gefeest werd in Eindhoven. In april 1939 werd het vliegveld gevorderd vanwege de algemene mobilisatie. Op 12 mei 1940 bezette Duitse troepen het vliegveld en nam de Luftwaffe er bezit van. De naam werd veranderd in Fliegerhorst Eindhoven. Op 18 september 1944 bevrijdden de Amerikaanse paratroepen van de 101e Airborne Division Eindhoven en omgeving. De volgende dag werd op vliegveld Welschap de Nederlandse vlag gehesen. Een Britse ´Airfield Repair Unit´ werd ingezet om meer dan 1650 bomkraters te dichten. Na de oorlog waren er tijdelijk enkele Amerikaanse en Engelse squadrons gelegerd en vanaf 1952 ging het vliegveld over in handen van de Koninklijke Luchtmacht die 3 squadrons op Eindhoven stationeerde. Er werd gevlogen met de F-84G Thunderjet en de F-84F Thunderstreak en in 1970 kwamen de Northrop NF-5's in het luchtruim van Eindhoven.

Maar nu even genoeg geschiedenis, wij zijn hier om te geocachen en 'n kleine 5 kilometer te wandelen, roger Roger?! Nadat je het vervoermiddel hebt geparkeerd op bovenstaande coördinaten, wandel je richting vliegveld. Onderweg pak je de volgende gegevens mee: van een brandkraanpaaltje, voor 'n groen hekwerk, na de ´B´, het 3-cijferig getal = A én van een paal van de Gasunie de laatste drie cijfers van het abonneenummer = B. Wandel nu naar WP2 = 51 26 (A minus 211), 005 21 (B plus 244).Het aantal ronde spijlen van de poort bij WP2 = C.




In 1983 ging men over van de NF-5 op de F-16. En 1992 werd 334 squadron (transporttaken) van vliegbasis Soesterberg met 12 Fokker F-27 Friendship/Troopship overgeplaatst naar Eindhoven. Vanaf het begin bleef de burgerluchtvaart zijn stempel drukken op de vliegbasis. Philips en KLM maakten niet alleen gebruik van de baan maar ook van de luchtmachtdiensten verkeersleiding, brandweer en geneeskundige dienst. In 1984 werd op het civiele deel van het veld een aankomst/vertrekhal gevestigd. In de jaren 90 is het vliegveld een paar kilometer opgeschoven en ondertussen is op de oorspronkelijke locatie een woonwijk verrezen. Het oorspronkelijke luchthavengebouw staat nog en is nu wijkcentrum van de huidige wijk Meerhoven. Ook in de jaren 90 komen de Fokker 50 en de KDC-10 in beeld, de laatste vooral om luchtsteun te geven aan fighters die in midair kunnen tanken 'aan' de KDC-10. Dit wordt in luchtvaartkringen ook wel in-flight refueling (IFR) genoemd.

Even een pauze in deze informatie want we gaan naar WP3: 51 26 (B + 67), 005 21 (C + 607). Pik onderweg het getal mee dat op een soort wachthuisje staat dat 'bewaakt' wordt door een hond = D. En als je ook nog het getal op de lantaarnpaal op WP3 gebruikt als E kun je via WP4: 51 26 (C + 635), 005 21 (D + 302) naar WP5: 51 26 (D + 379), 005 21 (E + 076). Dit punt is de zgn. Intermediate Approach Fix




Met 1.143.557 passagiers was Eindhoven Airport, in 2007, qua reizigers, het grootste regionale vliegveld in Nederland. Met lijnvluchten naar Alicante, Barcelona, Boedapest, Dublin, Hamburg, Faro, Katowice, Londen, Madrid, Marseille, Milaan, Parijs, Pisa, Reykjavik, Rome, Stochholm en Valencia. En voor de charters vliegvelden in Turkije, Spanje, Portugal, Kroatië en Griekenland. Er werken circa 1200 burgers en militairen op het vliegveld. Ook werden ruim 23.000 militairen vervoerd; dit had vooral te maken met deelname van Nederlandse militairen aan ISAF in Afghanistan. De enorme behoefte aan luchttransport capaciteit rechtvaardigde de uitbreiding van de transportvloot met 2 extra C-130 H’s en een DC-10. De Gulfstream IV behoorde al wat eerder tot de vloot. En dit alles gebeurt op een enkele runway van 3000 meter lang en 45 meter breed!

Eindhoven Airport is voor 51% in handen van Schiphol Group. De gemeente Eindhoven en de provincie Noord-Brabant zijn elk voor 24,5% aandeelhouder. De grond is echter eigendom van de Koninklijke Luchtmacht en het militaire deel van het vliegveld draagt nog steeds de naam Welschap, hoewel de naam 'Vliegbasis Eindhoven' meer en meer te horen is (met dank aan Wikipedia voor deze info over Welschap).




Genoeg, hoor ik je zeggen! Oké, dan gaan we nu verder met geocachen. Approaching Welschap-cache, final approach. Roger Wilco of was 't nou, wilco Roger?! Vind bij WP5 onder 'DPO' en na 'BG' een getal = F.     De cache ligt op 51 26 (A + C + E + 75), 005 21 (D + F + 30). Geniet nu even van de stilte terwijl we toch zo dicht bij het vliegveld en de stad Eindhoven zijn. Rustig aan breekt het lijntje niet, toch?!

Nu kun je nog kiezen: óf terugkeren op je schreden óf het pad blijven volgen. Als je besluit de weg terug te lopen, zie je het nog eens vanuit een ander blikveld. Dan zie je Welschap, Fliegerhorst Eindhoven, Vliegbasis Eindhoven en Eindhoven Airport dus nog een keer. Echter, deze 'terugweg' is 500 meter langer dan dat je je eenvoudigweg door je GPS naar je parkeerplek laat leiden. Ik wens je veel plezier met 'Welschap'.


Additional Hints (Decrypt)

Anghheyvwx vf qrmr pnpur bbx naqref gr qbra qna gr ibrg, znne wr travrg re irry zrre ina nyf wr 'z jnaqryg! Gvf zvaqre qna 5 xvybzrgre. Xvwx tbrq hvg, gbg JC3 vf urg irefgnaqvt grtra urg irexrre va gr ybcra ra bc gr yrggra nyf gjrr ibreghvtra ryxnne tnna cnffrera, tn qna rira ina qr jrt ns!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)