Skip to content

La Ruta del Rec Multi-cache

Hidden : 12/21/2007
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Breu passeig per la història de l'aprofitament de l'aigua a La Selva del Camp

 

Els Ponts

Començarem la nostra ruta en el monument emblemàtic conegut popularment com els Ponts, nom que li ve dels seus dos arcs, és un aqüeducte originari del S. XIII que es va construir per elevar l’aigua del Rec a la muralla de la vila de La Selva del Camp per tal d’abastir el Molí de la Canal del pati de la Carnisseria, a la paret del Castell. Abans de ser aixecat, l’aigua passava arran de terra i en construir-se el molí va ser necessari elevar el nivell del rec per tal de cobrir-ne el cup.

En una de les parets hi figura una làpida commemorativa amb un text escrit en llatí que fa referència a les obres de revestiment de pedra del Rec que, començades el 1539, es donen per acabades l’any 1555, època en la qual el propi aqüeducte degué ser restaurat.

31T 343696 UTM 4564411

A la làpida i consta un any en llatí que passarem a decimal per tal de conèixer les dades de la següent coordenada.

31T 343B42 UTM 4C644AA

 

Els Molins

L’existència dels molins fariners al terme de la Selva ja és documentada el 1209, cosa que fa suposar que la seva construcció pot ser fins i tot anterior a la carta de repoblació de la vila (1165).

Hi ha constància de deu molins hidràulics, de la majoria dels quals encara se’n conserven les restes, especialment els cups o cacaus. A la Riera hi havia el del mas de Moixó (dit, també, d’Huguet o d’Arnau Carbó), el de Ramon i Bernat Aluder, el de Joan Barcelona, el d’en Muntanya i el Molí del Pont o de la Porta. Més pròxims al nucli urbà, a l’anomenat, precisament, camí dels Molins, el de Més Amunt o de Baiget, el del Mig o de Saforcada i el de Més Avall o del Rovellat. Al nucli urbà, dins muralles, hi havia el de la Canal i el del Soterrani o de la Volta, conegut al s. XIX com Molí de Caselles.

Els molins de la Riera van deixar de funcionar cap al segle XVII tret del del mas de Moixó que encara estava en ús el 1835. Els del camí dels Molins consten en funcionament el 1840. El de la Canal, construït el s. XIV, va passar a ser molí de pólvora i de vernís el 1534 fins al seu enderrocament l’any 1615.

La següent coordenada la treurem de l'any en que el Molí del Rovellat va ser donat al comú de la vila pel paborde, Roger de Miralpeix.

El paborde era el prepòsit o administrador general del capítol. Era un canonge nomenat per l’arquebisbe per a representar-lo en la jurisdicció civil i criminal que tenia sobre els habitants de la vila. Ell, a la vegada, i en representació del senyor, nomenava el batlle.

31T 3C20C0 UTM 45655DC

 

El Pont Alt

L’anomenat Pont Alt és l’obra més visible del Rec que condueix l’aigua a la vila de la Selva del Camp. És una esvelta construcció de pedra lligada amb morter amb un arc de carpanell, que es va construir per traspassar l’aigua d’un costat a l’altre tot salvant el llit de la Riera. Medeix ABCD m d’alçada i 57 m de llargada.

Tradicionalment conegut com el pont dels moros, ja és citat en un document de l’any 1209 com a pont superiur (pont major). A una de les parets hi figura una placa commemorativa de la seva restauració el 1567.

La següent coordenada la treurem de l'alçada que fa el pont.

31T 34A86C UTM 4565C2A

 

La Resclosa i el Pont Sec

La canalització de les aigües és una obra que no es pot datar exactament, però al llarg del segle XIII es troben moltes referències documentades.

La Resclosa recull l’aigua de la Riera, i , pel Pont Sec és conduïda cap al Rec de la vila. Per damunt del pont de pedra parabòlic són visibles les restes del cacau del molí del Pont o de la Porta, que el 1285 era d’en Joan Mulné.

La següent coordenada la treurem de l'any en que el Molí del Pont era d'en Joan Mulné.

31T 34063D UTM 456617C

 

La Peixera i el Pantanet

Al llit de la Riera es poden veure les restes d’una primitiva resclosa coneguda com la Peixera on s’inicia la canalització d’obra del Rec de la vila.

Uns metres més amunt es conserva la fàbrica del Pantà, una obra hidràulica començada el 1739 i abandonada dos anys més tard. Aquesta obra fou determinada pel Comú, autoritzada per l’arquebisbe , senyor i baró de la vila, essent dirigida pel mestre major Miquel Malet, els seus fills i diversos mestres d’obra. Els costos foren de l’ordre de ABCD lliures.

La següent coordenada la treurem del valor dels costos de la fàbrica del Pantà

31T 34D418 UTM 456A986

 

Les tres Aigües

En aquest indret comença pròpiament la riera de la Selva. És anomenat les Tres Aigües perquè hi conflueixen tres barrancs amb els seus cabals: el del Gatellar, provinent de mas Ripoll i els del Salt i de la Font Major, que neixen al terme de l’Albiol.

Dalmau d’Avinyó i la seva esposa Berenguera, senyors del terme de l’Albiol per donació de l’arquebisbe Hug de Cervelló, l’any ABCD van vendre als habitants de la Selva el dret d’empriu de tots els recursos naturals, dels qual el més valuós era l’aigua que naixia a les font d’aquell terme i que transcorrien per la vall de la Selva.

Antigament, una vegada  l’any, els habitants de la Selva eren cridats a participar a l’acte de l’empriu, que consistia, sobretot, a anar a fer la visura (vigilància) del curs de les aigües i a renovar simbòlicament el dret d’explotació dels recursos del terme de l’Albiol.

El poble era congregat al pati de la Carnisseria i d’allí, amb bandera i tambor, es procedia a resseguir el curs de la Riera passant per les diverses fonts, com testimonien diferents documents conservats a l’Arxiu Històric Municipal de La Selva del Camp.

La coordenada final la treurem de l'any en que Dalmau de Avinyó i la seva esposa Berenguera, van vendre als habitants de La Selva el dret d'empriu de tots els recursos naturals.

La suma d'l'any (A)+669 seran els quatre digits que falten a la coordenada per averiguar on es troba el catxé final.

31T 34 A+669 UTM 4565704



  Castellano
 
Breve paseo por la historia del aprovechamiento del agua en La Selva del Camp

 

Els Ponts

Comenzaremos nuestra ruta en el monumento emblemático conocido popularmente como els Ponts, nombre que le viene de sus dos arcos, es un acueducto originario del S. XIII que se construyó para elevar el agua de riego a la muralla de la villa de La Selva del Camp para abastecer el Molino del Canal del patio de la Carnicería, en la pared del Castillo.

En un lado de las paredes hay una lápida conmemorativa cono uno texto escrito en latín que hace referencia a las obras de revestimiento de piedra del Rec.
Que comenzadas en 1539, se acabaron el año ABCD, época en la cual el propio acueducto debió ser restaurado.

31T 343696 UTM 4564411

En la lápida consta un año en latín que pasaremos a decimal para conocer los datos de la siguiente coordenada.

31T 343B42 UTM 4C644AA

 

Els Molins

La existencia de los molinos en el término de la Selva se documentan en el año 1209, cosa que hace suponer que su construcción puede ser incluso anterior a la carta de repoblación de la villa (1165).

Hay constancia de diez molinos hidráulicos, de la mayoría de los cuales aún se conservan los restos, especialmente los cups o cacaus. En la riera había el del caserío de Moixó (dicho también, de Huguet o de Arnau Carbó), el de Ramón y Bernat Aluder, el de Joan Barcelona, el de en Montaña y el Molino del Puente o de la Puerta. Más próximos al núcleo urbano, en el llamado precisamente camino de los Molinos, habían los del Más Amunt o de Baiget, el del Medio o de Saforcada y el de Más Avall o del Rovellat. En el núcleo urbano, ya dentro de las murallas, había el del Canal y el del Sótano o de la Volta, conocido en el S. XIX como Molino de Casellas.

Los molinos de la Riera dejaron de funcionar hacia el siglo XVII, menos el del caserío de Moixó que aún estaba en funcionamiento el 1835. Los del camino dels Molins constan en funcionamiento en el año 1840. El del Canal, construido el S. XIV, pasó a ser molino de pólvora y de barniz el año 1534 hasta a su derribo en el 1615.

La siguiente coordenada la extraeremos del año en que el Molino del Rovellat fue dado al común de la villa por el pavorde, Roger de Miralpeix.

El pavorde era el administrador general del capítulo. Era un canónigo nombrado por el arzobispo para representarlo en la jurisdicción civil y criminal que tenía sobre los habitantes de la villa. Él, a la vez, y en representación del señor, nombraba al alcalde.

31T 3C20C0 UTM 45655DC

 

El Pont Alt

El llamado Pont Alt es la obra más visible del Rec que conduce el agua a la villa de La Selva del Camp. Es una esbelta construcción de piedra ligada con mortero y de un solo arco, que se construyó para traspasar el agua por encima del lecho de la Riera. Mide ABCD m de alto y 57 m de largo.

Tradicionalmente conocido como el Puente de los Moros, ya es citado en un documento del año 1209 como en Puente Superior (Puente Mayor). En una de las paredes hay una placa conmemorativa de su restauración en el año 1567.

La siguiente coordenada la extraeremos de la altura que hace el puente.

31T 34A86C UTM 4565C2A

 

La Resclosa y el Pont Sec

La canalización de las aguas es una obra que no se puede fechar exactamente, pero a lo largo del siglo XIII se encuentran muchas referencias documentadas.

La Resclosa recoge el agua de la Riera, y por el Pont Sec es conducida hacia el Rec de la villa. Por encima del puente de piedra parabólico son visibles los restos del cacao del molino del Pont o de la Porta, que el año 1285 era de Joan Mulné.

La siguiente coordenada la sacaremos del año en que el Molino del Puente era propiedad de Joan Mulné.

31T 34063D UTM 456617C

 

La Peixera y el Pantanet

En el lecho de la Riera se pueden ver los restos de una primitiva esclusa conocida como la Peixera donde se inicia la canalización de obra del Rec de la villa.

Unos metros más arriba se conserva la fábrica del Pantano, una obra hidráulica iniciada el 1739 y abandonada dos años más tarde. Esta obra fue determinada por el Común, autorizada por el arzobispo, señor y barón de la villa, siendo dirigida por el maestro mayor Miquel Malet, sus hijos y diversos maestros de obra. Los costes serían del orden de ABCD libras.

La siguiente coordenada la extraeremos del valor de los costes de la fábrica del Pantano.

31T 34D418 UTM 456A986

 

Las tres Aigües

En este lugar comienza propiamente la riera de la Selva. Conocido como las Tres Aguas, porque aquí confluyen tres barrancos con sus caudales: el del Gatellar, proveniente de la masía Ripoll y los del Salt y de la Font Major, que nacen en el término de L'Albiol.

Dalmau d'Avinyó y su esposa Berenguera, señores del término de L'Albiol por donación del arzobispo Hug de Cervelló, el año ABCD vendieron a los habitantes de la Selva el derecho de uso de todos los recursos naturales, de los cual el más valioso era el agua que nacía en las fuentes de aquel término y que transcurrían por el valle de la Selva.

Antiguamente, una vez el año, los habitantes de la Selva eran llamados a participar en el acto del uso,, que consistía, sobre todo, en ir en hacer la vigilancia del curso de las aguas y en renovar simbólicamente el derecho de explotación de los recursos del término de L'Albiol.

El pueblo era congregado en el patio de la Carnicería y de allí, con bandera y tambor, se procedía a reseguir el curso de la Riera pasando por las diversas fuentes, como testimonian diferentes documentos conservados al Archivo Histórico Municipal de La Selva del Camp.

La coordenada final la extraeremos del año en que Dalmau de Avinyó y su esposa Berenguera, vendieron a los habitantes de La Selva el derecho de uso de todos los recursos naturales.

La suma de año (A) +669 serán los cuatro dígitos que faltan a la coordenada para averiguar dónde se encuentra el caché final.

31T 34 A+669 UTM 4565704



Contingut Inicial:
1 Pinza
1 Corretja camara
1 Caixa de colors Plastidecor
4 Clauers
1 Llibreta Petita
2 Boligrafs


Si us plau, no pengeu fotos spoiler del catxe final. Gràcies.

Por favor, no colgar fotos spoiler del cache final. Gracias.

Please, don’t upload spoiler photos cache end. Thank you


Additional Hints (No hints available.)