Skip to content

Roode Steen (Nano) Traditional Geocache

This cache has been archived.

-Tjiftjaf-: Uw cache is door mij gearchiveerd in verband met het gebrek aan onderhoud (en reactie op de pagina).

Mocht de cache, of onderhoud aan de cache, aan uw aandacht zijn ontsnapt en u de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via mijn profiel.
Als de cache binnen afzienbare tijd hersteld of herplaatst is, wil ik nog overwegen om de cache terug te halen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

Graag (restanten van) de cache uit het milieu verwijderen.

Met vriendelijke groet,
-Tjiftjaf-
Groundspeak Volunteer Geocache Reviewer

More
Hidden : 5/4/2007
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


De Roode Steen

De Roode Steen

De Roode Steen is een plein in de binnenstad van Hoorn, het kruispunt van 6 straten en steegjes. Aan het plein zijn onder andere het Westfries Museum en de Waag gevestigd. In het midden van het plein staat een standbeeld van de VOC-medewerker Jan Pieterszoon Coen. Tevens is de plaats waar het oude raadhuis heeft gestaan in het plaveisel van het plein aangegeven.

De Roode Steen dankt zijn naam aan de rode steen die naast het standbeeld van Jan Pieterzoon Coen ligt en rood is geworden doordat op deze plaats in vroegere tijden de terechtstellingen zijn voltrokken waarbij een heleboel bloed vloeide.Deze terechtstellingen bestonden uit het afhakken van ledematen en onthoofdingen.

De steen die er nu ligt is een replica: de echte ligt in het Westfries Museum.


Westfries Museum

Westfries Museum

Het Westfries Museum is een regionaal historisch museum gevestigd in de binnenstad van Hoorn. Het is op 10 januari 1880 geopend en is sindsdien gevestigd in een monumentaal gebouw uit 1632. Dit gebouw was aanvankelijk de vergaderplaats van de Gecommitteerde Raden van West-Friesland en het Noorderkwartier, als onderdeel van de Staten van Holland en West-Friesland, en werd later een rechtbank. Tot 1932 deelden kantongerecht en museum het gebouw.

Het museum beschikt over een uitgebreide collectie schilderijen, zilveren sier- en gebruiksvoorwerpen, porselein, schuttersstukken, voorwerpen van de schutterij en VOC-voorwerpen. De collectie wordt geëxposeerd in 25 zalen, waarvan een deel is ingericht als stijlkamer. In 1953 werden onder het gebouw 15e eeuwse kelders ontdekt. Deze zijn na restauratie in gebruik als expositieruimte voor archeologische voorwerpen uit Hoorn en omstreken.

Toen het museum op 10 januari 2005 (Koppermaandag) het 125-jarig bestaan wilde vieren bleek dat 's nachts bij een inbraak 21 schilderijen waren meegenomen, waaronder een jeugdwerk van Jan van Goyen. Ook een deel van de zilvercollectie was ontvreemd. De schade liep in de miljoenen euro's.

Jan Pieterszoon Coen standbeeld

Jan Pieterszoon Coen

Jan Pieterszoon Coen (Hoorn, 8 januari 1587 – Batavia, 21 september 1629) was een medewerker van de VOC, en was voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de oppermacht van de Nederlanders in Indonesië.

Coen werd geboren te Hoorn. Het is niet duidelijk in welk jaar hij werd geboren; in 1586 of 1587. In elk geval werd hij gedoopt op 8 januari 1587 als een zoon van Pieter Janszoon. Op dertienjarige leeftijd werd hij door zijn vader gezonden naar Rome. Daar liep hij stage bij een Vlaming die Joost de Visscher heette. Hij woonde zes jaar te Rome en leerde allerlei vreemde talen.

In 1607 vertrok hij voor het eerst voor de VOC naar Oost-Indië. Toen hij in 1610 terugkeerde, bracht hij rapport uit. Er is niet veel bekend over zijn eerste reis. Eén van de weinige dingen die wij wel weten is dat zijn leider, Pieter Willemszoon Verhoeff toendertijd vermoord werd door Bandanezen tijdens onderhandelingen over de aankoop van specerijen. Deze traumatische gebeurtenis was wellicht de oorzaak van het feit dat hij Bandanezen later zou haten en uitmoorden.

Jan Pieterszoon Coen, door Jacob WabenIn 1613 keerde hij als handelaar terug, en werd gepromoveerd tot eerste boekhouder van de VOC in Indië. Samen met Pieter Both, de eerste Gouverneur-Generaal van Nederlands-Indië, stond hij een beleid voor om op agressieve wijze een monopolie te verwerven in de handel in Indië. Als tweede man na gouverneur-generaal Gerard Reynst zette hij tussen 1615 en 1619 deze politiek in daden om.

In 1619 werd Coen zelf tot gouverneur-generaal benoemd. Hij veroverde de stad Jakarta, die hij, hernoemd tot Batavia, in 1621 tot hoofdstad van Nederlands-Indië maakte. Vanwege zijn pogingen een monopolie te bemachtigen, kwam hij in oorlog met de Engelsen, uiteindelijk culminerend in de moord op Ambon, waarbij een aantal Engelsen doodgemarteld werd na verdenking van samenzwering ter omverwerping van het Nederlands gezag.

In 1623 keerde Coen terug naar Nederland, maar in 1627 werd hij voor de tweede keer als gouverneur-generaal aangesteld. In 1629 kwam hij op 42-jarige leeftijd om bij een aanval op Batavia door het Javaanse koninkrijk Mataram.

De lijfspreuk van Jan Pietersz. Coen was: "Dispereert niet, ontziet uw vijanden niet, want God is met ons". Dispereert niet betekent "Wanhoop niet".

Plaquette oude raadhuis

Het oude raadhuis

Het oudste raadhuis heeft waarschijnlijk al voor 1400 op de Roode Steen gestaan en is in 1797 gesloopt.

In 1964 zijn er opgravingen geweest en toen zijn de funderingen gevonden van het raadhuis.

De plaats waar het oude raadhuis heeft gestaan is in het plaveisel van het plein aangegeven d.m.v. een plaquette en door de manier waarop de stenen gelegd zijn (plein = waaiervormig; plaats van raadhuis = recht).

De cache

Parkeren kan op een van de onderstaande coordinaten. De cache is een nano, dus neem zelf iets om te schrijven mee.

Daarnaast ligt deze cache op een van de drukste plaatsen in Hoorn. Wees dus erg voorzichtig met het zoeken en loggen.

Additional Hints (Decrypt)

Urx, 1z80, iynxovw zhhe

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)